LEDER

Rødt:

Det enkle livet på ytterste fløy

Rødt turnerer valgkampen med store løfter om gratisgoder. Endestasjon: Luksusfellen.

Oslo, 20180620.  Sommerintervju med partileder Rødt, Bjørnar Moxnes. På katten badeplass i Oslo 
                  Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
Oslo, 20180620. Sommerintervju med partileder Rødt, Bjørnar Moxnes. På katten badeplass i Oslo Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det finnes ikke noe slikt som en gratis lunsj. I alle fall ikke ennå. Hvis Rødt vinner stort i høstens valg kan det derimot være duket for en storstilt gratis-fest i Oslo, melder Aftenposten.

Avisa har regnet på hva 25 tjenester Rødt vil tilby innbyggerne gratis vil koste. For noen må faktisk betale, men mer om det litt seinere.

Skal vi tro beregningene Aftenposten har gjort, må Rødt punge ut med om lag fem milliarder kroner i året for gratisgodene. Gratis kollektivtransport (2,6 milliarder), gratis sykehjem (800 millioner), gratis barnehage (600 millioner), gratis kokkelaget skolelunsj (380 millioner), gratis aktivitetsskole (413 millioner), og gratis kultur- og idrettstilbud (37 millioner) er noe av det som står på menyen.

Flere av forslagene er gode. Denne avisa har sympati for forslaget om å gjøre både barnehage og SFO-ordninger gratis for alle, blant annet fordi det er velferdstiltak som støtter opp om målet om å få flest mulig i arbeid.

Men store velferdsreformer krever en stabil og langsiktig finansieringsplan. Dersom vi skulle gjort alle samfunnsnyttige velferdstjenester gratis over natta, ville vi gått konkurs.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer