Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Det bør ikke være vanskelig for regjeringen å stanse eksport av alle typer krigsmateriell til Saudi-Arabia

Regjeringen må presses.

TIDA ER OVERMODEN: Saudi-Arabia er et religiøst diktatur som aldri har vist noen respekt for menneskerettighetene. Det politiske mordet på Kashoggi og den hensynsløse krigføringen i Jemen viser at tida er overmoden for at verdenssamfunnet reagerer, skriver Dagbladet på lederplass. Foto: AP / NTB Scanpix
TIDA ER OVERMODEN: Saudi-Arabia er et religiøst diktatur som aldri har vist noen respekt for menneskerettighetene. Det politiske mordet på Kashoggi og den hensynsløse krigføringen i Jemen viser at tida er overmoden for at verdenssamfunnet reagerer, skriver Dagbladet på lederplass. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kravet om at regjeringen skal stanse all eksport av forsvarsmateriell til Saudi-Arabia får økende oppslutning. Nå stiller også Den norske kirke og flere andre trossamfunn seg bak kravet. På Stortinget er Venstre, KrF, SV, MDG og Rødt for stans i eksporten. Også hjelpeorganisasjoner som Kirkens Nødhjelp, Norsk Folkehjelp og Redd Barna slutter opp om kravet. Det er NTB som har kartlagt hvordan presset mot regjeringen øker.

Det er to hovedgrunner til denne bredden i protesten. Den ene er det groteske og bestialske drapet på den regimekritiske journalisten Jamal Kashoggi. Saudi-Arabia har nå vedgått at Kashoggi ble drept i landets konsulat i Istanbul. Ifølge en talsmann for Tyrkias president Erdogan er det grunn til å anta at Kashoggi ble oppløst i syre etter å ha blitt drept og partert for å skjule alle spor.

Den andre grunnen er krigen i Jemen der Saudi-Arabia spiller en hovedrolle, bl.a. ved å ha gjennomført flere tusen flyangrep. Siden 2015 er over 10 000 mennesker drept i krigen, ifølge Verdens helseorganisasjon. Over 50 000 er såret, de fleste sivile, og over tre millioner er drevet på flukt. FN og hjelpeorganisasjonene frykter en massiv sultkatastrofe der 14 millioner av Jemens 29 millioner innbyggere nå har akutt behov for matvarehjelp.

Med en slik bakgrunn bør det ikke være vanskelig for regjeringen å stanse eksport av alle typer krigsmateriell til Saudi-Arabia. Den har hjemmel for dette i retningslinjene for eksport av forsvarsmateriell. Men det vil regjeringen ikke. To ganger har utenriksminister Ine Eriksen Søreide fått spørsmål om dette i Stortinget, og like mange ganger har hun avslått en helhetlig stans i eksporten. Såkalt B-materiell, eller flerbruksmateriell for militær bruk, vil fremdeles være mulig å eksportere til Saudi-Arabia.

Saudi-Arabia er et religiøst diktatur som aldri har vist noen respekt for menneskerettighetene. Det politiske mordet på Kashoggi og den hensynsløse krigføringen i Jemen viser at tida er overmoden for at verdenssamfunnet reagerer. Likevel prøver regjeringen seg på en balansegang der menneskerettighetene veies mot forholdet til Norges alliansepartnere, særlig USA. Vi har sett det før: Støtten til menneskerettighetene skal helst ikke koste noe. Det fører til en politisk gjerrighet som i økende grad blir både synlig og pinlig. Derfor må presset mot regjeringen fortsette.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!