Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Det brenner i bygget

Alarmklokkene kimer i Kværner, Orkla, Storebrand og Aker Maritime. Direktørene kjemper for sine liv og lønninger. Men de ansatte har ingen nødutgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er varmt bak slipsknutene. De fire store i norsk, privat næringsliv merker kjøret:

  • Åge Korsvolds Storebrand-opsjoner kan koste ham jobben. Kredittilsynets kraftige skrape i går kan sørge for det.
  • Jens P. Heyerdahl er allerede kastet ut av Orkla-styret, og risikerer ytterligere bråk når det blir klart hvem som sto bak gi-bort-prisen på en sentral post i selskapet.
  • Kjell Inge Røkke bruker, som storeier i Aker Maritime, milliardbeløp for å vinne kontroll over Kværner.
  • Kjell Almskog svarer med motbud og juridiske fiksfakserier og vet at det står om selskapets eksistens.

Fire ledere. Og titusenvis av arbeidstakere.

I MEDIENE LESER DE ANSATTE om lukrative avtaler. Om kameraderi, vennetjenester og lukkede rom.

Og de leser om behovet for restrukturering og rasjonalisering. Om nye eiere, ukjente eiere og hemmelige agendaer.

Og de blir urolige.

- Uroen skaper et veldig sterkt internt fokus. Taperne er de ansatte, kundene og selskapet som får sitt renommé svekket, sier førsteamanuensis Christine Meyer ved Norges Handelshøyskole.

Professor Thoralf Qvale ved Norges teknisk-naturvitenskapelige fakultet er enig. Han er spesielt bekymret for ansatte i selskaper hvor ledelsens moral trekkes i tvil.

- Yrkesstolthet er veldig viktig for arbeidstakere, og kritikk av bedriften slår derfor inn som en demoraliserende kraft. Det blir vanskelig å rettferdiggjøre utad at man jobber for en bedrift hvor det er mye uro.

Professoren frykter smitteeffekten.

- Det er ille for de ansatte å ha kolleger som kommer i heisen. Særlig når den som avsløres er en person som sitter på topplan i selskapet. Resultatet kan være at den ansatte tenker: Hvis de svindler og jukser og fikser, hvorfor skal jeg da sitte her og være hederlig?

KJELL INGE RØKKE OG KJELL ALMSKOG. To av landets industrikjemper. Den første kjøpte og restrukturerte Aker. Den andre er i ferd med å gjennomføre tidenes ryddeoperasjon i Kværner.

Begge vil de kontrollere konkurrenten. Derfor kaster de milliarder på hverandre.

- Vi vet ennå ikke hvordan dette vil ende. Det tror jeg ikke Røkke gjør heller, sa Kjell Almskog da konflikten toppet seg i sommer.

Fremdeles er utfallet uvisst.

Uvisst er det også hvilke planer og motiver de to industrilederne egentlig har.

- Jo fortere det blir klart hva motivene for å endre en organisasjon er, dess enklere er det for de ansatte å takle situasjonen. Tar prosessen lang tid, blir mange redde for å miste jobben, framholder professor Qvale.

DE ANSATTE ER TAPERNE i norsk industriuro. Qvales scenario er av den dystre sorten.

- De fleste er enige om at det bør skje en restrukturering av offshoreindustrien. Dermed kan diskusjonen om Aker og Kværner bli konstruktiv for industrien og de ansatte. Men hvis man ikke vet hva den som vil overta egentlig er ute etter - bygge opp, slakte eller legge ned - så oppstår en veldig uheldig situasjon. Den kan slå ut på flere måter: Nøkkelpersoner kan komme til å slutte, sykefravær kan øke, produktiviteten kan bli redusert og arbeidsmiljøet svekket, advarer Thoralf Qvale.

DE SOVENDE KAPITALISTERS TID er forbi. Den nye generasjonen tar nattesøvnen fra arbeidstakerne.

- Landet har fått en del nye kapitalister, noen av dem er veldig operativt orienterte og er villige til å gjøre strategiske inngrep, mens andre sitter på hendene sine og er mer finansielt orienterte. Slik restrukturering kan være nødvendig. Det unødvendige er debatten rundt hvordan Korsvolds opsjoner er anskaffet og den ødeleggende kampen mellom Røkke og Almskog, sier Christine Meyer.

Hun mener situasjonen i landets ledende private bedrifter er alarmerende.

- Eierskifter kan være nødvendige, men jeg føler at mye av det som har skjedd i norsk næringsliv i det siste, burde vært unngått. Det framstår som om vi har et lite nettverk næringslivstopper som meler sin egen kake. Det gir et veldig negativt inntrykk, påpeker førsteamanuensen.

ALARMEN ER GÅTT i Nettverks-Norge. Fire mektige menn er i kamp for seg selv og selskapene de leder. Går det galt, må de ta sine fallskjermer og gå.

Vår tids næringslivsledere bruker ikke hatt.