Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Det blir stadig vanskeligere å finne de virkelig gode ideene

Troen på nye innovasjoner er viktigere enn selve innovasjonene.

IDÉMYLDER: I gamle dager kunne et enkeltindivid komme opp med en genial oppfinnelse som hjalp utviklingen frem i ett byks. I dag er slike innovasjoner stadig sjeldnere. Bildet er fra utstillingen "Lagrimas de Sao Pedro" av den brasilianske artisten Vinicius Silva. Foto: REUTERS/Pilar Olivares
IDÉMYLDER: I gamle dager kunne et enkeltindivid komme opp med en genial oppfinnelse som hjalp utviklingen frem i ett byks. I dag er slike innovasjoner stadig sjeldnere. Bildet er fra utstillingen "Lagrimas de Sao Pedro" av den brasilianske artisten Vinicius Silva. Foto: REUTERS/Pilar Olivares Vis mer
Meninger

Det hersker en rørende enighet om at innovasjon skal redde både verden og norsk økonomi. Norske politikere mener at vi må øke fokus på matte og naturfag i grunnskolen, og videre få flere unge til å velge en STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) utdannelse. Hvis ny teknologi redefinerer verden, må vi ha teknologene som kan være med å gi oss en del av den kaken.

Spaltist

Aris Theophilakis

er gründer og bedriftsleder født og oppvokst i Oslo. Han har designutdannelse, en MBA samt etterutdannelse fra Stanford og MIT. Aris skriver om marketing, innovasjon og ledelse.

Siste publiserte innlegg

Samtidig er det en økende bevismengde som tilsier at det blir vanskeligere å komme opp med nye ideer som øker produktiviteten og skaper verdi. Hvilket høres helt crazy ut all den tid det aldri har vært mer fokus på innovasjon, disrupsjon, startups, entreprenørskap og intraprenørskap enn akkurat i dag.

Uansett hvor du befinner deg i arbeidslivet kan du ikke lenger komme deg gjennom en normal arbeidsuke uten å bli bombardert av informasjon om ulike kurs, webinarer og sosialt medieinnhold om disse fenomenene. Startup-eufori og innovasjonskonferanser er tilsynelatende overalt.

Derfor stusser du selvsagt over at det skal ha blitt vanskeligere å komme opp med gode ideer i dag, med så mye ressurser og velvilje som finnes overalt. Men forskere ved Stanford Institute for Economic Policy Research har sammen med det amerikanske National Bureau of Economic Research funnet ut at innovasjoner som øker produktiviteten er stadig sjeldnere å få frem.

I gamle dager kunne et enkeltindivid komme opp med en genial oppfinnelse som hjalp utviklingen frem i ett byks, i dag er det ikke lenger tilfelle. For etter å ha vridd og vrengt på tallene kom forskerne derimot til at den eksponentielle veksten i forskning dekket over det faktum at produktiviteten var fallende.

Det er tyve ganger flere som jobber med forskning og innovasjoner i dag enn i 1930, mens produktiviteten for disse menneskene har falt med en faktor på 41. Forskerne sier rett ut at skal man opprettholde veksten i amerikansk økonomi må man doble forskningsressursene hvert 13 år!

Det kan derfor virke som det er troen på, og investeringsviljen rundt, innovasjon som driver økonomien og fremtidshåpet, og ikke innovasjonene i seg selv. I alle fall inntil videre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media