Det endelige fallet

Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi har besøkt Europas ledende anti-islamist.

ET NYTT ANSIKT: Aung San Suu Kyi. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
ET NYTT ANSIKT: Aung San Suu Kyi. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer
Meninger

Vinneren av Nobels fredspris i 1991, Aung San Suu Kyi, har vært i Europa. Ikke for å møte EU og dets ledere, som Frankrikes president Emmanual Macron eller den tyske forbundskansleren Angela Merkel, for å be om støtte og forståelse for sitt land, Myanmar, det tidligere Burma. Nei, hun har vært i Europa for å møte den mest ytterliggående kraften i EU, Ungarns splittende statsminister Viktor Orban. Mannen som vil gjøre begrepet «det illiberale demokrati» til en hedersbetegnelse.

Aung San Suu Kyi kom frivillig til Ungarn. Hadde hun hatt noe å snakke med EU om hadde den siste hun hadde besøkt vært nettopp Orban. Og hun kom for en grunn. For i kommunikeet etter møtet peker de to på at innvandring er en av de største utfordringene i både Sør-Øst-Asia og i Europa. Og så heter det: «De to registrerer at begge regioner har opplevd spørsmålet om sameksistensen med de stadig økende muslimske befolkningene». De to peker på muslimene - og deres påståtte økende tilstedeværelse - i de to regioner som et eksplisitt problem. Som - underforstått - må løses.

Dette er et villet politisk statement fra Aung San Suu Kyis side. Hun er Myanmars i praksis statsminister, og styrer landet sammen med de militære, som lenge styrte landet som et av verdens strengeste diktaturer. Det politiske bakteppet er de burmesiske massakrene de siste årene av den muslimske mindretallsbefolkningen rohyngiaene. En million av dem ble massakrert i kampanjer av etnisk rensing, og mange måtte flykte til Bangladesh, for å redde livet.

Snarere enn at den muslimske befolkningen i Myanmar øker - slik kommuniteet med Orban slår fast - så har den befolkningen på dramatisk vis minsket. Det er så dramatisk at det er snakk om den folkerettslige termen folkemord.

Det var en gang Aung San Suu Kyi var et ikon for demokrati og folkestyre. Den spede, alvorlige kvinnen sto opp mot de militære i sitt hjemland, og trosset dem åpenlyst fra sin husarrest. Et bedre bilde på - riktignok klisjeen - «det gode» mot «det onde» kunne man vanskelig ønsket seg. Og internasjonale medier var ikke vanskelige å be.

Med besøket til Orban i Budapest vet vi at den manglende empatien med rohyngiaene i Myanmar, ikke har vært noe som har vært tvunget på Aung San Suu Kyi av de militære. Islam-fobien er også sugd av eget bryst. Nobelpris-vinnerens fall er med dette fullkomment.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.