<strong>SELVESTE DOVREGUBBEN:</strong>  Frank Kjosås blir litt rockestjerne som Dovregubben, og lover overraskelser og feite elementer rent scenografisk.
Foto:Peer Gynt as/Stein B. Olsen
SELVESTE DOVREGUBBEN: Frank Kjosås blir litt rockestjerne som Dovregubben, og lover overraskelser og feite elementer rent scenografisk. Foto:Peer Gynt as/Stein B. Olsen Vis mer

- Det blir «Peer Gynt» med feite elementer og YouTube-øyeblikk

Frank Kjosås (32) er Dovregubben og Marie Blokhus (31) spiller trolldattera hans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg lurer på hva Ibsen satt og drakk da han skrev dette stykket, ler han og snur seg mot kona Maria Blokhus som spiller Den grønnkledde. 

Det er store forventninger til fornyelsen av årets «Peer Gynt»-spel på Gålå i Gudbrandsdalen, med teatersjef Erik Ulfsby som ny regissør, Mads Ousdal som Peer Gynt og spektakulære sceniske grep.

- Naturen er et medvirkende element som vi ikke kan styre. Når det regner, regner det på alle, og ett år var det minus to grader, ler Frank Kjosås.

<strong>PAR I TEATER:</strong> Ekteparet Marie Blokhus og Frank Kjosås spiller far og datter i årets nye oppsetning av «Peer Gynt» på Gålå. Han er Dovregubben og hun er Den grønnkledde. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
PAR I TEATER: Ekteparet Marie Blokhus og Frank Kjosås spiller far og datter i årets nye oppsetning av «Peer Gynt» på Gålå. Han er Dovregubben og hun er Den grønnkledde. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Han beskriver Dovregubben som et bilde på Norge. 
 
- Jeg skal få være litt rockestjerne. Dovregubben er først er «on the top of his games», før jeg kommer tilbake som en falmet, gammel mann. Han blir en fysisk manifestasjon av Norge, og det er noen skikkelig feite elementer. Det kan bli noen YouTubes-øyeblikk, sier han lurt, men røper ingen detaljer. 

-  Det kan bli sinnssykt fett, sier Maria Blokhus som altså skal lure Peer inn i fjellet til sin far, Dovregubben.

Fra midten av juli skal skuespillerne og ekteparet ha prøver med Mats Ousdal og regissør Ulfsby på Gålå. Før det skal de klemme inn to ukers ferie, forteller de.

<strong>SIER IKKE NEI:</strong> Frank Kjosås gleder seg som en unge til å spille Dovregubben, sier han. Men får han utfordringen om å spille Peer Gynt, sier han neppe nei. Foto:Peer Gynt as/Stein B. Olsen
SIER IKKE NEI: Frank Kjosås gleder seg som en unge til å spille Dovregubben, sier han. Men får han utfordringen om å spille Peer Gynt, sier han neppe nei. Foto:Peer Gynt as/Stein B. Olsen Vis mer

- Hva den ferien skal bestå av, får tida vise, sier han ubekymret.

Travel sommer Han har jobbet sammenhengende i åtte år, med film og store teaterroller på Det Norske Teater. Men det var rollen som Fred i «Halvbroren» på NRK som gjorde han rikskjent.  

Fram til slutten av juni skal Maria som hadde sin første hovedrolle med «Jag etter vind» i fjor, filme andre sesong av den muntre NRK-serien «Side om side».

Til høsten spiller hun Hamlet i Det Norske Teatrets Shakespeare-oppsetning mens ektemannen Frank spiller Ofelia. Og ja, kjønnsskiftet vekker oppsikt.

<strong>DEN GRØNKLEDDE:</strong> Marie Blokhus spiller hulder og Dovregubbens datter som lokker Peer Gynt med seg inn i fjellet til faren. Men da Dovregubben forlanger at Peer skal bli et troll, flykter han. Foto:Peer Gynt as/Stein B. Olsen
DEN GRØNKLEDDE: Marie Blokhus spiller hulder og Dovregubbens datter som lokker Peer Gynt med seg inn i fjellet til faren. Men da Dovregubben forlanger at Peer skal bli et troll, flykter han. Foto:Peer Gynt as/Stein B. Olsen Vis mer

- Jeg har lyst på fete roller. Jeg er opptatt av om rollen er god, ikke av kjønn. Sånn har jeg alltid tenkt. Jeg har hatt lyst til å spille Hamlet siden jeg var tenåring, sier hun.

At teater skal oppheve konvensjoner, er jo egentlig en selvfølge. De synes det er rart at ikke kjønns- og alderskonvensjoner utfordres oftere.

- Det er jo litt rart at alle skuespillere skal kunne spille pinnsvin og ingen stiller spørsmål hvis jeg trer inn i en kameldrakt, men det er veldig rart hvis jeg spiller tante Sofie, sier han.

Par med suksess - Hvordan takler dere suksess? - Suksess gjør at man blir glad og livredd på samme tid. Det er rart når folk peker og hvisker - mens jeg står rett ved siden av, sier han.

<strong>VELDIG DEDIKERTE:</strong> De omtales av andre som veldig engasjerte og seriøse skuespillere. Men det var ikke på jobbe at ekteparet møttes for sju år siden. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VELDIG DEDIKERTE: De omtales av andre som veldig engasjerte og seriøse skuespillere. Men det var ikke på jobbe at ekteparet møttes for sju år siden. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Paret roser arbeidsplassen sin, Det Norske Teatret som de mener er «det råeste teateret i Norge» for tida, opp i skyene.

- Å være med på dette, er den eneste suksessen jeg trenger, sier han.

- Hva er suksess? Og hvem skal fortelle deg hva det er? For meg er det å jobbe med prosjekter som utfordrer meg. Jeg elsker jobben min. Men det er viktig at jobben ikke definerer hele meg. Jeg må lytte til meg selv. Men jeg sier ikke at jeg får det til, men jeg øver meg, sier hun.

Misliker kjendisfokus De møttes i 2007 og har spilt sammen i teaterstykket «Sjuk ungdom» og i en kortfilm. De har vært gift i litt over tre år.

<strong>GOD STEMNING:</strong> Verken hun eller han blir tause når de blir utfordret til å beskrive hverandre som kollegaer. Tvert imot. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GOD STEMNING: Verken hun eller han blir tause når de blir utfordret til å beskrive hverandre som kollegaer. Tvert imot. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Vi møttes ikke på jobben, og vi snakker ikke teater og film hele tida, sier de - og stopper der. 

- Vi går på jobb og forsøker å være så åpne som mulig. Men de historiene vi har som mennesker og par, vil vi ikke dele. De er for oss, sier hun før han legger til at han misliker masete kjendisfokus. 

Spyr av nerver Han gleder seg som «en liten drittunge» til å spille den store Dovregubben.

- Jeg er aldri nervøs lenger, så lenge jeg vet hva jeg driver med. Jeg har ikke vært nervøs på mange herrens år.

<strong>TRAVELT PAR:</strong>  De skal bare ha en liten ferie og ellers jobbe i hele sommer, men Marie Blokhus og Frank Kjosås virker veldig avslappet likevel når Dagbladet møter dem på St.hanshaugen i Oslo. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TRAVELT PAR: De skal bare ha en liten ferie og ellers jobbe i hele sommer, men Marie Blokhus og Frank Kjosås virker veldig avslappet likevel når Dagbladet møter dem på St.hanshaugen i Oslo. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Du er heldig. Jeg kan være så nervøs før forestilling at jeg kan spy og bli helt ute av meg. Men det løser seg når jeg kommer på scenen.

Klar for Peer - Å spille Dovregubben er selvsagt morsomt, men vil du ikke heller spille selveste Peer da, Frank Kjosås?

- Jeg ville gjerne spilt Peer, men ikke heller.

- Hva er det for et svar, utfordrer Dagbladet.

Ny regissør, spektakulære scenografi og Mads Ousdal som Peer Gynt

Årets forestilling på Gålå blir ny, annerledes og med mange overraskelser, men Ibsens tekst, Griegs musikk og naturen består selvsagt.
•Teatersjef Erik Ulfsby har overtatt som regissør etter Svein Sturla Hungnes som ga seg etter 25 år.
-Det blir en fortelling om Peers reise, men også om den reisen Norge har foretatt. Jeg vil at folk skal få oppleve den rørende kjærlighetshistorien, diskusjonen om menneskesinnet, om hva det vil si å være et menneske og et blikk på nordmenn som folk, forklarer Ulfsby.
• Mads Ousdal er den nye Peer Gynt. Årets øvrige skuespillere er Frank Kjosås (Dovregubben), Birgitte Victoria Svendsen (Mor Åse), Heidi Ruud Ellingsen (Solveig), Marie Blokhus (Den grønnkledde), Belinda Braza (Anitra), Per Tofte (Presten) og Svein Tindberg (Knappestøperen), samt 80 frivillige aktører.
• Arve Tellefsen vil også prege scenebildet. Kjetil Bjerkestrand er musikal leder. Det blir ikke symfoniorkester, men band med blanding av rock og fiolin.
• Scenen på Gålå bygges om. Vannet og stranda skal brukes i forestillingen. Ulfsby og scenograf Arne Nøst vil bringe naturen nærmere publikum og har lovt spektakulære løsninger. Den ene hytta på scenen blir en gammel tømmerhytte fra da Peer ble til. Den andre en moderne fjellhytte. Forestillingen skal foregå i nettopp det spennet.
• Det blir 250 nye kostymer. Christina Lovery er kostymedesigner.
• 260000 gjester har de siste 25 åra fått oppleve Peer Gynt i samspill med naturen ved Gålåvatnet

- Vi har fått gulloppgaver. Men hvis noen kommer og spør: «Vil du spille Peer Gynt eller vil du heller spille Dovregubben?» Svaret er klart. Holy Malony!

Full respekt Å høre dem beskrive hverandre som kollegaer og se ansiktene deres mens de snakker, er helt nydelig.

Marie sier om Frank:

- Han har evnen til å være gjennomsiktig. Han er fantastisk til stede i hvert øyeblikk og spiller partneren sin bedre. Han tør gå langt i og utforske karakterene, og finnes ikke snobbete eller jålete.

<strong>ÅRETS GJENG PÅ GÅLÅ:</strong>  Maria Blokhus, Mads Ousdal, Erik Ulfsby og Frank Kjosås. Foto: Anders Grønneberg
ÅRETS GJENG PÅ GÅLÅ: Maria Blokhus, Mads Ousdal, Erik Ulfsby og Frank Kjosås. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Frank sier om Marie:

- Hun er den mest inspirerende og mest imponerende og  mest fryktløse, fandenivoldske skuespilleren jeg noensinne har møtt. Hun får meg til å jobbe dobbelt så hardt. 

   
-     

Marie Blokhus (31)

 • Skuespiller fra Tverlandet i Bodø, kjent fra filmen «Jag etter vind» som hun ble Amanda-nominert for i fjor og ble Gullruten-nominert for NRK-serien «Side om side» i år.
• Har spilt i «Unge Werthers lidingar», «Sjuk Ungdom» og «Blackbird» på Det Norske Teater.
• Er Hamlet på Det Norske Teater til høsten.
 

Frank Kjosås (32)

Skuespiller fra Øystese i Hardanger, kjent fra rollen som Fred i «Halvbroren» og fra teaterroller i «Peter Pan», «Jesus Christ Superstar», «Evita», «Next to normal», «Sjuk ungdom», «Bibelen» og «Hitler» på Det Norske Teater.
• Ble kåret til årets beste mannlige skuespiller under Gullruten 2013.
• Aktuell med tv-serien «Kampen om tungtvannet» og i «Hamlet».

   

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer