SLUTT PÅ MONOPOLET I SVERIGE: Etter at Svenska Spel har hatt et monopolsystem som vi i Norge har med Norsk Tipping, innfører de nå en lisensordning fra 1. januar 2019. Foto: Frank Karlsen
SLUTT PÅ MONOPOLET I SVERIGE: Etter at Svenska Spel har hatt et monopolsystem som vi i Norge har med Norsk Tipping, innfører de nå en lisensordning fra 1. januar 2019. Foto: Frank KarlsenVis mer

Spillmonopol:

Det er all grunn til å se til Sverige også i valg de har tatt utenfor banen

Etter tiår med det de omtaler som «Ville Vesten», har Sverige bestemt seg for å erstatte et dysfunksjonelt spillmonopol med en lisensmodell både det statlige spillselskapet og politikere på begge sider ønsker velkommen.

Meninger

Mange nordmenn heiet på Sverige som spilte seg helt fram til en kvartfinale i fotball-VM. Her har det norske landslaget åpenbart noe å lære, og vi har da også ansatt en svensk landslagssjef for å lose oss inn til neste mesterskap.

Vi mener det er all grunn til å se til Sverige også i valg de har tatt utenfor banen. Etter å ha hatt et monopolsystem som vi har i Norge med Norsk Tipping, innfører de nå en lisensordning fra 1. januar 2019.

Valget handler ikke om liberalisering. I stedet var det tverrpolitisk enighet om at det nå måtte bli slutt på det lederen for Svenska Spel, det svenske svaret på Norsk Tipping, kalte «Vilda Västern»:

I Sverige – som i Norge – har man nemlig hatt en situasjon der teknologisk utvikling og nye forbrukervaner har ført til stadig større lekkasjer fra monopolet. Og etter flere tiår med famlende forsøk på å tette igjen, har man erkjent at det er på tide å tenke nytt.

En lisensordning gir økte inntekter til staten, men enda viktigere for Sveriges beslutning er muligheten til å få nær alt av svenskenes spill inn under svensk regulering og forbrukerbeskyttelse.

I juni offentliggjorde de ett av grepene de tar for å få kontroll: Et felles ekskluderingsregister for alle selskaper med lisens, der spillere selv kan stenge seg ute gjennom et par tastetrykk. For problemspillere er det en lavterskel-hjelp. Neste gang de faller for fristelsen, er døra stengt.

En tilsvarende ordning har de i Danmark og Storbritannia der de også har tatt tak i et problem som lenge er blitt snakket altfor lavt om i Norge: De mange forbrukslånene som nær alltid er en del av problemspillernes historie. I Storbritannia må selskapene selv undersøke spillerens kilde til inntekt og formue, for å bevise overfor spillmyndighetene at vedkommende faktisk har råd til sine innsatser.

Her hjemme har vi ikke engang et felles gjeldsregister. Det som oppdages, oppdages for seint.

Direktør Lennart Käll i Svenska Spek skriver på egne nettsider at de nå kan se fram mot et spillmarked med like vilkår for selskapene, økte inntekter til statskassa, tydelige regler for å beskytte kunder og problemspilling, og muligheter til å sette kampfikserne bak lås og slå.

I Norge har vi de siste åra vært bedre på ord enn handling, både på banen og i spillpolitikken. Konsekvensen er at Sverige spilte Fotball-VM og har avskaffet «Ville Vesten» i spillmarkedet.

Det er lov å la seg inspirere!