Det er bare å kaste seg over denne

Du blir ikke skuffet over Bjørn Bottolvs nye krim.

YPPERLIG: Bjørn Bottolvs drar nytte av lang fartstid i politiet når han skriver sine realistiske romaner. Foto: KOLON FORLAG
YPPERLIG: Bjørn Bottolvs drar nytte av lang fartstid i politiet når han skriver sine realistiske romaner. Foto: KOLON FORLAGVis mer

|||ANMELDELSE: Den veldig konkrete tittelen får «Drapet på Taparud Gård» til å høres ut som en dokumentarbok, men det er en roman med utgangspunkt i en fiktiv gård i Maridalen i Oslo, hvor eieren blir funnet død i stallen.

Løssluppen «Drapet på Taparud Gård» er den sjuende boka i rekken om den patruljerende politisliteren Jo Kaasa, og nok en gang er det bare å bøye seg i støvet for eks-politimannen Bjørn Bottolvs. Dette er en solid krim fra begynnelse til slutt, men samtidig viser forfatteren seg fra en mer løssluppen og humoristisk side enn han har gjort før. Og det kler ham veldig godt.

Willy Lindkvist blir funnet død i stallen på Taparud gård, og Jo Kaasa og hans kollega Kaisa Riitta Sara er først på åstedet. I hånden holder den drepte en mobil, som ringer idet de to politifolkene står der. Senere finner Kaasa drapsvåpenet på et uvanlig utspekulert sted, det er vel tvilsomt om noe lignende har vært beskrevet i norsk krim tidligere.

Unge jenter Avdøde Lindkvist har mange jern i ilden — hester og de unge jentene som rir dem er bare et par av interessene hans. I huset hans finner politiet store mengder hasj, og det fører etterforskningen inn mot hovedstadens narkomiljø. Men samtidig er det flere andre spor som må følges opp, og Kaasa og hans kolleger kommer i kontakt med en rekke forskjellige personer, som alle på sin måte har sammenheng med saken.

Det er bare å kaste seg over denne

Dessuten finner han og Kaisa Riitta en kollega som har hengt seg — men spørsmålet er om noen har hjulpet ham på veien. Et langt, maskinskrevet avskjedsbrev antyder at det kan være en mulighet.

Aldri stillestående Kaasas hverdag som patruljerende politimann gjør at handlingen aldri blir stillestående, det skjer hele tiden noe som ikke nødvendigvis har med saken å gjøre, men som holder på leserens interesse. Dessuten kommer en tjue år gammel hendelse fram i lyset igjen, Kaasa hadde nesten glemt den selv, men nå er den plutselig en trussel for privatlivet hans.

En spennende og realistisk krim fra en av landets beste krimforfattere, det er bare å kaste seg over den. Du blir ikke skuffet.