VIL GI RABATT: Det danske partiet Socialdemokraterne, her ved partileder Helle Thorning-Schmidt, vil gå inn for rabattert tv-lisens for unge dansker når medieforhandlingene begynner i landet om kort tid. Foto: NTB Scanpix
VIL GI RABATT: Det danske partiet Socialdemokraterne, her ved partileder Helle Thorning-Schmidt, vil gå inn for rabattert tv-lisens for unge dansker når medieforhandlingene begynner i landet om kort tid. Foto: NTB ScanpixVis mer

Det danske arbeiderpartiet vil gi unge rabatt på tv-lisensen

Heftig debatt i Danmark.

(Dagbladet): Tv-lisensen til den danske allmenkringkasteren Danmarks Radio bør bli billigere, mener det danske arbeiderpartiet Socialdemokraterne. Det skriver avisa Berlingske Tidende.

Tv-lisensen i Danmark er på 2436 danske kroner.

- Enkelte grupper har vesentlig lavere inntekt enn gjennomsnittet. Det gjelder også for mange unge og studenter, som kan oppleve at lisensen utgjør en forholdsvis stor del av inntekten deres, sier Socialdemokraternes kulturpolitiske talsperson, Mogens Jensen, til Berlingste Tidende.

Han sier videre at partiet vil foreslå lavere lisens for unge i de kommende medieforhandlingene.

Debatt
Han får støtte av regjeringspartner Sosialistisk Folkeparti.

- Vi vil ikke bestemme oss for noe på nåværende tidspunkt, men vi ser umiddelbart positivt på idéen. Det kan være at lisensen kan skrus sammen på en mer rettferdig måte, sier Ole Sohn i partiet til avisa.

I likhet med Norge, er den danske tv-lisensen ofte debattert, og er svært upopulær blant enkelte grupper.

Ifølge Berlingske ville 45 prosent av tv-seere mellom 18 og 35 pr valgt Danmarks Radio bort om de kunne, og 73 prosent mener lisensen er for høy.

- Håpløst
Samtidig som Danmarks regjeringspartier med det tar til ordet for å omlegge tv-lisensen kaster flere av opposisjonspartiene seg inn i debatten om Danmarks Radios framtid.

Leder for partiet Det Radikale Venstre, Zenia Stampe, sier til dr.dk at forslaget om å senke lisensen for enkelte grupper er håpløst så lenge man ikke vet hvordan man skal finansiere lisenskuttet.

- Det er viktig å beholde et lisenssystem som er uavhengig, og som sikrer kontinuitet for Danmarks Radio. Mogens Jensen er også nødt til å se den andre siden av saken. Hvor skal pengene komme fra? Skal de rikeste betale mere, eller skal DR få mindre penger? spør hun.

Michael Aastrup Jensen fra partiet Venstre mener at kringkasteren bør endre eller legge ned sin ungdomssatsing DR3, og heller satse på nettet.

Han får støtte av Mette Bock i Liberal Alliance.

- Jeg vil utfordre DR på at man kanskje ikke når unge seere gjennom en klassisk tv-kanal, men ved å bygge opp et univers på nettet, sier hun til dr.dk.