Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Det danske smykkeforslaget burde utløse kuldegrøss, ikke «forståelse» hos Støre

Klikk for ingress.

Meninger

Flyktningkrisa har stilt Europa overfor store utfordringer. Det felles europeiske grensesamarbeidet er nærmest satt ut av spill. Konsekvensen av dette har blitt en «alles kamp mot bunnen», en konkurranse blant regjeringer om å gjøre sitt land mindre attraktivt for ankomster. Til en viss grad er dette forståelig, når vi ser hvor voldsom belastning et land som Sverige er blitt påført med 163000 nyankomne i fjor. Kommunene slo alarm om sprengt kapasitet, kommer det fram i avisa Dagens Nyheter, samtidig som regjeringen påstod de hadde kontroll.

På den andre siden av den nå stengte grensa ved Øresund har danskene i mange år hatt et langt mer nidkjært forhold til innstramminger i flyktningpolitikken. Den siste uka har det pågått intense forhandlinger om det omstridte «smykkeforslaget», som er en del av en rekke nye tiltak for å redusere antall flyktninger som kommer til Danmark. Regjeringen ønsker å gi politiet mulighet til å ransake og kroppsvisitere flyktninger på jakt etter verdigjenstander, som skal kunne beslaglegges. Først var forslaget alle eiendeler over 3000 kroner. Så ble det revidert til å gjelde bare gjenstander med verdi over 10 000 kroner. For å få flertall er forslaget justert igjen, slik at gjenstander med særlig affeksjonsverdi (for eksempel gifteringer) er unntatt fra regelen.

Danske politikere måtte altså gjennom lang tautrekking for å bli enige om ikke å plyndre flyktninger for gifteringene deres. Forslaget har skapt massiv negativ oppmerksomhet internasjonalt, og vekker assosiasjoner til behandlingen av flyktninger fra Nazi-Tyskland. De som ønsker å utforske den historiske parallellen kan besøke det jødiske museet i Berlin og se på montrene med beslaglagt sølvtøy, fotografiapparater og andre verdisaker som landet mente flyktningene ikke hadde rett til å ta med seg.

Flyktninger får beholde gifteringer, men skal likevel fortsatt bli ransaket og fratatt verdigjenstander ved innreise til Danmark. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) påpeker at ingen dansker får kontakthjelp fra staten dersom de har en fri formue på over 10 000 kr, og at det dermed ville være forskjellsbehandling å la flyktningene beholde verdisakene. Det er selvsagt rimelig at samme regler gjelder for flyktninger, men forskjellsbehandlingen går åpenbart andre veien: Bare flyktninger ransakes og får verdier konfiskert. Denne perverse iveren etter hardhendt behandling er prinsippløs og inhuman flyktingpolitikk som bør utløse kuldegrøss, ikke «forståelse», som Ap's partileder Jonas Gahr Støre uttalte i Dagsavisen i går.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media