Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Det brenner, døren er låst med sikkerhetslås, og nøkkelen ligger et «lurt» sted

Ikke la dette skje hos deg! Følg våre råd, og del dem med andre.

ADVARER MOT EKSTRALÅS INNENFRA: - Når flammer og røyk herjer rundt deg, og hvert sekund teller, er det ikke tid til å lete etter nøkler, skriver artikkelforfatteren. Foto: Oslo brann- og redningsetat
ADVARER MOT EKSTRALÅS INNENFRA: - Når flammer og røyk herjer rundt deg, og hvert sekund teller, er det ikke tid til å lete etter nøkler, skriver artikkelforfatteren. Foto: Oslo brann- og redningsetat Vis mer
Meninger

Hvert år rykker vi ut på alvorlige hendelser der personer ikke klarer å komme seg ut av sitt eget hjem når det brenner. I flere slike tilfeller er nøkkelen til låsen, eller sikkerhetslåsen i ytterdøren, tatt ut av nøkkelhullet og lagt på et «lurt» sted.

Når flammer og røyk herjer rundt deg, og hvert sekund teller, er det ikke tid til å lete etter nøkler. Å finne en liten nøkkel i en røykfylt bolig, er heller ikke lett.

Våre mannskaper redder årlig ut mennesker som har mistet bevisstheten og segnet om rett innenfor ytterdøren.

Dessverre finner vi også omkomne rett innenfor ytterdøren. Fellesnevneren i flere slike tilfeller er at dørene er låst med sikkerhetslås, og nøkkelen ligger et annet sted i boligen. Ofrene har låst seg selv inne.

Ikke la dette skje hos deg! Følg våre råd, og del dem med andre:

1. Som hovedregel skal nøkkel til lås/sikkerhetslås alltid stå i nøkkelhullet.

2. I dører med glass, hvor man er redd for at tyver skal knuse glasset og vri om nøkkelen, bør man heller montere sikkerhetsglass eller sikkerhetsfolie, som hindrer at glasset knuser, i stedet for å fjerne nøkkelen.

3. Montér seriekoblede røykvarslere med god dekning i hele boligen, for å sikre et tidligst mulig varsel ved brann- eller røykutvikling. På den måten sikrer man både muligheten til å slokke brannen i en startfase med lite røyk og varme, eller rømme ut av boligen i så røykfrie omgivelser som mulig.

LÅST DØR: Slik kan det se ut. Foto: Oslo brann- og redningsetat
LÅST DØR: Slik kan det se ut. Foto: Oslo brann- og redningsetat Vis mer

Dette bildet er fra en brann for noen år siden hvor livløs person ble funnet rett ved døren. Sikkerhetslåsen var låst og nøkkelen sto ikke i låsen. Takket være årvåkne naboer som ringte 110, fikk røykdykkere reddet ut personen i siste liten, og startet gjenoppliving. Personen overlevde brannen.

Innlegget er opprinnelig fra Oslo brann- og redningsetats facebook-side.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media