Det er bare én by i Norge som kan bygge et «bluespalass»

Bluesen har nådd et nytt nivå når den nå har fått sin storstue.

KUNST I KAFEEN: Lydingeniørene har plassert lyddempende plater på alle vegger i den kombinerte kafeen og livescene, som kunstneren Marius Martinussen har gjort til en del av kunstutsmykninga i det nye Bok & Blueshuset.  På scenen lørdag: Jazzbanditt. Alle foto: Bjorn Owe Holmberg / Dagbladet
KUNST I KAFEEN: Lydingeniørene har plassert lyddempende plater på alle vegger i den kombinerte kafeen og livescene, som kunstneren Marius Martinussen har gjort til en del av kunstutsmykninga i det nye Bok & Blueshuset. På scenen lørdag: Jazzbanditt. Alle foto: Bjorn Owe Holmberg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KULTURHUS: NOTODDEN (Dagbladet): Du kommer ikke stort lengre enn dette fra bomullsmarkene i Mississippi, men det er også det nærmeste du kommer!

Ved inngangen til det nye bok- og blueshuset står skiltet som plasserer Notodden i blueshistorien, som en del av The Blues Trail fra Mississippi.

Lang reise Du skjønner at musikk står sentralt i dette huset når bordene eller diskene i den store, åpne vestibylen består av høyttalerkasser på hjul!

Helt siden slutten av 90-tallet har jeg, som fast festivalgjest noen dager i august, hørt om de vidløftige planene om å bygge et stort bok- og blueshus på Notodden.

Nå står det der, som et monument over byens vellykte «omskoleringsprosjekt» fra industriby til Norges og hele Europas blueshovedstad.  På jernverkets gamle tomt.

Over 30.000 mennesker har besøkt huset i prøveperioden siden publikum fikk adgang 13. desember. Fredag ble huset offisielt innviet av kulturminster Thorild Widwey, og lørdag ble kunsten i huset presentert.

VED VANNET: Bok & Blueshuset ligger ved Heddalsvannet i Notodden, og har kostet 140 millioner kroner.
VED VANNET: Bok & Blueshuset ligger ved Heddalsvannet i Notodden, og har kostet 140 millioner kroner. Vis mer

Notodden har satt av én prosent av budsjettet til kunstutsmykning, og har fått en original og unik utnyttelse over store flater.  

Lossehavna Arkitektene har tatt utgangspunkt i det eneste som står igjen etter industriområdet i byen, lossehavna. Der er det bygget en utendørs amfiscene som knytter byen til Heddalsvannet.

Bygget har mye glass, og lys slipper også inn til vestibyle og rom via tårn over taket. Arkitektene ønsket å benytte limtrekontruksjoner, men av økonomiske årsaker ble det betong.

På gulvene ligger industriparkett, mens kledningen er jernvitrolbehandlet malmtre.

Alt i ett Innenfor veggene finner du et alt-i-ett-kulturbygg som må være unikt i Norge.  ­

- Utgangspunktet var at vi absolutt hadde behov for nytt bibiotek, kulturskole og kino. Da var det naturlig å samle alt i ett hus, sier kultursjef og byggherre Terje Malm.

Alle involverte Dagbladet har snakket med understreker at de ikke har ønsket ei finstue, men et nøkternt, røft og tøft kulturhus bygd for hverdagene, og ikke bare for den årlige bluesfestivalen i byen.

Bluesmuseet Festivalen har likevel en sentral plass i bok- og blueshuset, med bluesmuseet, der også høyst aktive Juke Joint Studio er en integrert del, som selve smørøyet.

Bok & Blueshuset

• Ligger på Notodden i Telemark.
• 5000 kvadratmeter stort.
• Tegnet av Arkitektkontoret Børve og Borchsenius AS (Porsgrunn), Askim/Lantto Arkitekter AS (Oslo) og Dronninga Landskap AS (Oslo) etter en internasjonale konkurranse med 74 bidrag.
• Har kostet 140 millioner kroner, fordelt på Notodden kommune (100 mill.), Staten (25 mill.) og Telemark Utviklingsfond (15 mill.).
• Har 40 ansatte, hvorav mange i deltidsstillinger.

Det analoge studioet, som blant annet består av miksepulter fra legendariske Stax i Memphis, ble for 13 år siden hentet over fra Olympia, Washington og bygd opp av Steve Wold da han flyttet med familien til Notodden.

Amerikaneren er de siste åra blitt stor stjerne under artistnavnet Seasick Steve.

Museet og studioet eies og drives nå av stiftelsen Europas Blues Senter, med musiker Espen Fjelle som daglig leder.

Fra bomull til Notodden I Blueseum, som det kalles, kan du følge bluesen fra bomullsmarkene i USA til Europa, Norge - og Notodden.  Museet var en del av det gamle biblioteket i byen, men er nå ikke til å kjenne igjen.

Dette er selve bluesreisen.  

Det moderne museet, som er kreert av SixSides, som også står bak Rock City i Namsos, er lagt opp som åtte bokser med forskjellige temaer - med hovedvekt på lyd, bilder, artistintervjuer og NRKs filmopptak fra Notodden Blues Festival.

BLUESEUM: Espen Fjelle, daglig leder i Blueseum og Juke Joint Studio, foran et par av boksene som utgjør museet i det nye kulturhuset på Notodden.
BLUESEUM: Espen Fjelle, daglig leder i Blueseum og Juke Joint Studio, foran et par av boksene som utgjør museet i det nye kulturhuset på Notodden. Vis mer

Om et par uker kommer også BlueTube, med lokalt produserte filmer.

Etter en times reise gjennom blueshistorien kommer du ut igjen med en større forståelse av hva denne musikken, som dannet grunnlaget for det meste av det som kom siden, handler om.

Morgan Freeman Hovedforteller er skuespiller Morgan Freeman, som har tilknytning til Mississippi blant annet gjennom å væe medeier i bluesklubben Ground Zero i Notoddens vennskapsby Clarksdale.

Det norske bluesmiljøet — og de gode historiene, via Club 7  - er ivaretatt av blant andre Knut Reiersrud - med alle sine hatter - Reidar Larsen og de lokale heltene Trond Ytterbø og Kåre Virud.

Sistnevnte fylte nylig 70 år og vil bli behørig feiret på livescenen førstkommende lørdag under tittelen «Virak for Virud».   

65 høyttalere Biblioteket har egen bluesavdeling, de to kinosalene har 65 høyttalere hver og er to av fire i Norge med dette utstyret. Salene har også scene, og kan dermed brukes til konserter. Kulturskolen i tredje etasje huser over 300 elever, bluesfestivalen har fått nye kontorer i huset og blues-shopen selger T-skjorter m.m..

Det er satt av plass til et hotell ved siden av. Når det også kommer, er all logistikk nesten under ett tak.  

Kunsten Det er særlig ett kunstprosjekt som er iøynefallende når du kommer inn i den kombinerte kafeen og livescenen. Alle vegger er kledd med lydabsorberende plater - som så er dekorert som en stjernehimmel av Marius Martinussen. Bildene forandrer seg i pakt med lyset.

HISTORIEN: Gjennom åtte bokser fortelles blueshistorien - fra Mississippi til Notodden - med lyd og bilder.
HISTORIEN: Gjennom åtte bokser fortelles blueshistorien - fra Mississippi til Notodden - med lyd og bilder. Vis mer

I biblioteket har Michael Johansson fått en hel vegg til sin installasjon «Tetris», som består av ting han har fått lokalt - fra kommoder til gamle radioer og en Tandberg spolebåndopptaker - møysommelig montert inn i veggen. 

Uten merkostnader Notodden kommune har ikke tenkt å falle i samme felle som Rock City i Namsos, som har hatt store økonomiske problemer.

Kultursjef Terje Malm forteller at driften av huset og de kommunale avdelingene for kommunen er budsjettert uten merkostnader i forhold til tidligere drift av avdelingene - altså slik det var før Bok & Blueshuset.

- Det er i hovedsak økte kinoinntekter, leieinntekter og innsparte leieutgifter vi hadde tidligere for bibliotek og kulturskole som gjør dette mulig, sier Malm.

-Årlige renter og avdrag på kommunalt lån, om lag fem millioner kroner, kommer i tillegg.

Signalbygg Notodden, en kommune med 12.500 innbyggere, har fått et flott signalbygg. Det er umulig å få «the blues» her, men du veit aldri.

Som Morgan Freeman sier idet du er på vei ut av bluesmuseet:

STAX: Miksepulten fra Stax Studios i Memphis står klare til å ta imot artister som sverger til god, gammeldags analog lyd med rørforsterkere og annen herlighet.
STAX: Miksepulten fra Stax Studios i Memphis står klare til å ta imot artister som sverger til god, gammeldags analog lyd med rørforsterkere og annen herlighet. Vis mer

- Ta vare på hverandre. Én dag kan det være du som får «the blues».

PÅ BLUESSPORET: Ved inngangen til Bok & Blueshuset står beviset på at Notodden er en ekte bluesby - en gave fra staten Mississippi  USA.
PÅ BLUESSPORET: Ved inngangen til Bok & Blueshuset står beviset på at Notodden er en ekte bluesby - en gave fra staten Mississippi USA. Vis mer
«TETRIS»: Michael Johanssons installasjon «Tetris» fyller en hel vegg.
«TETRIS»: Michael Johanssons installasjon «Tetris» fyller en hel vegg. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer