SYNGER: Donald Trumps private advokat og fikser Michael Cohen har bestemt seg for å fortelle det han vet til etterforskerne. Han kommer ikke til å beskytte Trump på bekostning av familien og fedrelandet, sier han i et intervju med ABCs George Stephanopoulos forrige uke. Foto: ABC News via Ap
SYNGER: Donald Trumps private advokat og fikser Michael Cohen har bestemt seg for å fortelle det han vet til etterforskerne. Han kommer ikke til å beskytte Trump på bekostning av familien og fedrelandet, sier han i et intervju med ABCs George Stephanopoulos forrige uke. Foto: ABC News via ApVis mer

Donald Trumps advokat plaprer

Det eneste han kan forsvare seg med er informasjon. Det har han til gjengjeld mye av

Det er ikke lett å stole på kjeltringer.

Kommentar

President Donald Trumps omstridte private advokat, Michael Cohen, har slått opp. Han gjorde det på en måte som twitterpresidenten forstår. Cohen fjernet alle spor av Trump i biografiene sine på Twitter og Linkedin, hvor det inntil forrige uke pleide å stå «personal lawyer to Donald Trump».

Samtidig sa Cohen i et intervju med ABC News at han først og fremst var lojal mot fedrelandet og familien sin og at han ville samarbeide med den føderale påtalemyndigheten i etterforskningen av flere forhold med tilknytning til presidenten, blant annet om hvorvidt Trump betalte pornoskuespilleren Stormy Daniels for å holde kjeft.

Det er dårlig nytt for Trump. Cohen er en type advokat som vet hvor lik er begravet. Han var kjent som Trumps fikser, en som ryddet opp når ting ikke gikk som Trump ville. Eller nærmere bestemt, når folk ikke gjorde som Trump ville. Han kunne være veldig overbevisende, forteller de som har vært utsatt for ham.

Tidligere har han erklært sin usvikelige lojalitet til Trump. Han ville ta en kule for ham. Det er kanskje grunn til å lure på hva slags business de to har drevet sammen når lojalitet uttrykkes i så dramatiske vendinger. Men det er altså slutt på det nå.

At Cohen så utvetydig prøver å distansere seg fra Trump, utløser naturlig nok spekulasjoner. Ingen tror et øyeblikk at Cohen setter fedrelandet høyere enn egne interesser. Er det rottene som forlater skuta før de blir dratt med i dragsuget?

Eller som Cohen sier; jeg nekter å bli gjort til syndebukk.

Dette er problemet med å drive kjeltringstreker; da må du stole på kjeltringer. I mangel av ære, må du håndheve en brutal æreskodeks. Du må sørge for at alternativet til en lang fengselsdom og økonomisk tap, er langt verre. Det er vanskelig for en sittende president som kan føre krig, men ikke begå overgrep på privaten. Tross skamløse forsøk på å stilne dem, var det over for Richard Nixon straks rådgiverne hans begynte å plapre.

Kommentatorer liker å sitere Donald Trumps skryt av at han kunne ha skutt noen på 5th Avenue uten at det får konsekvenser. Men det han snakket om, var altså velgerne sine, ikke politi og påtalemyndighet som garantert ville arrestert og siktet ham. Trump er ikke immun, og raidet mot Cohens kontorer i april, velsignet av spesialetterforsker Mueller, satte en støkk i ham.

Det har tydeligvis skremt Michael Cohen også. Eller kanskje han har skjønt at lojaliteten bare gikk en vei. Det eneste han kan forsvare seg med er informasjon. Det har han til gjengjeld plenty av hvis han virkelig velger å dele alt han vet om sin gamle bestevenn.