Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Det enkleste er å bombe

Folk i Midtøsten må få nytt håp og nye liv.

TROR IKKE PÅ LUFTKRIG:  Sverre Diesen.
TROR IKKE PÅ LUFTKRIG: Sverre Diesen. Vis mer
Meninger

Stadig flere land slutter seg til den pågående bombingen av angivelige IS-mål i Syria og Irak. Frankrike, Russland og USA har allerede holdt på en god stund, og nå kommer britene med sine fly. Også Tyskland har sagt at landet vil bidra militært, noe som innebærer at tyske styrker kan komme i kamp for første gang siden den andre verdenskrigen. Norge deltar gjennom opplæring av irakiske sikkerhetsstyrker, men er foreløpig ikke spurt om å bidra med flystøtte.

Etter den betydelige innsatsen i bombingen av Libya, kan det ikke utelukkes at en henvendelse om flystøtte vil komme. Da vil Solberg-regjeringen mest sannsynlig svare ja. Å vise vilje til å stå sammen med våre allierte, er en sentral del av norsk tenkning når det gjelder våre egne sikkerhetsutfordringer.

Problemet er at det ikke finnes noen plan for hva de massive bombetoktene skal brukes til. Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen sier til Klassekampen at det er umulig å beseire IS gjennom luftkrig. Skal de vestlige landene lykkes må de inn med styrker på bakken slik det skjedde i Afghanistan. Og i motsetning til Afghanistan må de bli der mye lenger, helt til de politiske, økonomiske og sosiale forholdene er blitt slik at det ikke lenger er noe grunnlag for betydelig støtte til IS. Diesen får støtte av tidligere flaggkommandør Jacob Børresen, som sier at «det vi ser nå er hodeløs og forkastelig bruk av militærmakt, de har ingen overordnet strategi eller plan for politisk løsning».

Det som skjer i Syria er en blanding av hevn etter terrorangrepet i Paris og ulike politiske ambisjoner fra makter som Russland, Tyrkia og USA. Hovedperspektivet er alltid hva som tjener egne interesser, og i liten grad hva som er riktig for folkene i Syria og Irak. Derfor rammer bombene i særlig grad sivile og sivil infrastruktur.

Dette er også hovedgrunnen til at syriske flyktninger strømmer til Europa, og til Norge. Skal kampen mot IS få et varig resultat, må den føres for å gi folkene i de berørte landene en ny sikkerhet og en ny frihet. Nøkkelen er ikke vår egen redsel for terror. Løsningen må bygge på tiltak - sivile og militære - som gir menneskene i Midtøsten nytt håp og nye liv.
Bombing som hevn er et grusomt feilspor.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media