MANGFOLDIG KOMMUNESTRUKTUR: På bildet er Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Det er helt avgjørende at man har hendene på rattet lokalt, skriver innleggsforfatter. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MANGFOLDIG KOMMUNESTRUKTUR: På bildet er Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Det er helt avgjørende at man har hendene på rattet lokalt, skriver innleggsforfatter. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Frivillig brannvesen:

Det brenner like fort i Svelvik som i Bergen

De frivillige kjenner de lokale forholda. Frivillig brannmannskap er bærebjelken i landets brannberedskap.

Meninger

Peder Smehaug angriper i Dagbladet 29. juni det frivillige brannvesenet. I dag er det faktisk slik at flertallet av landets kommuner er helt avhengige av frivillige brannmannskap for å løse sine oppgaver. Brannene i Flatanger og Lærdal viste at frivillig brannmannskap er bærebjelken i landets brannberedskap. De frivillige har en stor fordel fordi de kjenner de lokale forholda. De kjenner den lokale bonden i Lærdal som kan hjelpe til med å fylle møkkaprederen med vann, og vet hvor det brenner når den som varsler sier lokale stedsnavn.

Regjeringen mente i Stortingsmeldingen om samfunnssikkerhet tidligere i år at det er behov færre og større brann- og redningsvesen. Dette vil i praksis bety nedleggelse av lokale brannstasjoner og at utrykningstiden øker. Senterpartiet vil kjempe imot dette. Vi mener at uansett hvor du bor, har du krav på den samme tryggheten.

Senterpartiet har i alle år vært for å ha skoler, sykehus, brannvesen, politi og andre tjenester nær folk. Det er ikke noe nytt at vi mener avgjørelser tas best av folk lokalt. Når vi sier nei til regjeringens sentraliseringsreformer, sier vi ja til noe bedre. Vårt alternativ sikrer at folk kan bo over hele landet.

Vi har alltid vært for en mangfoldig kommunestruktur. Det er fordi Norge er et mangfoldig land. Sigdal i Buskerud har andre utfordringer enn Drammen. Helt avgjørende for at utfordringene skal løses, er at man har henda på rattet lokalt.

Det finnes ikke en eneste faglig begrunnelse for å hevde at stort er bra og liten er dårlig. Tvert imot, er folk mer fornøyde med tjenestene i små kommuner enn i store. For oss er kvaliteten og nærheten på tjenestene som ytes viktigst, fremfor størrelsen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.