Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Det burde rive i sjela vår når vi hører at folk har det slik på jobb

Vi bør sammen jobbe for å trygge kulturen i arbeidslivet vårt.

 Stefan Heggelund (H)  vil ha en tverrpolitisk kamp for å bevare et anstendig arbeidsliv. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Stefan Heggelund (H) vil ha en tverrpolitisk kamp for å bevare et anstendig arbeidsliv. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Meninger

Alle mine motoriske svakheter avsløres på den trange stien, der jeg snubler meg fram bak Fellesforbundets representant. Vi er på vei til noen skall som tar form som bygninger. Jeg besøker byggeplassen for å se hvordan en slik arbeidsplass skal drives, der ryddighet preger virksomheten.

Det skapes overalt rundt oss. Når prosjektet er ferdigstilt har man skapt boliger og et nytt område av byen. Bygningsarbeiderne er verdiskapere av første rang.

Dessverre finnes det krefter som gjør det de kan for å ødelegge stolte bransjer for egen vinning. Gjennom media har vi sett eksempler på folk som har tjent helt ned til 7,5 kroner timen.

I fjor gjennomførte Arbeidstilsynet 1800 tilsyn mot arbeidslivskriminalitet og sosial dumping.

I 2012 resulterte over 200 av tilsynene i umiddelbar stans på grunn av fare for liv og helse. Sosial dumping handler om mer enn lønn. Det burde rive i sjela vår når vi hører at folk har det slik på jobb.

Kriminaliteten er kreativ. Den kan spres til flere bransjer og ramme flere. Dette er ikke et område som egner seg for politiske polariseringer. Vi bør sammen jobbe for å trygge kulturen i arbeidslivet vårt.

Derfor har regjeringen, i dialog med partene i arbeidslivet, utviklet en strategi mot arbeidslivskriminalitet. Trepartssamarbeidet er avgjørende i arbeidet. Derfor skal det strategiske samarbeidet fortsette, og det vil bli avholdt toppmøter om arbeidslivskriminalitet annethvert år. Slik tar vi norsk arbeidsliv videre:

· Nasjonalt analyse- og etterretningssenter

Godt samarbeid mellom etatene er nødvendig. Derfor har regjeringen tredoblet innsatsen for koordinering og samordning mellom etatene. Analyse- og etterretningssenteret vil bedre samkjøringen og informasjonsdelingen.

· Begrense antall underleverandører

Det offentlige må gå foran. Derfor foreslår regjeringen å begrense antall underleverandører i kontraktskjedene i bransjer der det er utfordringer. I tillegg skal hovedregelen være at leverandører til det offentlige skal ha lærlinger.

· Mer kunnskap

Omfanget av den svarte økonomien skal kartlegges, og man skal undersøke hvordan likebehandlingsreglene i vikarbyrådirektivet etterleves. De tiltak som er igangsatt mot sosial dumping evalueres.

· Grenseoverskridende samarbeid

Grenseoverskridende utfordringer trenger grenseoverskridende blikk. Samarbeid med tilsynsmyndigheter i andre land er viktig, og Norge skal delta aktivt i samarbeidsinitiativer fra EU og bruke de muligheter som ligger i

· Bedre informasjon til utenlandske arbeidstagere

I 2015 etableres et nytt servicesenter for utenlandske arbeidstagere i Bergen. Informasjonstilbudet skal gjennomgås, og tiltak skal gjennomføres for å gjøre tilbudet mer kjent.

· Bedre ID-kortordning

ID-kort gir en bedre oversikt over aktørene, noe som gir mer effektivt tilsyn. Ordningen skal videreutvikles med sanntidsoppslag mot offentlige registre, og tiltak skal gjennomføres for å forhindre misbruk.

· Økt straff

I regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven ligger det et forslag om økte strafferammer. Kripos har framlagt en rapport som påpeker at dagens strafferammer ikke virker tilstrekkelig avskrekkende. Samtidig sier det noe om at vi som samfunn tar disse bruddene seriøst.

Vi aksepterer ikke trusler mot vårt arbeidsliv. Vi aksepterer ikke at noen vil undergrave vårt arbeidsliv. Derfor må vi jobbe tverrfaglig og tverrpolitisk for å bevare seriøsitet og anstendighet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media