LEDER

Det er av stor betydning at alle typer uavhengige medier samler seg om en felles presseetikk

Etikk som forplikter.

STRAMMER INN: Leder i Norsk Presseforbund Elin Floberghagen i samtale med Liv Ekeberg i Agderposten i et møte i PFU nylig. Foto: NTB Scanpix
STRAMMER INN: Leder i Norsk Presseforbund Elin Floberghagen i samtale med Liv Ekeberg i Agderposten i et møte i PFU nylig. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Styret i Norsk Presseforbund (NP) har vedtatt at det bare er medier som er tilknyttet forbundet gjennom presseorganisasjonene som kan klages inn til Pressens faglige utvalg (PFU). Bakgrunnen for vedtaket er at stadig flere alternative nettsteder som resett.no, Radikal Portal og Human Rights Services (HRS) er blitt klaget inn til PFU. Flere av disse er ikke med i Presseforbundet og har derfor ikke formelt forpliktet seg til å følge Vær Varsom-plakaten og respektere de presseetiske avgjørelsene i PFU. Saken har også en økonomisk side. PFU er en selvdømmeordning og er i sin helhet finansiert av mediene selv.

Vedtaket er ikke urimelig. Grunnlaget for at Norge har en robust presseetikk er selvdømmeordningen og en bred aksept av de etiske reglene og det organet (PFU) som forvalter disse. I motsetning til andre land, f. eks. Sverige, spiller staten ingen rolle i forvaltningen av presseetikken. Den vedtas, utvikles og håndheves av mediene selv. Bakgrunnen for det er at en fri presse selv må bestemme over redaksjonelt innhold og de plikter og begrensninger som presseetikken innebærer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer