Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Økonomi

Det er alvor

En måned med full lønn som permittert tar raskt slutt. Det samme gjør sparepengene. Nærmere 800 000 personer kan få økonomiske problemer de kommende månedene.

ØKONOMISK KRISE: Gjør vi ingenting, vil historien vise at denne perioden ble begynnelsen på en nedadgående spiral med uopprettelige problemer, skriver innleggsforfatterne. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ØKONOMISK KRISE: Gjør vi ingenting, vil historien vise at denne perioden ble begynnelsen på en nedadgående spiral med uopprettelige problemer, skriver innleggsforfatterne. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Nordmenn flest har solide lønninger og store verdier, men får problemer når pengestrømmen krymper brått og dramatisk. Vi er ikke vant med å spare eller lage budsjett. Vi er absolutt ikke trent i å håndtere økonomisk krise, og Norge har lenge vært solid bakpå når det kommer til forebygging.

Det økonomiske jordskjelvet som traff oss i midten av mars har gjort stor skade. Mens noen nå er klare for gjenoppbygging, kommer mange til å bli truffet av kraftige etterskjelv.

Mediene har dekket smitteutviklingen tett og detaljert. Dekningen av de økonomiske konsekvensene står derimot ikke i samsvar med at en rekke eksperter frykter vi vil oppleve en økonomisk krise vi ikke har sett siden 30-tallet. Mange av de permitterte som til nå har klart å holde seg flytende vil få problemer. Vi vil også få nye permitteringer.

Christian Poppe, Norges fremste gjeldsforsker, la nylig frem en SIFO-rapport som viser at hele fire av ti har, eller vil få, betydelige økonomiske problemer i løpet av de neste månedene. Det er nærmere 800 000 nordmenn, og vil ha enorme ringvirkninger for både dem det gjelder og samfunnet for øvrig. Disse skremmende tallene fikk lite oppmerksomhet.

Arbeidsledige har betydelig høyere dødelighet enn befolkningen for øvrig, og tung gjeld er tett knyttet sammen med sosiale, fysiske og psykiske helseproblemer. Professor Arne Holte skriver på Psykologisk.no at å forebygge og dempe slike problemer har enorme menneskelige og samfunnsøkonomiske gevinster.

Vi som har jobbet med personer med tung gjeld har ofte sett at det begynner med noe som bare kunne vært en liten kneik, men at den det gjelder ikke tok grep i tide eller hadde strukket den økonomiske strikken langt fra før.

Da er ikke betalingsproblemer, bekymringer, søvnløshet, frykt og skam langt unna. Da er det også vanskeligere å skaffe seg en ny jobb om den gamle skulle gå tapt.

En forskergruppe fra Frischsenteret, NAV og Statistisk sentralbyrå fant at grupper med lave inntekter, dårlig likviditet og ingen økonomisk buffer var mest utsatt for permitteringer. Ferske tall fra Lindorff tyder på at vi vil få en dramatisk bølge med inkassokrav til høsten og ved juletider, særlig like etter jul. Når ribba er spist og boblene drukket vil mange starte det nye året i ruiner.

BINDE RENTA: Forbrukerøkonomene svarte på lesernes spørsmål om økonomien under coronakrisen. Video: Dagbladet TV. 24. april 2020 Vis mer

Mange av oss fikk utdelt nødhjelp etter det store skjelvet: De permitterte fikk en hel måned full lønn i stedet for de vanlige 14 dagene. Samtidig har vi brukt mindre penger mens det meste har holdt stengt. Kreditorer har gitt utsettelser og oppdeling av regninger. Banker har gitt avdragsfrihet.

Bare effekten av barnehagestengt og avdragsfrihet har raskt gitt en vanlig familie med to barn en besparelse på 12 000 kroner i måneden. En del permitterte har på denne måten hatt mer penger på konto enn de hadde før korona.

Nå er butikker, salonger, restauranter og andre fristelser åpne igjen – og vi har masse tid til å benytte oss av dem. Vi har ikke bare tid, vi trenger det også litt ekstra i tøffe tider. Dagens Næringsliv skriver at kortbruken er tilbake der den var før krisen.

Samtidig tikker regningene fra SFO og barnehage inn igjen, selv om mange foreldre ikke er tilbake i jobb.

Regninger kan utsettes, slik også mange økonomieksperter har rådet oss til å gjøre, men dagpenger fra NAV er uansett på mange tusen mindre enn den gamle lønna. Det er grenser for hvor lenge vi kan utsette regningene før de blir problemer igjen.

Gjennom mange år med rådgivning i personlig økonomi gjennom Røde Kors og NAV har vi sett hvor krevende det kan være å endre økonomiske vaner, og at mange ber om hjelp altfor sent.

«Det ordner seg nok snart», tenker mange arbeidsledige og permitterte mens de fortsetter livet og forbruket som om ingenting har skjedd – først ved hjelp av sparepenger, så på kreditt.

Mange uttaler nå at vi må bruke penger for å få Norge i gang igjen. Det er selvsagt riktig og viktig, men det må de økonomisk trygge ta seg av. De sårbare må først og fremst sikre seg selv og familien sin – og med god samvittighet.

Som samfunn har vi ikke råd til at de går over ende.

Tre grep som kan demme opp

Etterskjelvene etter korona-krisen kan forebygges, men bare hvis vi tar ansvar. Her er noen grep vi mener må gjøres nå:

Vi må fortelle at det er alvor. Myndigheter, økonomieksperter, arbeidsgivere, banker, fagorganisasjoner og media må formidle at de som har gått ned i lønn, eller står i fare for det, bør legge om forbruket med tanke på at dette kan bli langvarig.

Solid og forståelig offentlig informasjon Det offentlige må ha en moderne nettside om privatøkonomi med både forebygging og problemløsning. Tidligere forsøkt på å lage en slik nettside har så langt ikke ført frem. Bankene bør bidra med midler.

NAV-tilbud må løftes NAV må øke kapasiteten drastisk rundt både forebygging og problemløsning, og oppbemanne og markedsføre økonomirådstelefonen sin. Det må et felles løft til, slik at ikke hver kommune og bydel skal jobbe med hver sine løsninger på eksplosjonen av henvendelser som vil komme.

Gjør vi ingenting, vil historien vise at denne perioden ble begynnelsen på en nedadgående spiral med uopprettelige problemer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!