DEBATT

Abortsaken:

Det blir verken mer eller mindre likeverd av å fjerne 2c – bare mer forvirring

Helt siden tidlig på 1990-tallet har KrF hevdet at abortlovens paragraf 2c er diskriminerende. Nå er det tema for regjeringsforhandlinger. Men er det riktig at paragrafen diskriminerer?

RETTSVERN: Alle menneskers likeverd er hjørnesteinen i vårt liberale demokrati. Men når vi snakker om fostre før 22. uke, må vi ta høyde for at deres rettsvern ikke er absolutt og at svangerskapsavbrudd kan innvilges når det foreligger en tungtveiende grunn, skriver artikkelforfatter. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix
RETTSVERN: Alle menneskers likeverd er hjørnesteinen i vårt liberale demokrati. Men når vi snakker om fostre før 22. uke, må vi ta høyde for at deres rettsvern ikke er absolutt og at svangerskapsavbrudd kan innvilges når det foreligger en tungtveiende grunn, skriver artikkelforfatter. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

En ABC til abortlov og diskriminering.

I Dagbladet 12. november skriver Magelssen, Oftestad og Solbakk at «abortloven (…) forskjellsbehandler ut fra egenskaper og graderer fostres menneskeverd og rettsvern (…) Det innebærer en avvisning av prinsippet om alle menneskers likeverd uavhengig av helse, sykdom eller egenskaper. Dette prinsippet er en hjørnestein i vårt liberale demokrati.»

Kritikken synes fundamental, for det vil være vanskelig å leve med en lov som ikke anerkjenner likeverdsprinsippet. Desto viktigere er det å være sikker på at denne kritikken treffer.

Paragraf 2c sier som kjent at abort kan innvilges når det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom, som følge av arvelige anlegg, sykdom eller skadelige påvirkninger under svangerskapet. Mens et friskt foster ikke ville kunne aborteres svært sent i svangerskapet, vil et foster med skade eller avvik kunne aborteres. Dermed oppstår kritikken om at rettsvernet er forskjellig for de to og gradert etter egenskaper.

«Det bør handle om kvinnen og ikke om fosteret», er kritikernes løsning på denne utfordringen. Paragraf 2b i abortloven handler om kvinnens situasjon og ikke fosteret. Ved å benytte 2b kan kvinnen henvise til en vanskelig livssituasjon, og fosterets egenskaper blir ikke fokus.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer