DEBATT

Legemiddelindustrien:

Det du ikke får vite om pillene

Under arbeidet med boken Pillebefinnende har det gang på gang slått meg at avstanden er sørgelig stor mellom det vi får vite og ikke får vite om legemidler.

PILLER: Du får i likhet med leger og myndigheter hovedsakelig bare vite det som legemiddelindustrien ønsker at du skal få vite, skriver artikkelforfatter. Foto: NTB Scanpix
PILLER: Du får i likhet med leger og myndigheter hovedsakelig bare vite det som legemiddelindustrien ønsker at du skal få vite, skriver artikkelforfatter. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I det følgende vil jeg gi et knippe av eksempler på den avstanden som foreligger:

Ofte får du høre at moderne legemiddelproduksjon er evidensbasert. Men du får ikke vite at halvparten av forskningen aldri blir publisert, eller at mange av de øvrige studiene viser seg å være manipulert. Leger, myndigheter og pasienter blir på den måten systematisk villedet.

Du får vite at legemiddelindustrien er blitt underlagt nye krav til åpenhet rundt forskningen. Men du får ikke vite at bare 22 prosent av funnene i kliniske forsøk ble innrapportert innen den lovpålagte fristen på 12 måneder i henhold til en studie fra 2012.

Du får vite av at legemiddelindustrien gjorde en del kritikkverdig i gamle dager, før din tid. Men du får ikke vite at legemiddelindustrien internasjonalt er blitt idømt bøter for lovbrudd til en samlet sum av 35,7 milliarder dollar de siste 25 årene. En stor del av de 373 dommene knytter seg til hemmeligholdelse av bivirkninger og markedsføring av midler til indikasjoner og grupper de aldri har vært godkjent for.

Du får vite at legemiddelverkene rundt i verden foretar streng kontroll før nye midler godkjennes. Men du får ikke vite at nærmere 70 prosent av de vitenskapelig ansatte i det amerikanske legemiddelverket FDA, hvor de fleste nye medisiner i verden godkjennes først, ikke har tillit til at etaten fatter avgjørelser til beste for folkehelsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer