DEBATT

Debatt: Ulv

Det blir merkelig å skulle tilfredsstille interesser til mindre grupper ved å tillate jakt på ulv

At mange også i ulvesoner ønsker å ha ulv, kan man se f.eks. av foreningen Bygdefolk for rovdyr.

 Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
 Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

20. februar svarer Ketil Skogen på mitt innlegg fra 17. februar vedrørende lovlig og ulovlig jakt på ulv i Norge. Han fremhever igjen, med noe større forsiktighet, at: «med en større ulvebestand, spredt over et større område, er det mulig at en begrenset lisensjakt faktisk ville fungere konfliktdempende.». Han antyder også at dagens bestandsmål og ulveforvaltning godt kan være i strid med Bernkonvensjonen.

Med en slik situasjon fremstår det fortsatt som uforståelig for meg at han kan argumentere for å jakte på ulv for å dempe sosiale konflikter, hvor ifølge Skogen selv, ulven har en lien rolle. Selvfølgelig er bildet komplekst og konflikten går langs mange linjer, men jeger-og næringsinteresser er en viktig del av det.

Situasjonen her i landet er heldigvis ennå ikke som i USA, og vi skal vokte oss vel for å komme dit de nå kan se ut til å gå, under Trump. Selv om rovdyr her i Norge også «tas ut» ved hjelp av uetiske metoder, som hiuttak av jerv med unger i regi av Statens naturoppsyn, er det likevel usannsynlig at dette vil bli allment aksepterte jaktmetoder. Angående hva som tillates, skal det likevel tilføyes at f.eks. åtejakt, som i praksis kan innebære regelrette henrettelser av dyr som lokkes til åtet, også kan sees som uetisk. Som vi så i Elverumsaken kunne jo også den ene domfelte der som drev med åtejakt på rev, nettopp hevde at han trodde det var en fjerde rev han skjøt, og ikke den ulovlige ulven. Det er dermed også klart at den jaktkulturen – og praksisen som finnes i visse deler av befolkningen, og la oss håpe det kun er snakk om subkulturer, også gir skalkeskjul for å drepe beskyttede arter. Det er også trolig at det er nettopp disse som utgjør den største trusselen i form av ulovlig jakt, men som vist i dommer som berører ulovlige drap på truede rovdyr, er det blant de domfelte også personer som har deltatt i lisensjakt på dem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer