Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Det er alltid et vær

- Hvor er sommeren, egentlig? Det er sommerklærne mine som spør hver morgen. Jeg ser skyldig inn i skapet hvor de ligger fine og strøkne lengst framme.

Strekker hånda lengst inn og drar ut v-genseren innkjøpt for hyttetur i Trysil i februar. Det blinker olmt i knappene på shortsen når jeg velger ut dongeribuksa som allerede har vært med på mye moro. Det er sommer i Oslo og verd å minne på byvettregel nummer fem: Vær rustet mot uvær selv på korte turer. Ta alltid med ryggsekk, spade og det utstyr byen krever.

  • Sjekklista er gjennomgått. Det nordiske lyset, OK. Barnefamilier fra Nord-Norge, Trøndelag og Møre tett sammenslynget på Karl Johan, OK. Stive jordbærpriser, OK. Til og med en og annen blid sjåfør fra Oslo Sporveier, OK. Alt ligger til rette for en herlig sommerstemning i Oslo. Men forventningene som er spent til det ytterste proporsjonalt med drømmen om værdamene, blir ikke innfridd. Likevel er det ikke annet å vente. Meteorologene hevder at dette er en normalsommer, og at folk synes å glemme at vi bor i nordiske strøk.
  • Supersommeren 1997 var et fenomen som blir gjentatt bare hvert femtiende år. Det vi faktisk sliter med, er minnet om hvor fantastisk fint været kan bli. Men det er altså ikke normalen. Det som er uvanlig i år, er at været er mye mer ustabilt enn på lenge, opplyser Meteorologisk institutt. Vi står opp til solskinn, men blir overrasket av regn på Huk. I byen her skal det likevel ikke klages. Utover landet er sommerværet en regelrett hån mot folk som kjemper seg gjennom en lang vinter, og bare ber om litt nåde noen dager i juni og juli. Men igjen, det er prisen for å bo i et nordisk terreng.
  • Kan mer freon være løsningen? Fystoffet som bidrar til driften av kjøleskap og sprayflasker, ble internasjonal antimote på 80-tallet for sitt bidrag for varmere dager. Nå er det kanskje på tide å slå et slag for, om ikke i, ozonlaget igjen? Vi kan øke freonbruken kraftig, men porsjonere ut mengdene, slik at de i Nord-Norge får bruke mest og sørlendingene minst. Under nøye overvåking skulle vi tro dette lot seg gjennomføre. Målet kan for eksempel være en snitt-temperatur på 25 grader i juni og juli innen 2020. Slik at åpningen av det nye operahuset får en flott ramme. I mellomtida: Spar på kreftene, og grav deg inn i snøen om nødvendig.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media