BEGYNNELSEN: Det første huset på Neste Farm i Decorah, Iowa står i dag utstilt i dalføret beboerne forlot. Bak det røde panelet ligger de opprinnelige tømmerveggene, som gjennom årene fikk færre vinduer og doble dører, da menneskene flyttet ut og høns og gårdsutstyr inn. Foto: Anne Marit Noraker/Valdres Folkemuseum
BEGYNNELSEN: Det første huset på Neste Farm i Decorah, Iowa står i dag utstilt i dalføret beboerne forlot. Bak det røde panelet ligger de opprinnelige tømmerveggene, som gjennom årene fikk færre vinduer og doble dører, da menneskene flyttet ut og høns og gårdsutstyr inn. Foto: Anne Marit Noraker/Valdres FolkemuseumVis mer

Det er bare i historien om Norge at den store utvandringen over havet er et avsluttet kapittel

Amerika etter tømmerkoia fra Slidre.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Ved Strondafjorden i Fagernes står et lite, rødt hus fra 1854. Det røde panelet ble lagt på seinere, lenge etter at Knud og Ingri Neste laftet huset og satte bo med sine barn. I mer enn 20 år var koia med sitt ene rom, der det seinere skulle bo høns og en Ford-traktor, hovedhuset for de nyinnflyttede bøndene.

Knud Neste var født og oppvokst to mil lenger nord, på gården Neste i Vestre Slidre. Men tømmerkoia sto verken der eller nede ved vannet på Valdres Folkemuseum før den ble fraktet opp den svingete E16 og gjenreist i 2005.

Den vesle koia som i museumskatalogen kalles «Amerikahuset» hadde vært familien Nestes bolig på en liten forhøyning i landskapet i Winnishiek County, Iowa, litt utenfor det som skulle bli den norsk-amerikanske småbyen Decorah. Kirkeboka fra Vestre Slidre forteller at Knud Knudsson og Ingri Larsdatter Neste forlot bygda 30. mars 1853 med sine barn på 4, 6 og 11 år og satte kursen for Amerika.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn