LEVER LIVET I RUTA: Øyvind Mund har jobbet i TV 2 siden 1994. Men det var helt tilfeldig at han ble programleder. Foto: Jacquees Hvistendahl / Dagbladet
LEVER LIVET I RUTA: Øyvind Mund har jobbet i TV 2 siden 1994. Men det var helt tilfeldig at han ble programleder. Foto: Jacquees Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Det dryppet blod fra anmeldelsene. Jeg ble karakterisert som en bruktbilselger

Øyvind Mund fikk totalslakt som programleder for nesten 20 år siden. Siden har det bare gått én vei. Oppover. 

(Dagbladet): - Vi arrangerte dåp og konfirmasjon samme år. Min yngste datter er skikkelig attpåklatt, sier Øyvind Mund og lar et bredt glis bre seg over ansiktet.

Oslo 20170314. Intervju med programleder i TV2 Øyvind Mund.  Foto: Jacquees Hvistendahl / Dagbladet
Oslo 20170314. Intervju med programleder i TV2 Øyvind Mund. Foto: Jacquees Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

51-åringen er et kjent tv-fjes etter å ha ledet en rekke ulike programmer på TV 2 siden 1994. Han fikk første barn som 31-åring, deretter to gutter tiåret etter med sin nåværende kone, mens paret fikk en liten jente for 2,5 år siden.

Mund som trodde han skulle forberede seg på et liv i 50-åra med store barn, måtte endre kurs.

- Det kom litt bardust på oss og alle andre. Mens vennene mine nå skal realisere sine drømmer, skal vi realisere helt andre ting. Vi lever på vår egen planet på mange måter, sier Mund og legger til.

- Det beste var reaksjonen til moren min. Da vi fortalte det, hadde jeg med min eldste datter, som da var 15 år. Moren min trodde i noen sekunder at hun skulle bli oldemor. Hun tenkte dét var mer sannsynlig enn at vi skulle få et barn til, sier Mund mens latteren klukker ut av munnen.

Han mener imidlertid at det på noen måter er enklere å være småbarnsfar i femtiåra enn da han var i starten av karrieren, på slutten av 90-tallet.

- Jeg har et mer avslappet forhold til karriere i dag, og da blir tilstedeværelse hjemme mye viktigere. Med det første barnet skal man gjøre alt riktig og er redd for alt. Med de neste blir man mer avslappet. Jeg har jo fire barn, så nå har jeg litt rutine.

- Det jeg fryktet mest var nattesøvnen. Men vi er veldig heldige, for hun har sovet hver natt siden hun ble født. Når vi fikk barn så sent, føler jeg vi fortjente det!

Nytt program

For i tillegg til familieforpliktelser har Øyvind Mund også fullt opp på jobben. Dagbladet møter tv-profilen hos produksjonsselskapet Nordisk Film og TV på Skøyen. Under oss vandrer håpefulle sangere inn og ut av gangene for første audition til høstens sesong av «The Voice». Når de innledende auditionrundene er over, er Mund klar for å lede det nye konseptet «Samme tid neste år» der folk skal realisere sine drømmer i løpet av et år.

Lørdag leder han første av tre programmer under tittelen «Norges beste», der seerne har stemt fram sine favoritter i ulike kategorier. I premiereprogrammet kåres folkets favorittkomikere.

- Akkurat nå er det tight mellom oppgavene. Samtidig er det beste med jobben min at man kan gjøre så mye forskjellig. Det har vært gøy å møte komikere og bli bedre kjent med dem. Det er gøy for meg som programleder å prate litt med folk, ikke bare å introdusere den neste artisten, sier han.

Linn Skåber, Ylvis-brødrene, Espen Eckbo, Dagfinn Lyngbø, og Tom Mathisen og Herodes Falsk er blant komikerne som dukker opp i studio under lørdagens sending. Men Mund som er selverklært sportsnerd, frykter at komikerprogrammet får hard seerkonkurranse fra idrettsheltene i finalen av «Mesternes Mester», som sendes samme tid på NRK.

- Jeg er selv fan og må se finalen, men vi må nok se den i opptak hjemme hos oss, sier han.

Overrasket av Sharon Stone

Det siste året har Øyvind Mund også vært å se i «Gylne tider», der han reiser rundt med kameramann Steinar Marthinsen og lydmann Ingar Thorsen og møter egne helter fra 1980- og 1990-tallet.

Forrige sesong var særdeles kjendistung med bidrag fra skuespillere Sharon Stone, Meg Ryan, Matt LeBlanc fra «Friends», Michael «Kramer» Richards fra «Seinfeld», David Hasselhoff fra «Baywatch», journalist Larry King, rapper Vanilla Ice, musiker Ronan Keating, Melanie «Scary Spice» Brown fra Spice Girls, samt fotballegende og skuespiller Vinnie Jones.

Det er ikke bare lett å få med kjendisene på et smalt norsk program. Sharon Stone ga bekreftelse bare én dag før opptak, men sto ifølge Mund også for et av deres mest minnerike kjendismøter.

- Mitt bilde av henne var at hun var iskald, men det var hun ikke. Hun åpnet seg, og leverte mye mer enn det vi forventet. Det intervjuet ble en tåreperser.

Også reiseprogrammet er endret på grunn av familielivet.

- Da vi lagde første sesong, var det bare jeg som hadde barn. Nå har alle barn, og derfor begrenser vi heldigvis hvor lenge vi er borte av gangen.

Ble totalslakta

Øyvind Mund har ledet en rekke programmer i sin tid i TV 2. Og ifølge ham selv, har han både «gjort noe rett og bummet veldig». Han fikk blant annet totalslakt etter at han ledet underholdningsprogrammet «Bykampen» i 1999 og 2000. Det sitter fortsatt i.

- Det dryppet blod fra anmeldelsene av første sesong. Jeg ble karakterisert som en bruktbilselger. Det var ikke gøy, sier han.

- Jeg var lettet da vi endelig var ferdig etter så mye dritt, men TV 2 ville lage en ny sesong. Jeg tenkte at det var kjedelig om de byttet programleder, og programmet ble veldig mye bedre. Så jeg stålsatte meg for en sesong til. Men det ble nesten bare verre.

Mund legger til at han elsker jobben, og mens flere TV2-profiler har valgt å forlate kanalen i de store nedskjæringsrundene de siste åra, vil han bli.

- Læreren sa hold munn og alle kastet seg over meg.Oslo 20170314. Intervju med programleder i TV2 Øyvind Mund.  Foto: Jacquees Hvistendahl / Dagbladet
- Læreren sa hold munn og alle kastet seg over meg.Oslo 20170314. Intervju med programleder i TV2 Øyvind Mund. Foto: Jacquees Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Det har vært en lang og tung prosess. Alle har kjent på det. Det er vanskelig når man mister gode kolleger, og samtidig forstår at den nye mediehverdagen gjør det nødvendig å ta grep. Men nå håper jeg at ting begynner å stabilisere seg, at den verste prosessen er over og at vi har blikket rettet framover, sier han.

Med sin lange erfaring tror og håper han at han selv kan få bli lenge i kanalen, men han tror ikke han ville kommet høyt på lista over beste programledere når det muligens kåres i kommende «Norges beste»-program.

- Jeg er litt potet som er brukt i alle ulike sammenhenger, men er ikke den som stikker meg fram på den røde løperen. Jeg tror ikke jeg ville ha gjort det så bra på kåringer. Men jeg har et mer avslappet forhold til karriere i dag, og da blir mer tilstedeværelse hjemme viktigere.

- De som jobber tett på meg vil nok beskrive meg som veldig distré. Jeg er fæl til å rote og glemme ting, men jeg er også perfeksjonistisk på en del ting som jeg selv kan styre. Jeg tror folk ser meg som en glad lang gutt, sier mannen som måler 198 på sokkelesten.

De fleste reagerer på høyden hans, også kjendisene i USA.

- Det er ikke tilfeldig at de fleste intervjuene jeg gjør, er sittende. Jeg er alle fotografers store skrekk, og er vanskelig å få med i linsa. På «The Voice» ser det ut som om jeg struper folk når jeg skal gi dem en klem, fordi jeg er så mye lengre enn dem. Jeg har lært meg å leve med høyden. Men det blir merarbeid for fotografer og dem som skal sette lyset riktig.