DEBATT

Debatt: Sauebonden

Det burde vært skuddpremie på meg

Jeg er en klamp om foten for storsamfunnet.

LIVREDD: Hvordan orker jeg å slippe sauene til skogs, når jeg er livredd for hva som skjer med dem? spør artikkelforfatteren Foto: Paul Kleiven / NTB Scanpix
LIVREDD: Hvordan orker jeg å slippe sauene til skogs, når jeg er livredd for hva som skjer med dem? spør artikkelforfatteren Foto: Paul Kleiven / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I dag slapp jeg sau til skogs, mens klumpen i magen vokser. Leste kommentarene til en artikkel om ulveskader på VG-nett, og kjente tårene presse på. Jeg er ikke mye verdt i manges øyne. Jeg er en klamp om foten for storsamfunnet. En lat dyremishandler, som gir faen i dyra mine. Ligger på sofaen og får subsidier og erstatning, i stedet for å gjete sau. Jeg er sauens verste fiende, faunakriminell, innavlet og lavpannet. Skuddpremie burde det vært på meg. Jeg er til og med til skade for dem som går på Nav, for de kunne fått mer i trygd om det ikke hadde vært for de jævla bøndene.

Jeg sitter og ser på dyra som beiter fredelig. Det er livet mitt, dette. Fra jeg var liten har jeg ønsket å bli bonde, og jeg fant glede og mening i det å være tett på dyr, jord og naturen ellers. Gleden har vært med meg, også etter at jeg ble bonde. Men stadig har jeg lurt på hvorfor vi holder ut år etter år, tross alle disse som helst skulle sett oss døde. Hvordan orker jeg å slippe sauene til skogs, når jeg er livredd for hva som skjer med dem?

Lettelsen når dyra er satt inn på høsten avløses fort av angsten for neste sommer. Hvordan holder jeg ut skjellsordene som hagler? Det er nok å være bonde, for ikke å snakke om sauebonde. De siste er verst, for de er i veien for rovdyra, spesielt ulven.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer