- Det blir litt som om Norge skulle ha vunnet fotball-VM

Flere norske kunsteksperter skal være tilstede når «Skrik» auksjoneres bort onsdag.

- VIKTIG BEGIVENHET: I tillegg til «Skrik»-selger Petter Olsen, skal en rekke norske kunsteksperter og Munch-entusiaster til New York for å følge verket til ny eier. Bildet er fra da et Monet-maleri ble auksjonert bort i London i februar. Foto: Carl Court / AFP / Scanpix
- VIKTIG BEGIVENHET: I tillegg til «Skrik»-selger Petter Olsen, skal en rekke norske kunsteksperter og Munch-entusiaster til New York for å følge verket til ny eier. Bildet er fra da et Monet-maleri ble auksjonert bort i London i februar. Foto: Carl Court / AFP / ScanpixVis mer

(Dagbladet): Når «Skrik» auksjoneres bort fra Sotheby's i New York onsdag 2. mai, er det ikke bare milliardærer og interessenter på plass i salen.

Dagbladet kjenner til at bildets eier Petter Olsen skal til New York, men han er langt ifra den eneste nordmannen. Også en stor gruppe norske kunsteksperter og Munch-tilhengere reiser bort.

TIL NEW YORK:
Daglig leder ved Blomqvist Kunsthandel i Oslo, Knut Forsberg.

 


Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
TIL NEW YORK: Daglig leder ved Blomqvist Kunsthandel i Oslo, Knut Forsberg. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

- Det er den mest spektakulære auksjonen vi kan oppleve, en historisk begivenhet. Det blir litt som om Norge skulle ha vunnet fotball-VM, ler Knut Forsberg, daglig leder av Blomqvist Kunsthandel.

- Håper på milliarden - For min del er det er både viktig og morsomt å overvære auksjonen. Særlig når det har potensial til å bli det dyreste bildet omsatt noensinne. Jeg har stor tro på at det blir solgt, og håper at det vil nå én milliard kroner, sier Forsberg.

Hans Richard Elgheim, auksjonarius ved Grev Wedels plass Auksjoner, refererer til den kommende auksjonen som «den største begivenheten i kunstmarkedet på mange år».

TIL NEW YORK: Hans Richard Elgheim i Grev Wedels plass Auksjoner.
TIL NEW YORK: Hans Richard Elgheim i Grev Wedels plass Auksjoner. Vis mer

- Det er «once in a lifetime» man får denne muligheten. Jeg skal være tilstede. Jeg vil gjerne se dette på nært hold , sier Hans Richard Elgheim, auksjonarius ved Grev Wedels plass Auksjoner.

- Viktig pekepinn Elgheim får også selskap blant annet av Thomas Berntsen, daglig leder hos kunsthandler Kaare Berntsen:

- Det er en god anledning til å være orientert i markedet og hvor vi treffer mange av våre kunder og kontakter. Jeg tror det kommer til å bli en spennende auksjon, som vil ende bra prismessig.

TIL NEW YORK: Kunsthandler Thomas Berntsen.
Foto: Berit Roald / Scanpix
TIL NEW YORK: Kunsthandler Thomas Berntsen. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

Kunstrådgiver og -formidler Ina Johannesen har spesialfelt innen Munch, og har de siste ti årene overvært stort sett alle viktige internasjonale Munch-salg.

Hun anser auksjonen som en svært viktig og interessant begivenhet.

TIL NEW YORK: Kunsthistoriker Ina Johannesen.
Foto : Harald Flor / Dagbladet
TIL NEW YORK: Kunsthistoriker Ina Johannesen. Foto : Harald Flor / Dagbladet Vis mer

- Flere internasjonale samlere som jeg arbeider med har en interesse i dette salget, det blir en viktig pekepinn om Munchs betydning i den internasjonale, moderne kunsthistorien. Nå er altså muligheten her, og da blir det naturlig for meg å være til stede og følge dette opp med noen av dem, sier Johannesen.

- Stor stas Da kunstformidler Harald Enerud fikk høre hvor og når salget skulle finne sted, bestilte han New York-tur med en gang.

-  Umiddelbart etter nyheten kom at «Skrik »skulle settes opp på auksjon i New York, bestemte jeg meg for å overvære denne historiske begivenheten. Det er en internasjonalt viktig hendelse, helt enormt, sier Enerud entusiastisk.

TIL NEW YORK: Kunstformidler Harald Enerud. Foto:
TIL NEW YORK: Kunstformidler Harald Enerud. Foto: Vis mer

Han påpeker spenningen av å være nordmann i New York 2. mai i år:

- Munch er den eneste virkelig internasjonalt kjente norske kunstneren, det er stas. Dette er denne ene muligheten til å kjøpe det, og denne ene muligheten til å se det bli solgt. «Skrik» er et trekkplaster, et av de viktigste kunstverkene i verden, og det blir spennende å se hvor det ender opp, sier Enerud.