Det er bare i historien om Norge at den store utvandringen over havet er et avsluttet kapittel

Amerika etter tømmerkoia fra Slidre.

BEGYNNELSEN: Det første huset på Neste Farm i Decorah, Iowa står i dag utstilt i dalføret beboerne forlot. Bak det røde panelet ligger de opprinnelige tømmerveggene, som gjennom årene fikk færre vinduer og doble dører, da menneskene flyttet ut og høns og gårdsutstyr inn. Foto: Anne Marit Noraker/Valdres Folkemuseum
BEGYNNELSEN: Det første huset på Neste Farm i Decorah, Iowa står i dag utstilt i dalføret beboerne forlot. Bak det røde panelet ligger de opprinnelige tømmerveggene, som gjennom årene fikk færre vinduer og doble dører, da menneskene flyttet ut og høns og gårdsutstyr inn. Foto: Anne Marit Noraker/Valdres Folkemuseum Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ved Strondafjorden i Fagernes står et lite, rødt hus fra 1854. Det røde panelet ble lagt på seinere, lenge etter at Knud og Ingri Neste laftet huset og satte bo med sine barn. I mer enn 20 år var koia med sitt ene rom, der det seinere skulle bo høns og en Ford-traktor, hovedhuset for de nyinnflyttede bøndene.

Knud Neste var født og oppvokst to mil lenger nord, på gården Neste i Vestre Slidre. Men tømmerkoia sto verken der eller nede ved vannet på Valdres Folkemuseum før den ble fraktet opp den svingete E16 og gjenreist i 2005.

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/mnd)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer