- Det e min dag i dag

Det sang Anne B. Ragde etter å ha mottatt Bokhandlerprisen.

Ingen falsk beskjedenhet hos den trønderske forfatteren, hun jubler og hever champagne-glasset over å ha fått Bok-Norges viktigste pris - den alle forfattere helst vil ha - Bokhandlerprisen.

Ragde får prisen for «Eremitt-krepsene», en uavhengig oppfølger til storsuksessen «Berlinerpoplene».


Grisebondens hemmelighet

6000 bokhandleransatte har stemt henne fram til seier.

-  Jeg har oppnådd noe fantastisk som forfatter, jeg har nådd ut til folk jeg ikke ante jeg skulle få i tale. Det kommer unge Oslo-jenter bort til meg, du vet de der med bar mage og ring i navlen, og sier: «Du, jeg tenker slik på Thor». Det er grisebonden på Neshovd de tenker på, det er helt utrolig at de har levd seg inn i livet til en 60-årig grisebonde på Byneset. Mer enn dette kan ikke en forfatter forlange.

-  Veldig mange har levd seg inn livene til søsknene på Neshovd. Hva er din litterære hemmelighet ?

-  Jeg brukte lang tid på å skape disse personene. Ikke bare grundig research, men også en slags gjennomleving, slik at jeg kjenner dem rent fysisk. For leseren er det viktig å kunne deres historie, derfor er jeg veldig streng på at bøkene må leses i rekkefølge, sier Anne B. Ragde til Dagbladet.

GLAD: Herregud for en herlig dag i grisefjøset. Anne B. Ragde har skrevet om en grisebonde. Og får suksess som aldri før.