- Det blir Marius-bok - hvis jeg vil

KRISTIANSAND (Dagbladet): Mette-Marits far, Sven O. Høiby, nekter å gi etter for press om boka om barnebarnet Marius skal utgis eller ikke. Det er ingen hemmelighet at Mette-Marit sterkt misliker Høibys bokplaner.

- Det blir avgjort denne uka om boka skal utgis, sier Sven O. Høiby.

Han understreker at det er ham selv alene som skal avgjøre spørsmålet.

Høiby opplyser at det har vært kontakt mellom ham og Mette-Marit etter vinterens isfront der far og datter ikke vekslet ett ord under hennes første offisielle besøk i hjembyen.

- Hoffnarr

I går kveld deltok kronprinsessens far på Protestfestivalen i Kristiansand. Festivalen setter søkelyset på avmakten, likegyldigheten og ensrettingen i samfunnet.

Sammen med blant andre biskop Olaf Skjevesland og Grand Prix-klovn Jahn Teigen diskuterte Høiby om media er informasjonsformidlere eller børsnotert underholdningsindustri.

Høiby sier at han ikke har noe imot å bli oppfattet som en hoffnarr.

- Jeg har alltid vært glad i humor og show, sier Høiby - men nekter å si hva han mener om Slottets eventuelle humoristiske sans.

Angrep media

Som paneldeltaker på Protestfestivalen gikk Høiby høyt ut og beskyldte mediene for å ha en dobbelt agenda. Agder-biskopen støttet ham fullt ut.

Samtidig avviste Høiby at han er i lomma på Se og Hør:

- Jeg vet hva jeg gjør når jeg går med på en gimmick sammen med Se og Hør. Men det blir helt forkjært hvis media gjør det til en alvorlig sak, sier Høiby, og fortsetter:

- Jeg tar gjerne er seriøs debatt, men er heller ikke redd for å være med på å lage show. Men jeg er slett ikke kjøpt og betalt av Se og Hør. Jeg sier hva jeg vil til hvilket som helst ukeblad eller avis.

Søker sannheten

- Det ligger i min natur at jeg må forholde meg til mitt eget liv, selv om det innebærer at jeg opponerer mot noen. For meg er sannhetsprinsippet det aller viktigste. Selv sladder må ha en viss sannhetsgehalt. Det må være i nærheten av noe reelt.

- Er det derfor du opponerer mot det regimet Slottet har hatt gjennom tidene - at de kongeliges familie skal holde en veldig lav profil?

- Det får du meg ikke til å kommentere, uansett hvor finurlig spørsmålene stilles.

- Men sannheten er ditt ideal?

- Ja, jeg har lært at sannhet skaper trygghet og løgn avler løgn.

Sven O. Høiby forteller at han får en god del fanpost.

- Et typisk eksempel er når to beundrerinner skriver til meg at de liker min livsstil, sier han.

- Men de fleste gjør jo ikke det, da, legger han til.

- De synes veldig synd på Mette-Marit som har en så galen far.

- Er det grunn til å synes synd på henne?

- Nei, det synes jeg vel slett ikke. Spenningsforholdet mellom Mette-Marit og meg er utrolig overdrevet. Motsetningene er skapt mer av dere journalister enn hva jeg har vært med på, uten at jeg ønsker å gå i detaljer om dette.

- Er dere på talefot nå?

- Det har jeg ingen kommentar til fordi jeg har lovet at jeg ikke skal kommentere saker som gjelder denne saken. Jeg skal ikke linkes opp imot denne situasjonen i det hele tatt. Det må jeg forholde meg til.

- Hvem har du gitt dette løftet?

- Det har jeg lovet overfor meg selv - og overfor min datter og svigersønn.

- Ikke Slottet, altså?

- Nei, ikke offisielt. Det er en privat avgjørelse som jeg vil rette meg etter. Hvis det er plagsomt for dem å godta min livsførsel, så respekterer jeg det og vil ikke gi noen kommentarer til slike spørsmål, sier Høiby.

KLOVNER: Bak ryggen på Agder-biskop Olaf Skjevesland omfavnet Sven O. Høiby og Jahn Teigen hverandre. - Jeg har ingenting imot å bli oppfattet som hoffnarr, sier Sven O. Høiby.