- Det er aldri gøy å få slike anmeldelser

Kåre Conradi (40) sier han kan forstå kritikken mot NRK-serien «Erobreren». Nå hopper han inn i et annet kontroversielt stykke.

INNBYTTER: Kåre Conradi har overlevd mottakelsen til «Erobreren». Nå overtar han Mads Ousdals rolle i teaterstykket forfatteren kalte «silly». Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
INNBYTTER: Kåre Conradi har overlevd mottakelsen til «Erobreren». Nå overtar han Mads Ousdals rolle i teaterstykket forfatteren kalte «silly». Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

Søttitallsfesten på Nationaltheatret har fått en ny gjest. En måned etter premieren på «Abigail's Party» har Kåre Conradi steppet inn i rollen til Mads Ousdal, som brått takket ja til et annet skuespilleroppdrag.

- Fire-fem prøvedager sammen med ensemblet, det er det man får ved slike overtakelser. Pluss tid til å terpe teksten for seg selv, så klart - men i slike stykker er øving sammen med de andre skuespillerne det eneste som gjelder, sier Kåre Conradi.

Han møter Dagbladet nydusja og med en treningsmatte under armen. De ekstra kiloene som disset under den tettsittende skjorta i «Kong Curling» er historie - takket være personlig trener og et regime skuespilleren sammenlikner med Sylvester Stallones «Rocky»-filmer - bare på et «mye slappere nivå».

- Etter noen år med litt lavere treningsaktivitet er det godt å komme tilbake i form. Og helt nødvendig, med alt som skjer. Det er intenst og kaotisk å overta en rolle på kort varsel. Man går og tenker på det 24 timer i døgnet. Men det gir et adrenalinkick også, man vil jo gjerne tilføre stykket noe eget. Hvertfall ikke gjøre det noe dårligere enn det har vært, sier han.

Strakk seg lenger Sist vi så ham, var det i det regelrett slaktede NRK-dramaet «Erobreren», som med sin høye pris utløste en bred debatt om norsk TV-drama.

Uavhengig av om man mener millionene var velbrukte penger eller ikke, sier Conradi at han kan forstå deler av kritikken.

- Det er vanskelig å forholde seg til noe av den, blant annet fordi mange anmeldere bare hadde sett starten på serien, jeg er bare med i de to siste episodene. Det er vanskelig for meg å si noe om sluttresultatet, når man først har levert som skuespiller er det helt opp til andre å sette det sammen, klippe det opp og ta valgene om hva som skal med og ikke, sier han.

- Det jeg vet er at jeg som skuespiller strakk meg lenger i enkelte scener enn jeg noensinne har gjort før. Det er øyeblikk der jeg ser helt jævlig ut, fordi rollefiguren min har vært gjennom så mye, sier han.

INTENST: - Men det gir også et adrenalinkick å overta andres roller i et innøvd teaterstykke, sier Kåre Conradi. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
INTENST: - Men det gir også et adrenalinkick å overta andres roller i et innøvd teaterstykke, sier Kåre Conradi. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

- Men såklart: Det er aldri gøy å få slike anmeldelser, og mye av kritikken kan jeg forstå, slår han fast.

Liker klamme sosiale situasjoner «Abigail's Party» ble laget av den britiske regissøren Mike Leigh i 197X og beskriver den klamme stemninga på en fest der verten mangler sosiale antenner, deltakerne ikke kjenner hverandre spesielt godt og alkoholen får dem til å snakke løsere enn de kanskje burde.

Et mareritt i det virkelige liv? Ikke for Kåre Conradi.

- Nei, jeg synes sånne situasjoner er interessante, jeg begynner alltid å analysere dem skuespillerfaglig. Blir det ordentlig klamt ser jeg på det som en gave. Det er sikkert irriterende for dem rundt meg, sier han.

Oppsetningen på Nationaltheatret har fått en blandet mottakelse - verst er det kanskje at Mike Leigh selv, som var invitert til premieren, i et intervju med den britiske avisa The Times i etterkant kalte Oslo-oppsetingen «silly» (tåpelig).

Det overrasker ikke Kåre Conradi.

- Jeg hadde tippet at han hatet det. Jeg er veldig glad i Mike Leighs filmer og den typen teater han står for, men jeg synes også det må gå an å gå andre veier med stykkene hans. Om folk liker det eller ikke kommer veldig an på hva de forventer, sier han.

Harde kirkebenker - Men det var ingen som gikk inn i dette og tenkte at det skulle gå galt. Er det noe vi kan lære av TV-produksjon i utlandet er det kanskje det å ha mot til å gå på trynet. Også i den kommende TV-serien «Halvbroren», som sikkert kommer til å bli sammenliknet med «Erobreren», vil du se det samme motet til å tørre å satse.

I disse dager er det ti år siden Conradi var Ari Behns forlover når forfatteren giftet seg med Prinsesse Märtha. Fortsatt har han mye kontakt med det som siden den gang har blitt en trebarnsfamilie.

VAR FORLOVER: I år har Ari og Märtha vært gift i ti år. - En nydelig familie, sier Conradi. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
VAR FORLOVER: I år har Ari og Märtha vært gift i ti år. - En nydelig familie, sier Conradi. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

- Vi treffes ikke så mye i sammenhenger som er så tydelige, men har stor glede av den mer private delen av vennskapet. De er en nydelig familie, sier han.

- Hva husker du best fra bryllupet?

- At det var veldig vonde seter i kirken og hvor glad jeg var da jeg endelig kunne reise meg for å gå til alteret. Faktisk! Men det var nok mest fordi jeg var så anspent, sier han.

På det uunngåelige oppfølgingsspørsmålet - om han selv har planer om å gifte seg med samboeren Lene Marlin - svarer Kåre Conradi med et bredt smil.

- Vi har det hvertfall veldig godt sammen, sier han og lar det bli med det.

70-TALLSPARTY: Kåre Conradi på den oppdaterte plakaten for stykket på Nationaltheatret. Foto/montasje: Nationaltheatret
70-TALLSPARTY: Kåre Conradi på den oppdaterte plakaten for stykket på Nationaltheatret. Foto/montasje: Nationaltheatret Vis mer