Paul McCarthy

Det er bevist. Nordmenn er ikke så snerpete som alle skal ha det til

Analplugg-gnom? Ikkeno problem.

TA-DA: Skulpturen, som blir omtalt som «analplugg-gnomen», ble avduket i Ekebergparkens skulpturpark i Oslo 31. mai. Video: Per Ervland / Ingrid Cogorno Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Analplugg-gnom» er kanskje ukas nyord, men de har vært blant oss i flere år allerede. Diskret plassert på Tjuvholmen, mellom Astrup Fearnley-museet og badestranda, står Snøhvit og de maltrakterte dvergene. På en slags smeltet kake av jern, deformert, forvitrende, på vei nedenom og hjem. Skulpturen er en del av Tjuvholmen skulpturpark, laget av kunstneren Paul McCarthy og heter «White Snow Cake» (2011). For å få overblikk må man sirkle rundt verket. En dverg mangler halve ansiktet, den ene armen til Snøhvit er en pinne. Eller kanskje en pisk? Det oser av forfall og fordervelse. På den ene siden er det litt skummelt og tankevekkende, på den andre siden er det deilig med litt grotesk humor.

Det siste kan gjentas om McCarthys seineste kunstverk i Norge. Også den kommer vi til å sirkle rundt. I en rundkjøring i Gamlebyen i Oslo. Men den er ikke akkurat diskret. Coca-Cola-røde «Santa» står erekt, 6. 09 meter over bakken. En nisse. Med bjelle i den ene hånda og analplugg i den andre. Det siste er det ingen tvil om. Kunstneren innrømmet det da han ble intervjuet av Dagbladet: «Jo, det kan være et tre, og det er det kanskje. Men det kan også være en analplugg – og så er det en abstrakt gjenstand, kunst. Det kan være hva som helst. For meg handler også skulpturen om forbrukersamfunnet – som en kommentar på det materielle konsumet i den vestlige verden», sa McCarthy og: «Jeg gjør ikke dette for å provosere».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer