Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

PSTs trusselvurdering:

Det er all grunn til å tro at trusselen fra høyreekstreme vil vokse i omfang og farlighet

Trusler som endrer seg.

TRUSLER: PST-sjef Benedicte Bjørnland presenterte trusselvurderingen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TRUSLER: PST-sjef Benedicte Bjørnland presenterte trusselvurderingen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har lagt fram sin trusselvurdering for 2018. Rapporten beskriver et trusselbilde mot Norge som er dynamisk, dvs. at det både er gjenkjennelig og i stadig endring. Dette preger de tre hovedområdene som PST jobber med: Fremmede staters etterretning, politisk motivert vold fra islamistiske og politiske ekstremister og trusler mot norske myndighetspersoner. Hovedbildet er at truslene fra fremmed etterretning er et økende problem, at terrortrusselen har avtatt noe og at det er et jevnt press av trusler og sjikane mot politikere og andre myndighetspersoner.

Når PST i denne rapporten legger mer vekt på truslene fra fremmed etterretning, reflekter det også en internasjonal utvikling. I USA pågår en omfattende etterforskning - og strid - om Russlands forsøk på å skaffe seg politisk innflytelse og påvirke det siste presidentvalgkampen. Andre land melder om liknende aktivitet. Dette kommer i tillegg til mer klassiske spionasjemål som forsvarsinstallasjoner, annen infrastruktur, statsadministrasjonen og forskning. PST peker nå på at flere lands etterretningstjenester har egne ressurser for å påvirke politiske prosesser. Som det heter i trusselvurderingen:

«Dette er ressurser som ved behov også vil kunne rettes mot norske beslutningstakere og premissleverandører. I Norge vil vi det kommende året se ulike metoder brukt for å planlegge eller gjennomføre påvirkningsoperasjoner». PST setter åpent fingeren på Russland og Kina.

IS er trengt tilbake i Midtøsten, men terrortrusselen er på ingen måte over, selv om de norske islamistiske miljøene er svekket. Ifølge PST utgjør ekstrem islamisme den primære terrortrusselen mot Norge det kommende året. Det vurderes som «mulig» at det vil forekomme forsøk på terrorangrep. Et slikt begrep er noe mindre alarmerende enn tidligere advarsler.

Samtidig oppgraderer PST sine advarsler om utviklingen i det høyreekstreme miljøet, og peker direkte på den nynazistiske organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen. Samtidig viser PST til et mer generelt og foruroligende trekk som gjelder hele den ekstreme høyrebevegelsen: Utviklingen av et mer tydelig fiendebilde, rettet mot konkrete personer og grupper. En sentral sammenbindende faktor er en mikstur av konspirasjonsteorier, sterk anti-islamisme og forestillinger om selvforsvar og svik mot nordisk kultur og arv. Det er all grunn til å tro at denne utfordringen vil vokse i omfang og farlighet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!