Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Det er bare idioter som ikke er feminister

Blogger, forfatter og internettnerd Ida Jackson er Dagbladets nye lørdagskommentator.

NY DAGBLAD-STEMME: Samfunnsdebattant og forfatter Ida Jackson er ny kommentator i Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones
NY DAGBLAD-STEMME: Samfunnsdebattant og forfatter Ida Jackson er ny kommentator i Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Lørdag debuterer Ida Jackson som helgespaltist i Dagbladet, og blir en del av en eksklusiv gjeng med  sterke penner og tydelige meninger.

Internettnerd Hun jobber i dataforbrukerfirmaet Netlife research og har tidligere jobbet som kommunikasjonssjef i Store norske leksikon. Jackson har i flere år utmerket seg som blogger, skribent og skarp meningsytrer.

- Du kan trygt kalle meg en internettnerd, det tar jeg som en hedersbemerkelse, sier Ida Jackson.

Hun er en boblende og vital kvinne med et sterkt samfunnsengasjement, som hun skal dele med Dagbladets lesere i sine lørdagskommentarer. Det kommer til å handle mye om internett og sosiale medier.

Om hetthets - Jeg skal nok skrive noe om internett, men på en folkelig måte, om de store digitale tingene rundt oss og hvordan de påvirker oss, og hvordan vi kan påvirke. Jeg ser på verdensveven som en by med gater, bygninger og infrastruktur som vi må lære å bruke og forholde oss til, sier Jackson.

Den første kommentaren handler om netthets.

- Jeg kjenner ingen kvinner som markerer seg i offentligheten som ikke er blitt hetset. Siden jeg jobber med å utvikle nettsider og lage kommunikasjonsløsninger, vil vi framover se bedre løsninger som skal luke ut negative ytringer - uten å fungere som sensur, sier Jackson.

- Et politisk dyr Den 28 år gamle Fredrikstad-kvinnen, som flyttet til Oslo som 18-åring, beskriver seg som et politisk dyr. I ungdommen var hun aktiv i partiet Rødt. Nå omtaler hun seg som uavhengig på venstresida.

- Det er vanskelig å være politisk og etisk uavhengig.

- Meninger om politikk har jeg, men jeg er partipolitisk nøytral. Jeg ønsker å belyse samtida og framtida med andre fortellergrep og andre historier. I lørdagskommentaren i Dagbladet skal jeg være personlig og bruke meg selv og egne erfaringer, sier Jackson.

Morfar og nazist Med bøker «Jenter som kommer», en håndbok om skeiv sex, og «Morfar, Hitler og jeg» har hun fått mye medieoppmerksomhet de siste åra. Sistnevnte bok er historien om hennes morfar som var svoren nazist - en godt bevart familiehemmelighet som hun brutalt avslørte, etter å ha googlet ham på nettet.

Det var en vond og ubehagelig bok å skrive for et intetanende barnebarn.

- Han var en nær og god bestefar, men som hadde en fortid som glødende nazist. Han var redaktør i SS-avis, og satt seks år i fengsel etter krigen, sier Ida Jackson.

Glødende feminist Selv om Ida Jackson er nettnerd, så mener hun at det klart går an å leve uten å lese blogger eller tilbringe tid på Facebook og Twitter. Flere av hennes venner er ikke på sosiale medier overhodet.

- Men det er lettere å melde seg ut av sosiale medier enn å kutte ut nettbanken, sier hun å ler.

Ida Jackson er glødende feminist, eller som hun friskt uttrykker det:

- Det er jo bare idioter som ikke er feminister.

Skiftet navn - Derfor stusser jeg litt over at du valgte å skifte etternavn da du giftet deg.

- Jeg het Søland. Ø funker ikke på Internett. Dessuten er jeg litt forfengelig, Jackson er så flott, det er litt Michael over det. Jeg er gift igjen, med en som heter Grue - uten Ø. Men det viktigste er at nå har jeg etablert navnet Jackson som forfatter, blogger, debattant og med eget firma.

Som kvinner er Jackson mer opptatt av verdier og rettigheter enn garderobe og ferniss.

- Jeg bruker kortere tid på badet enn mannen min. Hadde jeg måttet «kjøre opp i dame», så hadde jeg strøket - allerede på neglfiling, sier hun og ler.

Ida Jackson erstatter helgeskribenten Agnes Ravatn.

- Ida er svært talentfull Kulturredaktør Geir Ramnefjell er svært glad over å få Ida Jackson inn i vår kommentator-familie:

- Ida Jackson er en svært talentfull, ung stemme som har markert seg på en rekke områder som blant annet teknologi, mobbing, seksualitet og  oppvekst. Hun skriver som en vind, og viser alltid dyp innsikt i temaene hun går løs på. Jackson bringer en ny dimensjon inn i helgekommentar-stallen vår.

- Leserne kan glede seg, sier Ramnefjell.

I tillegg til Ida Jackson fortsetter Kjetil Rolness, Marte Michelet, Knut Nærum og Cathrine Sandnes å skrive helgekommentarer - til tegninger av vår faste lørdagsillustratør, Flu Hartberg.

STERK STEMME: - Ida Jackson er en svært talentfull, ung stemme som har markert seg på en rekke områder som blant annet teknologi, mobbing, seksualitet og  oppvekst, sier Geir Ramnefjell , kultur- og politisk redaktør i Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones
STERK STEMME: - Ida Jackson er en svært talentfull, ung stemme som har markert seg på en rekke områder som blant annet teknologi, mobbing, seksualitet og oppvekst, sier Geir Ramnefjell , kultur- og politisk redaktør i Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media