Forestillingen «Hvem har æren?»:

- Det eneste denne komedien mangler slik den er satt opp nå, er svart skokrem

Shabana Rehman Gaarder langer ut mot æresdrap-teater.

KRITISK: Shabana Rehman Gaarder mener Oslo Nye Teater ikke har våget å sette seg inn i hvilke samfunn sosial kontroll foregår, og reagerer på at ingen av skuespillerne i oppsetningen har minoritetsbakgrunn. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
KRITISK: Shabana Rehman Gaarder mener Oslo Nye Teater ikke har våget å sette seg inn i hvilke samfunn sosial kontroll foregår, og reagerer på at ingen av skuespillerne i oppsetningen har minoritetsbakgrunn. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Dere har tatt fra Oslo-publikummet en unik sjanse til å bli utfordret ved å være politisk korrekte og fargeblinde, skriver Shabana Rehman Gaarder (40) på sin egen blogg.

Kritikken er rettet mot Oslo Nye Teater og deres oppsetning av komedien «Hvem har æren?». Stykket er skrevet av den syriske forfatteren Ibrahim Amir, og tar for seg temaer som æresdrap og sosial kontroll.

- Oslo Nye Teater har tatt noen kunstneriske valg, og har plassert teddybjørner der det egentlig burde vært drager. Dermed er stykket blitt tannløst og ufarlig, sier Rehman Gaarder til Dagbladet.

I forestillingen har en tvangsgiftet datter vært utro og stukket av med elskeren. Nå krangler mennene om hvem som bør skyte henne for å gjenopprette familiens ære.

Ingen av rollene spilles av skuespillere med minoritetsbakgrunn, og selv om Rehman Gaarder omtaler det som et komisk grep at det bare er hvite nordmenn som spiller alle rollene, er hun kritisk til de kunstneriske valgene.

Svart skokrem

Hun mener Oslo Nye Teater har laget en rasebevisst oppsetning i frykt for å støte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer