Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Det du ikke vet, får du vite her

«Stuff You Should Know» er en lettbeint podcast for de vitebegjærlige.

FORENKLER OG FORKLARER: Josh Clark og Charles W. «Chuck» Bryant leder en av nettets mest populære podcaster. Foto: Stuff You Should Know
FORENKLER OG FORKLARER: Josh Clark og Charles W. «Chuck» Bryant leder en av nettets mest populære podcaster. Foto: Stuff You Should Know Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(RETT PÅ NETT): Vet du hva som skjer med kroppen når døden inntreffer, bortsett fra det du leste i bind 1 av Knausgårds «Min Kamp»? Det gjør jeg, for jeg har hørt episoden «How Does Death Work» i podcastserien «Stuff You Should Know».

Om du ikke får nok kunnskapformidling av «Radiolab», som jeg tidligere har anbefalt i denne spalten, kan denne joviale fetteren vært verdt et nærmere bekjentskap. På min smarttelefon har den vært fast inventar siden 2010.

Konseptet er 30 prosent «vi forklarer deg ting du alltid har lurt på», og 70 prosent «vi forklarer deg ting du aldri har lurt på, men som det er artig og underholdende å lære litt om likevel».

«Stuff You Should Know» debutere i 2009 med en episode om mikrofinansiering. Tematisk spenner serien fra vitenskap og historie til popkultur, urbane legender og en og annen konspirasjonsteori.

Det går over stokk og stein, med episoder om alt fra matproduktet Spam, ost, flipperspill og bakrus, via soft vitenskap om  kald fusjon og tusenårsbølger, til sykdom, død og sorg.

Der «Radiolab» formmessig kan nærme seg et poetisk hørespillformat, og tematisk beveger seg langt inn i det filosofiske og ekstensielle, er «Stuff You Should Know» atskillig mer jordnært og rølpete. Programlederne, Josh Clark og Charles W. «Chuck» Bryant, har en ledig og leken tone seg imellom. De ble angivelig kompiser etter at de begge stilte på jobb med jeansjakker med Van Halen-logoen tusjet på.

Som redaktører og skribenter for nettstedet som står som utgiver av podcasten, HowStuffWorks, har de gjort lettbeint forklaringsjournalistikk til blomstrende business. De har en egen YouTube-kanal, og i 2013 hadde de også hatt sitt eget TV-program på Discovery Science.

Forenkling er bare fornavnet. Og selv om det på det tynneste er ren Wikipedia-journalistikk, der man enkelte ganger fornemmer at Chuck og Josh har surfet seg til kunnskapen de formidler bare minutter før opptak, skal man skal ikke kimse av kunsten å researche og forklare selv de mest innfløkte emner på en underholdende måte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!