Oslo, 20180620.  Sommerintervju med partileder Rødt, Bjørnar Moxnes. På katten badeplass i Oslo 
                  Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
Oslo, 20180620. Sommerintervju med partileder Rødt, Bjørnar Moxnes. På katten badeplass i Oslo Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

LEDER

Rødt:

Det enkle livet på ytterste fløy

Rødt turnerer valgkampen med store løfter om gratisgoder. Endestasjon: Luksusfellen.

Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det finnes ikke noe slikt som en gratis lunsj. I alle fall ikke ennå. Hvis Rødt vinner stort i høstens valg kan det derimot være duket for en storstilt gratis-fest i Oslo, melder Aftenposten.

Avisa har regnet på hva 25 tjenester Rødt vil tilby innbyggerne gratis vil koste. For noen må faktisk betale, men mer om det litt seinere.

Skal vi tro beregningene Aftenposten har gjort, må Rødt punge ut med om lag fem milliarder kroner i året for gratisgodene. Gratis kollektivtransport (2,6 milliarder), gratis sykehjem (800 millioner), gratis barnehage (600 millioner), gratis kokkelaget skolelunsj (380 millioner), gratis aktivitetsskole (413 millioner), og gratis kultur- og idrettstilbud (37 millioner) er noe av det som står på menyen.

Flere av forslagene er gode. Denne avisa har sympati for forslaget om å gjøre både barnehage og SFO-ordninger gratis for alle, blant annet fordi det er velferdstiltak som støtter opp om målet om å få flest mulig i arbeid.

Men store velferdsreformer krever en stabil og langsiktig finansieringsplan. Dersom vi skulle gjort alle samfunnsnyttige velferdstjenester gratis over natta, ville vi gått konkurs.

Det er ingenting i veien med politikere som har store visjoner for velferden, men spørsmålet er om Rødts saftige og velsmakende valgflesk tåler møtet med regnearket. Det holder ikke bare å ville gjøre gode ting for innbyggerne. Man må også kunne vise til en realistisk plan for å få politikken gjennomført.

Her har Rødt en vei å gå. For å betale for gildet vil de strupe lønnsveksten for ledere, droppe motorvei til Bærum og kutte i politikerlønninger - neppe nok til å spare inn fem milliarder kroner.

Derfor velger partiet også minste motstands vei videre, og ber om mer penger fra staten. Hvor sannsynlig det er med nasjonale milliardoverføringer til hovedstaden sier de ikke noe om, men førstekandidat for Rødt i Oslo, Eivor Evenrud, påpeker at partiet i Stortinget har foreslått å gi mer penger til kommunene.

Bjørnar Moxnes stemmer altså for. Da var det bare å overbevise 84 representanter til, så er statens økonomiske støtte i boks.

Rødts gratispopulisme viser hvor lett det er å være fløyparti i norsk politikk. Samtidig som de sentrumsorienterte og ansvarlige styringspartiene taper oppslutning og makt, vinner rabulistene terreng med grandiose planer og enkle løsninger.

Rødt må gjerne turnere valgkampen med store løfter om gratisgoder. Men vi vet hvor det bærer. Endestasjon: Luksusfellen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer