DEBATT

Det blir stadig vanskeligere å finne de virkelig gode ideene

Troen på nye innovasjoner er viktigere enn selve innovasjonene.

IDÉMYLDER: I gamle dager kunne et enkeltindivid komme opp med en genial oppfinnelse som hjalp utviklingen frem i ett byks. I dag er slike innovasjoner stadig sjeldnere. Bildet er fra utstillingen "Lagrimas de Sao Pedro" av den brasilianske artisten Vinicius Silva. Foto: REUTERS/Pilar Olivares
IDÉMYLDER: I gamle dager kunne et enkeltindivid komme opp med en genial oppfinnelse som hjalp utviklingen frem i ett byks. I dag er slike innovasjoner stadig sjeldnere. Bildet er fra utstillingen "Lagrimas de Sao Pedro" av den brasilianske artisten Vinicius Silva. Foto: REUTERS/Pilar Olivares Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det hersker en rørende enighet om at innovasjon skal redde både verden og norsk økonomi. Norske politikere mener at vi må øke fokus på matte og naturfag i grunnskolen, og videre få flere unge til å velge en STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) utdannelse. Hvis ny teknologi redefinerer verden, må vi ha teknologene som kan være med å gi oss en del av den kaken.

Samtidig er det en økende bevismengde som tilsier at det blir vanskeligere å komme opp med nye ideer som øker produktiviteten og skaper verdi. Hvilket høres helt crazy ut all den tid det aldri har vært mer fokus på innovasjon, disrupsjon, startups, entreprenørskap og intraprenørskap enn akkurat i dag.

Uansett hvor du befinner deg i arbeidslivet kan du ikke lenger komme deg gjennom en normal arbeidsuke uten å bli bombardert av informasjon om ulike kurs, webinarer og sosialt medieinnhold om disse fenomenene. Startup-eufori og innovasjonskonferanser er tilsynelatende overalt.

Derfor stusser du selvsagt over at det skal ha blitt vanskeligere å komme opp med gode ideer i dag, med så mye ressurser og velvilje som finnes overalt. Men forskere ved Stanford Institute for Economic Policy Research har sammen med det amerikanske National Bureau of Economic Research funnet ut at innovasjoner som øker produktiviteten er stadig sjeldnere å få frem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer