Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Det blir neppe slipsbutikk. Det blir vel heller damestrømper

Fabian Stang sørger ikke over Grand Cafe.

GJEST: Oslos ordfører Fabian Stang er selv hyppig gjest på Grand Cafe, men depper ikke over at stedet blir lagt ned og kan bli gjort om til butikk. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
GJEST: Oslos ordfører Fabian Stang er selv hyppig gjest på Grand Cafe, men depper ikke over at stedet blir lagt ned og kan bli gjort om til butikk. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Grand Cafe er en institusjon i denne byen. Vi har forståelse for at eierne må ha lønnsomhet, men håper det går an å finne en løsning som ivaretar den funksjonen stedet har hatt i 141 år.

Det sier kulturvernkonsulent Ingeborg Apall-Olsen i Fortidsminneforeningen om nyheten om at ærverdige Grand Cafe på Karl Johans gate legges ned 1. september, og at eierne ifølge Dagens Næringsliv ikke utelukker å leie ut Henrik Ibsen og Edvard Munchs gamle stamsted til detaljhandel.

Negative til endring - Det vil overraske meg hvis de får lov til å gjøre det om til en Hennes & Mauritz eller noe sånt. Det er jo kulturminner inne i lokalene også. Vi vil hvertfall være negative til en slik endring, slår hun fast.

Stedet står i dag på kommunens såkalte gule liste, som ikke gir det noe formelt vern, men betyr at Byantikvaren følger med på hva som skjer med det.

Byantikvar Janne Wilberg sier at dersom eierne av Grand ser for seg store endringer i lokalene, vil det bli vurdert å verne det formelt.

- Ikke synd på oss Ifølge DN er store underskudd årsaken til at hotellkonsernet Pandox mener restauranten ikke lenger har livets rett.

Oslos ordfører Fabian Stang minner imidlertid om at det går an å bruke gamle lokaler til nye ting uten at interiøret forsvinner av den grunn.

- The Broker i Bogstadveien, for eksempel, har vært både apotek og pelshandel og er nå restaurant. Interiøret består med heder og verdighet. Det går an å kombinere, og en av Oslos styrker er nettopp nyskaping, sier Stang.

Sørger ikke Han slår fast at Grand Cafe er en del av Oslos sjel, men sørger ikke over stedets nedleggelse.

- Den som kunne fortelle om alt som har skjedd i den restauranten gjennom snart 150 år, kunne gitt ut en tyve binds roman. Men vi må innse at ting kommer og går. Og for hver restaurant Oslo mister, får vi ti nye - så vi kan ikke akkurat klage, sier Stang, som selv er alt annet enn fremmed for å spise lunsj på Grand.

- Det blir vel neppe slipsbutikk der, tror jeg, legger han til:

- Det blir vel heller damestrømper.

- Et stort tap En som tar tyngre på restaurantens nedleggelse, er Lars Emil Hansen, direktør på Oslo Bymuseum.

- Grand er en av byens gamle ærverdige restauranter sammen med Engebret og Teaterkafeen. Det vil være et stort tap for byen om den blir borte, og det ikke lenger vil være kafé- og testaurantdrift i lokalene, sier han.

PROMINENT: Restaurant Grand Cafe har en prominent plassering på hovedstadens paradegate, vis-a-vis Eidsvolds plass. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
PROMINENT: Restaurant Grand Cafe har en prominent plassering på hovedstadens paradegate, vis-a-vis Eidsvolds plass. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Ifølge Hansen var Grand Cafe en av byens første moderne cafeer i internasjonal stil.

- Det var først på midten av 1800-tallet at moderne kafeer etter europeisk mønster dukket opp i Christiania, med speil, marmorbord og plystrukne møbler. I tiårene rundt 1900 var Grand Café et fast møtested for byens kunstere og intellektuelle - ikke minst den såkalte bohemen, der Hans Jæger og Christian og Oda Krogh var kjente personer, sier han.

- Edvard Munch og Henrik Ibsen var også faste gjester på Grand. Ibsen fikk til og med en egen stol med navneskilt på - og egne glass med navnet sitt ingravert. Både glassene og stolen finnes nå i Bymuseets samling, sier Hansen

Verdifullt maleri Mange av av de kjente personene som var gjester på Grand Café rundt 1900 er med på Per Krohgs veggmaleri fra slutten av 1920-årene som fortsatt pryder restauranten. Her ser vi blant annet Hans Jæger, Fritz Thaulow, Edvard Munch, Oda Krohg og hennes søster Alexandra, Christian Krohg, Sigbjørn Obstfelder, Kalle Løchen og Henrik Ibsen.

- Maleriet gir også innblikk i kafeens tidsmessige interiør på slutten av 1800-tallet. Uansett hva som skjer videre med lokalet er det viktig at veggmakeriet bevares, slår Hansen fast.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!