INDRE FIENDER: Artikkelforfatteren er norsk muslim, mener Rustad at han er en potensiell forræder? Foto: Privat
INDRE FIENDER: Artikkelforfatteren er norsk muslim, mener Rustad at han er en potensiell forræder? Foto: PrivatVis mer

Det blir verre

Når Document skriver om femtekolonister og indre fiender, hva mener de?

Meninger

Redaktør av Document Hans Rustad evner dessverre ikke å ta tak i problemstillingene reist i mitt tidligere innlegg når han svarer i Dagbladet 26. mai. Han kommer med meningsløse utfall mot «venstresiden», hans evige nemesis, og som visstnok «sitter med makten». Man kan tvile på om Høyre og Frp kjenner seg igjen i beskrivelsen. At han forveksler stigmatiserende tegninger med satire er også nokså trist å beskue. Etter 22. juli er det ikke vanskelig å tolke en rose ved den nedtrampede nordmannens hånd i den kontekst, uavhengig av hva Rustad påstår om dette. Historisk er rosen et symbol på Arbeiderpartiet, men symbolikken er utvidet etter 22. juli. Ønsket man å formidle noe annet, valgte man dårlige virkemidler.

For ordens skyld, og trolig noe som ikke vil gå inn hos enkelte selv når man sier det i klartekst, jeg har aldri ment at document.no som sådan er å sammenligne med det beryktede nazimagasinet Der Stürmer. Derimot er man skuffet over at Document ikke er i stand til å forstå når de selv benytter virkemidler som gir assossiasjoner nettopp til mellomkrigstidens rasistiske og antisemittiske tegninger. Der Stürmer har i så måte etablert en standard som med største pedagogiske tydelighet viser risikoen ved slik dehumanisering.

Jeg har i helgen etter at innlegget mitt stod på trykk kranglet med flere av Rustads meningsfeller, hvor det er få som mener noe annet enn at dette viser hvordan situasjonen virkelig er med «utlendinger som kommer og okkuperer landet vårt.» Dette er ikke satire, ei heller maktkritikk, det er derimot usant. Rustad har rett i et poeng, at hvem avsender er kan ha noe å si for hvordan en tegning tolkes, naturlig nok får en si. Konteksten, i dette tilfellet document.no med sin forhistorie, ha en selvsagt betydning.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Når man begynner å lese magasinet blir denne konteksten enda viktigere, og verre. Her forteller redaktøren i teksten «den indre fiende», om forræderne blant oss: «Disse ordene - indre fiende og 5. kolonne - passer idag både på islamister, salafister og jihadister. I en viss forstand også på vanlige muslimer hvis man tenker holdninger og syn på sentrale vestlige verdier.» Les den setningen et par ganger, så kan man kikke på karikaturen på forsiden av magasinet igjen. En kan spørre seg om Rustad virkelig skjønner hva han skriver her?

Rustad synes ubekymret for konsekvensene en slik dehumanisering kan ha for de menneskene - innvandrerne og deres etterkommere - som faktisk har sitt hjem i dette landet. Den offentlige debatten må være åpen, sterk, spisset ved behov. Men når noen tyr til dehumaniserende grep, da bør man reagere.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.