Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Det brutale drapet på Hazel Irene (20) for over 100 år siden inspirerte «Twin Peaks»

Mye av bakgrunnen for handlingen i kultserien spores tilbake til sommeren 1908 i småbyen Sand Lake.

LIKHETER: Drapet på 20 år gamle Hazel Irene Drew (til venstre) i 1908 la mye av grunnlaget for historien om drapet på Laura Palmer (spilt av Sheryl Lee) i tv-serien «Twin Peaks». Foto: Faksimile / Spelling Entertainment
LIKHETER: Drapet på 20 år gamle Hazel Irene Drew (til venstre) i 1908 la mye av grunnlaget for historien om drapet på Laura Palmer (spilt av Sheryl Lee) i tv-serien «Twin Peaks». Foto: Faksimile / Spelling Entertainment Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Småbyen Twin Peaks i delstaten Washington blir rystet etter funnet av den unge balldronningen Laura Palmers lik, innpakket i plastikk på elvebredden», skriver HBO i omtalen av tv-serien «Twin Peaks».

Ifølge The Washington Post er det fiktive drapet, som den 25 år gamle kultserien til regissør David Lynch tar utgangspunkt i, inspirert av en virkelig hendelse.

Funnet med knust hodeskalle

Sommeren 1908 ble småbyen Sand Lake i delstaten New York rystet av et brutalt drap. En ung kvinne, ved navn Hazel Irene Drew, ble funnet livløs, flytende med ansiktet ned i en lokal dam, kalt Teals Pond, skriver avisen.

Hun var sist observert på kvelden 7. juli, gående langs veien Taborton Road i nærheten av dammen. Fire dager senere blir hun funnet.

Hodeskallen var knust som følge av et slag mot bakhodet med en stump gjenstand. På grunn av forråtnelsesprosessen var det bare mulig å identifisere Drew ved hjelp av gullfyllingene i tennene, og klærne hun hadde på da hun ble drept, skriver avisa.

Saken fortsetter under bildet.

INSPIRERT: Mark Frost, en av originalskaperne av «Twin Peaks», vokste opp med historien om drapet på den amerkanske Hazel Irene Drew. Beretningen tok han med seg i arbeidet med kultserien. Foto: NTB Scanpix
INSPIRERT: Mark Frost, en av originalskaperne av «Twin Peaks», vokste opp med historien om drapet på den amerkanske Hazel Irene Drew. Beretningen tok han med seg i arbeidet med kultserien. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hjemsøkte skogene

Britiske Daily Mail, som også har besøkt småbyen og laget en større reportasje om mysteriet, forteller at historien om Drew var en del av oppveksten til «Twin Peaks»-co-skaper, Mark Frost.

Han tilbrakte ofte sommerferiene i området Taborton som liten, og beretningene, særlig fra bestemoren, fortalte at Drew hjemsøkte skogene rundt Teals Lake.

20-åringen fra det lille tettstedet blir beskrevet som ung, vakker og ettertraktet. På overflaten en tilsynelatende normal og «perfekt» ung kvinne, men i likhet med skjønnhetsdronning og mønsterstudent Laura Palmer i «Twin Peaks» dukket det etter hvert opp pikante detaljer og vitneberetninger som kompliserte etterforskningen.

Vender tilbake: Den populære amerikanske kultserien Twin Peaks kommer tilbake med ny sesong, 25 år etter at den første sesongen ble sluppet i 1990. Video: Showtime. Vis mer

Pakket en koffert

Lokalhistoriker Ron Hughes, har skrevet en bok om drapet, og forteller overfor Daily Mail at Drew plutselig sa opp jobben som husholderske. Hun skal også ha lagret en koffert med klær på en lokal togstasjon, men «ingen vet hvorfor».

Etterforskere skal ha funnet en kiste hun eide, full av personlige brev fra «merkelige bekjentskaper», og hun skal ha pleid forhold med flere eldre menn i bygda, forteller Washington Post.

Saken fortsetter.

Massiv oppmerksomhet og press på myndighetene gjorde at flere titalls mistenkte ble sjekket inn og ut av saken i løpet av en måned. Teorier om selvmord og at hun ble påkjørt ble også lagt fram. Et utklipp fra en avis som dekket saken i 1908 vitner om at selvmord ved påkjørsel ble konklusjonen fra politiets side.

- Etterforskningen ble gjennomført svært raskt. Siden hun ikke kom fra en særlig prominent familie, og fordi det var lite sympati for «sånne» kvinnelige ofre kan vi nok slå fast at saken ble nedprioritert, har Mark Frost uttalt i 2013, ifølge The Washington Post.

En gift tannlege skal ha fridd til henne, og det ble fortalt at Drew hadde et forhold med en lokal togkonduktør. En millionær fra den nærliggende byen Albany, Henry Kramroth, ble også avhørt i forbindelse med drapet. Han drev et hotell hvor det ble sagt at orgier med unge kvinner fant sted, og «det ble hørt skrik den natten» Drew ble drept, noe Kramroth nektet for.

SNIKTITT: I 2017 kommer den lenge etterlengtede fortsettelsen på kultserien «Twin Peaks». Her er nyeste smakebit. Video: Showtime Vis mer

Ifølge The Washington Post er det uoppklarte drapet på Drew fortsatt et mysterium. Hendelsen vekket stor oppsikt på den tida og journalister skal ha valfartet til byen for å dekke «Sand Lake-mysteriet».

- Fascinerte meg

Historien tok Mark Frost med seg inn i prosessen da han og David Lynch arbeidet med «Twin Peaks». Frost dro blant annet tilbake til Sand Lake for å researche drapet som inspirerte originalhistorien til en av verdens mest kjente tv-serier.

- Hun ble funnet i vannkanten, mysteriet er uløst, det var en rekke mistenkte og de forskjellige menneskene og sosiale klassene hun var rundt. Alt dette fascinerte meg, har serieskaperen fortalt, ifølge avisa.

Mark Frosts bror, Scott Frost, var også med å skrive originalmanuset til Twin Peaks. Han beskriver tettstedet Sand Lake, der drapet på Drew fant sted, på følgende måte:

- Det er et slikt sted som gir barn en fryktelig form for fantasi.

Saken fortsetter under bildet.

GJENFORENT I TWIN PEAKS: Skuespiller Kyle Maclachlan (Dale Cooper) og serieskaper David Lynch på premierefest for den nye sesongen. Foto: Eric Charbonneau/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
GJENFORENT I TWIN PEAKS: Skuespiller Kyle Maclachlan (Dale Cooper) og serieskaper David Lynch på premierefest for den nye sesongen. Foto: Eric Charbonneau/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Gledelig gjensyn

Fans verden over kunne i fjor glede seg over nyheten om at den mystiske småbyen Twin Peaks vekkes til live igjen av mesterregissør David Lynch.

«Twin Peaks» ble et kultfenomen da de to første sesongene gikk på tv på starten av 90-tallet. Allerede i sluttscenen hintet Lynch om at det kom en oppfølger 25 år seinere.

- Vi sees igjen om 25 år, sier Laura Palmer til Dale Cooper.

I dag er serien tilgjengelig i Norge via strømmetjenesten HBO Nordic.

Ifølge NTB har Lynch funnet plass til hele 217 roller i Showtime-produksjonen, og mange av de gamle skuespillerne vender tilbake i de samme rollene.

Hele Norges coronakart