Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Spillmonopol:

Det er all grunn til å se til Sverige også i valg de har tatt utenfor banen

Etter tiår med det de omtaler som «Ville Vesten», har Sverige bestemt seg for å erstatte et dysfunksjonelt spillmonopol med en lisensmodell både det statlige spillselskapet og politikere på begge sider ønsker velkommen.

SLUTT PÅ MONOPOLET I SVERIGE: Etter at Svenska Spel har hatt et monopolsystem som vi i Norge har med Norsk Tipping, innfører de nå en lisensordning fra 1. januar 2019. Foto: Frank Karlsen
SLUTT PÅ MONOPOLET I SVERIGE: Etter at Svenska Spel har hatt et monopolsystem som vi i Norge har med Norsk Tipping, innfører de nå en lisensordning fra 1. januar 2019. Foto: Frank Karlsen Vis mer
Meninger

Mange nordmenn heiet på Sverige som spilte seg helt fram til en kvartfinale i fotball-VM. Her har det norske landslaget åpenbart noe å lære, og vi har da også ansatt en svensk landslagssjef for å lose oss inn til neste mesterskap.

Vi mener det er all grunn til å se til Sverige også i valg de har tatt utenfor banen. Etter å ha hatt et monopolsystem som vi har i Norge med Norsk Tipping, innfører de nå en lisensordning fra 1. januar 2019.

Valget handler ikke om liberalisering. I stedet var det tverrpolitisk enighet om at det nå måtte bli slutt på det lederen for Svenska Spel, det svenske svaret på Norsk Tipping, kalte «Vilda Västern»:

I Sverige – som i Norge – har man nemlig hatt en situasjon der teknologisk utvikling og nye forbrukervaner har ført til stadig større lekkasjer fra monopolet. Og etter flere tiår med famlende forsøk på å tette igjen, har man erkjent at det er på tide å tenke nytt.

En lisensordning gir økte inntekter til staten, men enda viktigere for Sveriges beslutning er muligheten til å få nær alt av svenskenes spill inn under svensk regulering og forbrukerbeskyttelse.

I juni offentliggjorde de ett av grepene de tar for å få kontroll: Et felles ekskluderingsregister for alle selskaper med lisens, der spillere selv kan stenge seg ute gjennom et par tastetrykk. For problemspillere er det en lavterskel-hjelp. Neste gang de faller for fristelsen, er døra stengt.

En tilsvarende ordning har de i Danmark og Storbritannia der de også har tatt tak i et problem som lenge er blitt snakket altfor lavt om i Norge: De mange forbrukslånene som nær alltid er en del av problemspillernes historie. I Storbritannia må selskapene selv undersøke spillerens kilde til inntekt og formue, for å bevise overfor spillmyndighetene at vedkommende faktisk har råd til sine innsatser.

Her hjemme har vi ikke engang et felles gjeldsregister. Det som oppdages, oppdages for seint.

Direktør Lennart Käll i Svenska Spek skriver på egne nettsider at de nå kan se fram mot et spillmarked med like vilkår for selskapene, økte inntekter til statskassa, tydelige regler for å beskytte kunder og problemspilling, og muligheter til å sette kampfikserne bak lås og slå.

I Norge har vi de siste åra vært bedre på ord enn handling, både på banen og i spillpolitikken. Konsekvensen er at Sverige spilte Fotball-VM og har avskaffet «Ville Vesten» i spillmarkedet.

Det er lov å la seg inspirere!