Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Det eneste de ser er sex

- Det eneste folk klarer å se i dette bildet er sex, sier husstyreren for en kirke i Sandane. Derfor fjernet hun bildet kommunen hadde kjøpt inn. Se bildet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kunstneren Helge Segrov ble kjøpt inn av Gloppen kommune i Sogn og Fjordane. Maleriet ble hengt i våpenhuset til arbeidskirken i Sandane. Men det ble for heftig for menigheten.

- Folk har sagt til meg at det eneste de klarer å se i bildet, er sex. Du kan si det ikke er et ukristelig motiv, på den andre sida kan en spørre om det trenger å henge i våpenhuset på en kirke, sier Unni Lindgren til lokalavisa Firda. Hun er lederen av husstyret til arbeidskirken i Sandane.

Resultatet ble at Lindgren hektet bildet ned av veggen og gjemte det. Det skapte rabalder. Lederen av husstyret fikk ikke engang med seg sitt eget styre, så bildet «Queen of the Fertility» måtte pent henges opp på veggen igjen. Nå har menigheten oppnevnt en egen kommisjon som skal vurdere om bildet skal få henge eller ei.

- Helt unikt

- Dette er jo helt unikt. Det er ikke hver dag kustnere får oppnevnt en egen kommisjon til å vurdere sine verk. Dette er jo god reklame for meg, men jeg ønsker jo at flest mulig skal få se det jeg lager, sier Helge Segrov til Dagbladet.no.

Han sier det slett ikke var meningen å lage et provoserende eller erotisk bilde.

- Dette er et dypt religiøst bilde som handler om Jomfru Maria som føder Jesusbarnet og kirken og motstår alle fristelser. Det mest eksplisitte i bildet er en ørlien penis som er malt inn i bildet. Mer skal det ikke til for å tenne damene på Sandane. Jeg er fristet til å si at det ikke kan være bildet, men hodene selv som setter igang slike fantasier, sier kunsteren.

Helge Segrov har også tidligere vært i vinden i Sogn og Fjordane. Lederen av fylkets kunstnersenter, Terje Lyngstad, gikk i mars knallhardt ut mot maleren. Han sa at Segrov ikke er en kunstner selv om noen synes bildene hans er pene.

- En blir ikke kunster bare fordi man gir et bilde til statsministeren og til Big Brother - huset. Det må ligge kvalifisert vurdering bak, sa han til NRK Sogn og Fjordande da.

TENKER SEX: Flere i menigheten i Sandane klarer ikke å tenke på noe annet enn sex når de ser dette religiøse bildet malt av Helge Segrov.
Kanskje noen gikk veldig nærme, og slo alarm?