Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Trond Giske trekker seg som nestleder i Ap:

Det eneste riktige

Men jobben med å skape ro i Arbeiderpartiet er ikke over.

UTE: Trond Giske trekker seg som nestleder i Arbeiderpartiet: Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
UTE: Trond Giske trekker seg som nestleder i Arbeiderpartiet: Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kveld ble det klart at Trond Giske trekker seg som nestleder for Arbeiderpartiet, og at han i tillegg stiller sin plass som leder av finansfraksjonen til disposisjon.

Dette var i realiteten den eneste mulige utgangen i denne saken, som har vist seg usedvanlig vanskelig for Ap å håndtere. Når en av partiets aller mektigste tillitsvalgte gjennom mange år fikk flere varsler mot seg om seksuell trakassering, lyktes ikke Ap med å isolere problemstillingen og ta tak i det på en måte som kunne skape ro. I stedet utløste det en debatt om motivene var politisk maktkamp og rivalisering i partiet, hvor sentrale personer i partiet bidro sterkt. Det var med på å skape tvil om det viktigste var å få avklart varslersakene, eller å kjempe for ulike maktbaser i partiet. At Arbeiderpartiet i helga møtte en meningsmåling i Klassekampen og Nationen på 24, 2 prosent, samtidig som Høyre var blitt klart størst med 29,1 prosent, viser at velgerne heller ikke har vært imponert.

Måten Giske annonserer sin avgang på gjennom Facebook i kveld, viser at tautrekkingen heller ikke er over. Giske skriver der at han trekker seg, men underslår det faktum at Støre selv hadde rådet ham til det – slik partilederen gjorde det klart i en pressemelding fra partikontoret i kveld.

Det samme så vi forrige uke da Giske annonserte at han trakk seg fra nestledervervet på ubestemt tid. Også da kom Støre i etterkant med en korrigerende opplysning om at han selv hadde gitt Giske dette rådet.

Jobben med å skape ro i Arbeiderpartiet er altså ikke over. Partileder Støre skal fortsette på arbeidet han var i gang med, å forankre prosessen med varslene i sentralstyret og sikre Giske muligheten til kontradiksjon. Det blir riktignok enklere nå som Giske har innsett at det er umulig for ham å fortsette som nestleder og finanspolitisk talsperson. Den siste uka har varslenes troverdighet blitt gjenstand for en skitten strid i mediene. Den bør nå bilegges, til det beste for alle.

Arbeiderpartiet må så snart som mulig komme i gang med å bygge seg opp igjen som politisk kraft. Det arbeidet har i praksis knapt kommet i gang etter det dårlige valgresultatet i fjor høst. Nye krefter får nå muligheten til å prege den prosessen, og det kan være godt for et parti som har dårlig tid på seg til å meisle ut nye politiske satsningsområder.

Det er vanskelig å se for seg et politisk Norge uten et sterkt Arbeiderparti. Dynamikken i det politiske systemet blir ikke den samme uten et ledende parti på venstresiden, som også klarer å gjøre seg gjeldende og relevante i opposisjon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!