UTE: Trond Giske trekker seg som nestleder i Arbeiderpartiet: Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
UTE: Trond Giske trekker seg som nestleder i Arbeiderpartiet: Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

Trond Giske trekker seg som nestleder i Ap:

Det eneste riktige

Men jobben med å skape ro i Arbeiderpartiet er ikke over.

Meninger

I kveld ble det klart at Trond Giske trekker seg som nestleder for Arbeiderpartiet, og at han i tillegg stiller sin plass som leder av finansfraksjonen til disposisjon.

Dette var i realiteten den eneste mulige utgangen i denne saken, som har vist seg usedvanlig vanskelig for Ap å håndtere. Når en av partiets aller mektigste tillitsvalgte gjennom mange år fikk flere varsler mot seg om seksuell trakassering, lyktes ikke Ap med å isolere problemstillingen og ta tak i det på en måte som kunne skape ro. I stedet utløste det en debatt om motivene var politisk maktkamp og rivalisering i partiet, hvor sentrale personer i partiet bidro sterkt. Det var med på å skape tvil om det viktigste var å få avklart varslersakene, eller å kjempe for ulike maktbaser i partiet. At Arbeiderpartiet i helga møtte en meningsmåling i Klassekampen og Nationen på 24, 2 prosent, samtidig som Høyre var blitt klart størst med 29,1 prosent, viser at velgerne heller ikke har vært imponert.

Måten Giske annonserer sin avgang på gjennom Facebook i kveld, viser at tautrekkingen heller ikke er over. Giske skriver der at han trekker seg, men underslår det faktum at Støre selv hadde rådet ham til det – slik partilederen gjorde det klart i en pressemelding fra partikontoret i kveld.

Det samme så vi forrige uke da Giske annonserte at han trakk seg fra nestledervervet på ubestemt tid. Også da kom Støre i etterkant med en korrigerende opplysning om at han selv hadde gitt Giske dette rådet.

Jobben med å skape ro i Arbeiderpartiet er altså ikke over. Partileder Støre skal fortsette på arbeidet han var i gang med, å forankre prosessen med varslene i sentralstyret og sikre Giske muligheten til kontradiksjon. Det blir riktignok enklere nå som Giske har innsett at det er umulig for ham å fortsette som nestleder og finanspolitisk talsperson. Den siste uka har varslenes troverdighet blitt gjenstand for en skitten strid i mediene. Den bør nå bilegges, til det beste for alle.

Arbeiderpartiet må så snart som mulig komme i gang med å bygge seg opp igjen som politisk kraft. Det arbeidet har i praksis knapt kommet i gang etter det dårlige valgresultatet i fjor høst. Nye krefter får nå muligheten til å prege den prosessen, og det kan være godt for et parti som har dårlig tid på seg til å meisle ut nye politiske satsningsområder.

Det er vanskelig å se for seg et politisk Norge uten et sterkt Arbeiderparti. Dynamikken i det politiske systemet blir ikke den samme uten et ledende parti på venstresiden, som også klarer å gjøre seg gjeldende og relevante i opposisjon.