Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Det er bare de som aldri får solgt en plate som klager over de manglende inntektene på platesalg

Jan Fredrik Karlsen i strupen på avdankede bransjeveteraner som mener musikkbransjen er i krise.

BER OM FRISKMELDING: Jan Fredrik Karlsen ber musikkdinosaurene som mener musikkbransjen er i krise om å holde kjeft. Foto: Sjur Stølen / Dagbladet
BER OM FRISKMELDING: Jan Fredrik Karlsen ber musikkdinosaurene som mener musikkbransjen er i krise om å holde kjeft. Foto: Sjur Stølen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «La oss håpe 2012 blir året som for alvor vil sluttføre digitaliseringen av industrien, og samtidig utrydder de siste dinosaurene i bransjen. Det er bra, istiden er over nå.»

Slik avslutter manager og tidligere Idol-dommer Jan Fredrik Karlsen kronikken «Kan jeg få en friskmelding?» som er å finne på debattsidene i Dagbladet i dag, samme dag som Spellemann-prisen deles ut i Folketeatret i Oslo.

- Det har blitt opplest og vedtatt med den største selvfølgelighet at musikkbransjen er i krise. Det er den ikke. Musikkindustrien fortjener ikke denne omtalen når det aldri har vært så mye penger i omløp som det er nå, utdyper han.

Ifølge Nielsen Soundscan økte salget totalt med 1,4 prosent i året som gikk. Det betyr 330 millioner solgte album i 2011 mot 326 millioner i 2010.

Sutring eller muligheter Karlsen mener at for mange i musikkbransjen har vært for dårlige til å utnytte mulighetene som har ligget foran dem, at de heller fokuserte på å saksøke tilfeldige enkeltfans som hadde fått tak i piratkopiert musikk på nettet.

- Det mange kaller en krise, vil jeg kalle endring. Det gjelder bare å finne ut om man har lyst å være med på leken og benytte seg av mulighetene som åpner seg, eller om man vil sitte igjen og sutre over problemene sine, mener den tidligere Idol-dommeren.

- Hvem er disse negative musikkdinosaurene i norsk musikkbransje som du nå vil utrydde?

- Jeg har ikke så lyst til å navngi noen. Men det er viktig for meg å poengtere at det finnes både positive dinosaurer og negative dinosaurer. Det er de negative jeg vil ha til livs.

- Ran Før jul utbasunerte Maria Mena, som i kveld kan vinne Spellemann-pris, at hun synes at Spotify er et ran, at det ikke genererer nok inntekter til artisene.

Det er ikke Jan Fredrik Karlsen helt enig i:

«Har du noengang hørt en artist som får en ekte hit, klage over inntektene? Det er bare de som aldri får solgt en plate, som klager over de manglende inntektene på platesalg. Slik har det alltid vært,» skriver han i kronikken.

- Så Maria Mena tar feil?

- Hun kan nok til dels ha rett i de store ordene hun bruker. Men omsetninga er der. Det handler bare om hvilke avtaler hun har fått forhandlet fram. Det er i det hele tatt veldig viktig å ha gode folk rundt seg til å forvalte ens karriere, sier Karlsen.

Revolusjonen i musikkindustrien tvinger band og artister til å spille konserter. Det er på scenen at mye av pengene ligger i dag.

Musikk-Svartedauden Det gjør at norske band som Datarock, som for tiden har fått heftig rotasjon på amerikanske MTV med musikkvideoen til låta «California», har hatt mellom 150 og 250 reisedøgn i året hvert år siden 2005.

Dermed har vokalist Fredrik Saroea har gått glipp av godt over to år av datterens oppvekst, om man legger sammen alle reisedøgnene.

- Hvis man har lyst til å leve av musikk nå, er det viktig å turnere. For meg er det en livsstil. Men det livet er ikke ikke for alle. Det er tøft, sier Saroea.

Han er likevel enig med Jan Fredrik Karlsen.

- Musikkbransjen er friskmeldt, selv om det blir litt som å friskmeldes etter Svartedauden. Det har vært ei tøff tid og mange har mistet jobbene sine, sier han.

MYE PÅ VEIEN: Datarock.
MYE PÅ VEIEN: Datarock. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!