Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Det eneste de noensinne får av meg er fingeren

«Greven» gjør comeback, men nekter å betale en krone i erstatning for kirkebrannene.

GJØR COMEBACK SOM PLATEARTIST: Varg Vikernes, her hjemme på Telemark-gården der han har bosatt seg, slipper plata «Belus» 8. mars. Han har nylig sonet ferdig en dom på 16 år for blant annet overlagt drap. Foto: Linda Næsfeldt / Dagbladet
GJØR COMEBACK SOM PLATEARTIST: Varg Vikernes, her hjemme på Telemark-gården der han har bosatt seg, slipper plata «Belus» 8. mars. Han har nylig sonet ferdig en dom på 16 år for blant annet overlagt drap. Foto: Linda Næsfeldt / Dagbladet Vis mer

||| Varg «Greven» Vikernes (37) er klar med ny plate med sitt enmannsband Burzum - den første etter at black metal-musikeren sonet ferdig sin drapsdom og 11 år etter forrige utgivelse.

Vikernes er dømt til å betale Den norske stat et tosifret antall millioner kroner i erstatning for blant annet ildspåsettelse av Åsane kirke, Skjold kirke og Holmenkollen kapell.

Men i et intervju lagt ut på Burzums hjemmeside gjør han det klart at ingen inntekter fra platesalg skal brukes til nedbetaling av erstatningskravet.

- Jeg vil virkelig at ingen skal tro at en krone fra mine eller noen andres inntekter fra Burzum vil brukes til å betjene denne gjelden. For å si det sånn, det eneste de noensinne får av meg er fingeren, skriver Vikernes.

Spilt inn i Grieghallen «Belus» blir gitt ut av selskapet Byelobog Productions 8. mars. Tekstene er på norsk, men både franske og russiske oversettelser vil gjøres tilgjengelig på bandets russiskregistrerte internettside.

I likhet med mange norske black metal-band, er en vesentlig del av tilhengerskaren utenlandsk.

Den mye omtalte bergenseren - som tidligere har gitt uttrykk for at han ikke angrer på valgene han har tatt - forteller på sine hjemmesider at albumet er spilt inn i Grieghallen i Bergen, arnestedet for noen av sjangerens viktigste plater på 90-tallet. Vikernes spilte også inn sine første album her.

Albumet forteller historien om «Belus» - Balder i norrøn mytologi - og tar mål av seg å være en underholdende fortelling om noe som en gang var essensielt i formingen av Europa.

- Smakløs parodiDen 37 år gamle musikeren som nå bosatt i Bø i Telemark har lite til overs for dagens moderne black metal-scene.

I en pressemelding beskriver han fenomenet som en «smakløs og lavpannet parodi» av norsk black metal anno 1991 — 1992, som ville opphørt å eksistere jo før jo heller om det hadde vært opp til han.

Vikernes fremholder likevel at han ikke kan forlate musikkformen bare fordi at noen andre har griset den til.

- Jeg spiller det som kan beskrives som metal, men likheten stopper der. Freud skrev bøker, Tolkien skrev bøker, men der slutter også likheten.

Før han fortsetter:

- Jeg er musiker og musikere lager musikk når de kan, jeg sitter ikke lenger i fengsel. Om det blir bra? Liker du Burzum, så liker du Burzum, vil jeg tro.

 

INGEN PLANER OM Å GJØRE OPP: Varg Vikernes nekter å betale erstatning for de tre kirkebrannene han er dømt for. Foto: Linda Næsfeldt / Dagbladet
INGEN PLANER OM Å GJØRE OPP: Varg Vikernes nekter å betale erstatning for de tre kirkebrannene han er dømt for. Foto: Linda Næsfeldt / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling