LEDER

Det bør ikke være vanskelig for regjeringen å stanse eksport av alle typer krigsmateriell til Saudi-Arabia

Regjeringen må presses.

TIDA ER OVERMODEN: Saudi-Arabia er et religiøst diktatur som aldri har vist noen respekt for menneskerettighetene. Det politiske mordet på Kashoggi og den hensynsløse krigføringen i Jemen viser at tida er overmoden for at verdenssamfunnet reagerer, skriver Dagbladet på lederplass. Foto: AP / NTB Scanpix
TIDA ER OVERMODEN: Saudi-Arabia er et religiøst diktatur som aldri har vist noen respekt for menneskerettighetene. Det politiske mordet på Kashoggi og den hensynsløse krigføringen i Jemen viser at tida er overmoden for at verdenssamfunnet reagerer, skriver Dagbladet på lederplass. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Kravet om at regjeringen skal stanse all eksport av forsvarsmateriell til Saudi-Arabia får økende oppslutning. Nå stiller også Den norske kirke og flere andre trossamfunn seg bak kravet. På Stortinget er Venstre, KrF, SV, MDG og Rødt for stans i eksporten. Også hjelpeorganisasjoner som Kirkens Nødhjelp, Norsk Folkehjelp og Redd Barna slutter opp om kravet. Det er NTB som har kartlagt hvordan presset mot regjeringen øker.

Det er to hovedgrunner til denne bredden i protesten. Den ene er det groteske og bestialske drapet på den regimekritiske journalisten Jamal Kashoggi. Saudi-Arabia har nå vedgått at Kashoggi ble drept i landets konsulat i Istanbul. Ifølge en talsmann for Tyrkias president Erdogan er det grunn til å anta at Kashoggi ble oppløst i syre etter å ha blitt drept og partert for å skjule alle spor.

Den andre grunnen er krigen i Jemen der Saudi-Arabia spiller en hovedrolle, bl.a. ved å ha gjennomført flere tusen flyangrep. Siden 2015 er over 10 000 mennesker drept i krigen, ifølge Verdens helseorganisasjon. Over 50 000 er såret, de fleste sivile, og over tre millioner er drevet på flukt. FN og hjelpeorganisasjonene frykter en massiv sultkatastrofe der 14 millioner av Jemens 29 millioner innbyggere nå har akutt behov for matvarehjelp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer