Anmeldelse: «På æren løs – Krigen, litteraturen og Æresretten»

Det blir mer bråk rundt denne

Sterkt og tydelig utspill fra tre bekymrede litterater.

MELDTE SEG UT: Forfatter Kjartan Fløgstad meldte seg ut av forfatterforeningen i protest. Nå har han skrevet bok sammen med Espen Søbye og Tore Rem om bakgrunnen. Foto: Nina Hansen
MELDTE SEG UT: Forfatter Kjartan Fløgstad meldte seg ut av forfatterforeningen i protest. Nå har han skrevet bok sammen med Espen Søbye og Tore Rem om bakgrunnen. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Et knallhardt oppgjør om tre avdøde forfatteres «ære» preget fjorårets kulturdebatt i Norge.

At krigen 1940-45 stadig fascinerer, er hevet over tvil. Men at det skal bli slikt rabalder rundt ulike oppfatninger av den «unasjonale» holdningen under nazismen så mange år etter, er likevel overraskende.

Finnes det ikke opplysninger som kan avklare stillingen? Jo, det gjør det, og nå er det levert en tjukk bunke fakta som bør kunne løfte diskusjonen opp på et saklig og alvorlig nivå.

I skammekroken

Etter krigen foregikk det en omfattende prosess der okkupasjonsregimets aktører og medhjelpere ble plukket fram og straffet på ulikt vis.

Mest kjent er naturligvis de mange landssviksakene der mange tusen medlemmer av Quislings fascistparti Nasjonal Samling ble dømt til fengselsstraffer og økonomisk erstatning. Enkelte utvilsomme krigsforbrytere ble dømt til døden.

I tillegg til disse straffeprosessene som foregikk i regulære domstoler, ble det også arrangert en rekke utrenskninger i institusjoner, foreninger og kulturlivet.

«Gode nordmenn» skulle skille ut mindre gode nordmenn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer