DEBATT

Det brenner av en grunn

Det som i første omgang kunne tolkes som rettferdiggjøring av rasisme står igjen som et ekstremt kunnskapsløst utsagn fra vår øverste leder.

TAR SELVKRITIKK: Statsminister Erna Solberg (H) har tatt selvkritikk for en uttalelse gitt til VG tirsdag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TAR SELVKRITIKK: Statsminister Erna Solberg (H) har tatt selvkritikk for en uttalelse gitt til VG tirsdag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det som i første omgang kunne tolkes som rettferdiggjøring av rasisme står igjen som et ekstremt kunnskapsløst utsagn fra vår øverste leder etter at hun i går beklaget følgende uttalelse:

«I alle våre land er det minoritetsgrupper som lider under covid-19, og land med mye dårligere sikkerhetsnett gjør at dette blir lettantent, kombinert med en lang historie for at politiet slår hardere ned på minoritetsbefolkningen enn andre i USA, rett og slett fordi de også har vært involvert i mer kriminalitet», sa Erna Solberg i en kommentar til den pågående situasjonen i USA etter at George Floyd (46) døde i forbindelse med en pågripelse i Minneapolis..

Som hvit har jeg vokst opp med privilegiet å kunne stole på politiet. Jeg har alltid vært trygg på at dersom jeg trengte hjelp, ville jeg bli beskyttet.

Da jeg fikk en mørkhudet kjæreste, lærte jeg at dette var et privilegium forbeholdt meg, men ikke ham. Jeg visste ikke at det var så vanlig å vise frem vognkort på egen bil.

På innenriksfly ble jeg tilbudt kaffe, han coffee. Det var alltid jeg som tok med en ekstra flaske vin hjem fra ferie, for i sikkerhetskontrollen gikk jeg gjennom mens han alltid ble tatt til siden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer