Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Det er 20 år siden en av verdens største popstjerner ble likvidert - drapet er ennå ikke oppklart

Notorious B.I.G. ble drept med fire skudd.

DET SISTE BILDET: Dette er kanskje det siste bildene tatt av The Notorious B.I.G. Her sammen med produsent og kompisen Sean «Puffy» Combs (hvit t-skjorte). Bildet ble tatt like før de forlater festen på Petersen Automotive Museum i Los Angeles 8. mars 1997. Foto: AP/ NTB Scanpix 
DET SISTE BILDET: Dette er kanskje det siste bildene tatt av The Notorious B.I.G. Her sammen med produsent og kompisen Sean «Puffy» Combs (hvit t-skjorte). Bildet ble tatt like før de forlater festen på Petersen Automotive Museum i Los Angeles 8. mars 1997. Foto: AP/ NTB Scanpix  Vis mer

For 20 år siden ble en av verdens største rappere drept. Henrettelsen på åpen gate er ennå ikke oppklart - men Notorious B.I.G. lever videre.

Billboard kåret ham i fjor til den beste rapperen gjennom tidene.

Besegler sin skjebne

Det er lørdag kveld 8. mars 1997. Klokka har passert midnatt, og en ny dag er i emning. Det er en dag Christopher George Latore Wallace (24) bare skal oppleve minutter av.

En av tidenes rapartister, Notorious B.I.G. eller Biggie Smalls, to av hans kallenavn, forlater musikkbransjefesten på Petersen Automotive Museum.

PRISGROSSIST: Notorious B.I.G. på utdelingen av Billboard Music Awards i New York i 1995, der han vant flere priser. Foto: AP/ NTB Scanpix
PRISGROSSIST: Notorious B.I.G. på utdelingen av Billboard Music Awards i New York i 1995, der han vant flere priser. Foto: AP/ NTB Scanpix Vis mer

Etter å ha festet med blant andre kompisen Sean «Puffy» Combs, setter han seg inn i passasjersetet på en Chevrolet Suburban - på vei til et nachspiel. I dette øyeblikket er hans skjebne beseglet.

Dødelige skudd

Bak følger det en bil, en mørk Chevy Impala. Bilen som rapartisten sitter i stopper for rødt lys, i krysset Wilshire Blvd & South Fairfax Ave i Los Angeles. Klokka er 00.30. Den mørke Chevyen kjører opp på siden av Suburbanen.

Så skjer det: en mann fyrer løs med automatvåpen mot bilen rapperen sitter i.

Notorious B.I.G. blir i hui og hast kjørt til det kjente sykehuset Cedars-Sinai Medical Center. Der blir han erklært død kl 01.15, søndag 9. mars 1997. Han ble truffet av fire skudd. Det fatale, drepende skuddet gikk inn i hans høyre hofte, gjennom leveren og presset seg deretter videre gjennom lunger og tilslutt hjertet.

Rap-drap halvt år før

Til tross for omfattende etterforskning har ikke Los Angeles-politiet lykkes med å oppklare drapet.

Likvidasjonen av Notorious B.I.G. skjedde bare seks måneder etter rap-rivalen Tupac Shakur ble skutt i Las Vegas.

De to drapene vil for alltid bli knyttet sammen drevet fram av rivalisering mellom rappere fra øst- og vestkysten i USA. Heller ikke drapet på Tupac Shakur er oppklart.

Det er blitt hevdet at Notorious B.I.G. sto bak Tupac-drapet.

Han skulle ha betalt leiemordere en million dollar for å kvitte seg med konkurrenten.

Morderen sannsynligvis død

Mange av dem som etterforsket Notorious B.I.G.-drapet vil sannsynligvis hevde at gjerningsmennene er gangstere og drapsmenn som er borte, og døde - kanskje forlengst.

- Den som skjøt Notorious B.I.G. er mest sannsynlig død.

- Du kan ikke spørre ham om hvem som betalte ham for å begå drapet, sier Kevin McClure, politietterforsker i Los Angeles-politiet (LAPD) som ledet drapsetterforkningen, til Los Angeles Times.

Kan bli gjenåpnet

FAMILIEN HANS: R&b-sangeren Faith Evans var gift med Christopher «The Notorious B.I.G.» Wallace. Her er hun sammen med barna T`yanna og Christopher jr. og mora, Voletta Wallace, under en prisutdeling i 2005. Barna er i dag 23 og 20 år gamle. Foto: Corbis / NTB Scanpix
FAMILIEN HANS: R&b-sangeren Faith Evans var gift med Christopher «The Notorious B.I.G.» Wallace. Her er hun sammen med barna T`yanna og Christopher jr. og mora, Voletta Wallace, under en prisutdeling i 2005. Barna er i dag 23 og 20 år gamle. Foto: Corbis / NTB Scanpix Vis mer

Saken ble avsluttet i 2010, og har status som en cold case. Men politiet sier at de ikke utelukker at saken kan bli gjenåpnet dersom det skulle dukke opp nye bevis.

- Vi foretar fremdeles undersøkelser og diskuterer dem med statsadvokatens kontor, sier etterforsker William Hayes, som leder cold case-avdelingen.

Drapet på Notorious B.I.G. har resultert i en rekke bøker, dokumentarserier, artiker - og ikke minst konspirasjonsteorer. Et par filmer skal visstnok også være på trappene, skriver LA Times.

Rampart-korrupsjonen

Konspirasjonsteoriene er mange, som den om at «Vestkyst-sjefen» Marion «Suge» Knight i plateselskapet Death Row Records sto bak «Biggie»-drapet som en hevn for Tupacs død.

En annen teori, lansert av en nå avdød LAPD-etterforsker, går ut på at korrupte politimenn koblet til den såkalte Rampart-korrupsjonsskandalen, var involvert i drapet.

Rampart-skandalen på 90-tallet blir omtalt som en av de største politikorrupsjonsakene i USAs historie.

Den omhandler en lang liste av lovbrudd inkludert drap, planting av falske bevis, narkotika og bankran. Flere enn 70 politimenn skal ha vært involvert i skandalen. Rampart er et område i Los Angeles og The Rampart Division er en del av LAPD.

Om korrupsjon, rasisme og sexisme

Hva er det som gjør Notorious B.I.G til en av verdens mest betydningsfulle rappere fremdeles? Jo, de catchy melodene og virkelighetsbeskrivelsen i tekstene.

Han synger om dop, våpen og sjokkerer med rå beskrivelser av vold og sex.

Dette ga et unikt innblikk i et helt spesielt miljø der korrupsjon, rasisme, sexisme og gjengkriminalitet var hverdagen, og som mange mente hadde dårlig innflytelse på de unge.

SISTE HVILE: Har bæres Christopher Wallace' kiste, best kjent som Notorious B.I.G, av hans venner fra bisettelsen i New York 18. mars 1997. Foto: AFP / NTB Scanpix
SISTE HVILE: Har bæres Christopher Wallace' kiste, best kjent som Notorious B.I.G, av hans venner fra bisettelsen i New York 18. mars 1997. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Det var ikke skytevåpen og narkotika som gjorde Biggie til et forbilde. Han ble et forbilde fordi han klarte å komme seg ut av narkomiljøet for å satse på musikken. Som han selv rappet: «If it wasn't for the rap game, I'd probably be knee-deep in the crack game», har forfatteren av boka «Hiphop-hoder», Øyvind Holen, sagt til Dagbladet tidligere.

Rap eller crack

Får vi noen gang svar på hva som skjedde Notorious B.I.G? Brooklyn-gutten kom fra fattigdom, vold og narkotika og hadde bare to valg: rap eller crack.

Mora Voletta Wallace oppdro ham alene etter at faren stakk av da han var to år. Oppveksten var tøff, etter å ha dealet med dop, tatt for våpenbesittelse og sittet inne i tenåra, ble rap redningen.

Debutalbumet «Ready to Die» (1994) solgte til platina fire ganger.

Musikken skildrer oppveksten og livet på gata, og troen på at en voldelig død var hans uunngåelige skjebne. På kort tid ble han den nye stjerna på hip hop-himmelen: «Årets artist». «Beste nykommer». «Beste live-artist». «Beste singel». Prisene haglet over ham.

Åpen rap-krig

Den 190 cm høye og 150 kilo tunge B.I.G. begynte å samarbeide med storheter som Michael Jackson og R. Kelly. På tampen av 1995 var Notorious B.I.G. en av verdens mestselgende og mest ettertraktede artister.

Rap-krigen mellom øst- og vestkysten eskalerer.

I takt med Notorious B.I.G.s økende popularitet, ble hans gjeng og plateselskapet Bad Boy Entertainment viklet mer og mer inn i den intense østkyst-vestkystrivaliseringen med Death Row Records-sjefen Marion «Suge» Knight og hans stjernerapper Tupac.

Rap-krigen mellom New York og Los Angeles ender med drapene på Tupac og Notorious B.I.G. Musikken lever, men det gjør også konspirasjonsteoriene og de mange ubesvarte spørsmålene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media