- Det er blitt mange arketypiske kvinneroller

Mia Gundersen (49) føler hun litt for ofte har spilt rollen som blid og enkel kvinne.

PREMIEREKLARE: Mia Gundersen og Ingar Helge Gimle har hver sin rolle i Ibsen-forestillingen «John Gabriel Borkman» på Teater Ibsen i Skien. Foto: Torbjørn Berg Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
PREMIEREKLARE: Mia Gundersen og Ingar Helge Gimle har hver sin rolle i Ibsen-forestillingen «John Gabriel Borkman» på Teater Ibsen i Skien. Foto: Torbjørn Berg Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

(Dagbladet): I 1990 sto Mia Gundersen på scenen på Rogaland Teater i forestillingen «John Gabriel Borkman». Den gang spilte hun tjenestepike. Nå er hun aktuell i samme stykke på Teater Ibsen i Skien - i rollen som Fanny Wilton.

Tjue år etter ser 49-åringen tilbake på karrieren.

- Det er blitt mange arketypiske kvinneroller, som jeg enkelt kan løse. Det er den retningen karrieren har gått, sier Gundersen til Dagbladet.

- Føler du deg satt i bås som skuespiller?

IBSENES KVINNER:  Mia Gundersen Leliënhof og Sylvia Salvesen under prøvene på Teater Ibsen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
IBSENES KVINNER: Mia Gundersen Leliënhof og Sylvia Salvesen under prøvene på Teater Ibsen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Ja, til tider. Er man frilanser har man ikke råd til å si nei til de tilbudene som kommer. Det ville vært dumt å bremse opp karrieren ved å si nei til disse kvinnerollene, sier Gundersen.

Vil gå i dybden Vi har sett henne lettkledd og smilende i musikalen «Sugar», som diva i «Svindlere med stil» og formfull kantineansatt i tv-serien «Offshore». Bok og Melodi Grand Prix står også på CV-en, i tillegg til «Evita» og «Manndomsprøven».

- Nå er tida inne for å gå i dybden. Det passer godt til mitt indre liv. Jeg føler meg hjemme på teatret, og det var riktig for meg å takke ja til denne jobben på Teater Ibsen. Det var et vanskelig valg fordi jeg samtidig fikk tilbud om en rolle, som var mye større og innenfor det jeg har gjort tidligere, sier Gundersen.

Hun føler hun blir tatt på alvor av bransjen, likevel kunne hun tenkt seg å spille karakterer med et større spenn. Også rollen som Fanny Wilton er av de typiske kvinnerollene vi har sett Gundersen spille før - men hun er glad for å være tilbake på teatret og ikke bare gjøre show.

- De fleste skuespillere drømmer om å gjøre karakterer de ikke forventes å bli sett i. Drømmerollen er å spille et menneske på skråplanet. En utagerende og psykologisk karakter, og ikke alltid være lett, blid og glad, sier Gundersen.

Savner sønnen Hvor veien går etter Ibsen-forstillingen er ennå uvisst. Alt fokus på premieren 3. mars, og siden legger ensemblet ut på turné. Det betyr at Gundersen må være borte fra mannen Marcel Leliënhof og deres sønn Daniel i flere uker.

MED FAMILIEN: Mia Gundersen sammen med sønnen Daniel og mannen Marcel Leliënhof. Foto: Scanpix

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
MED FAMILIEN: Mia Gundersen sammen med sønnen Daniel og mannen Marcel Leliënhof. Foto: Scanpix Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer

Leliënhof er selv aktuell i TV 3-programmet «Top model», hvor han tar bilder av de unge, håpefulle modellspirene.

- Akkurat nå ser jeg Marcel mer på tv enn i virkeligheten. Jeg blir veldig stolt av å se ham i «Top Model». Han er en sympatisk fyr, og jeg er trygg på mannen min. Tidligere slet jeg med sjalusi, men den var over og ut med sjalusien for flere år siden, forteller Gundersen.

Hun er glad for at mannen og sønnen er forståelsesfulle med hennes flyktige arbeidstilværelse. Med seg til Skien har hun hunden Castro, som hun har selskap i de ensomme kveldene.

- Savnet er stort, men de klarer seg bedre enn mamma tror. Jeg snakker med Daniel på telefonen hver kveld, og vi har forberedt ham på at jeg skal være borte. Det er sånn det er når man lever og ånder for jobben, men heldigvis blir det ikke så lange strekk mellom hver gang vi ser hverandre, sier Gundersen.

Den åpenhjertige skuespilleren fortalte til Dagbladet i jula at paret er blitt godkjent for en ny adopsjon. Igjen ønsker de å adoptere fra Etiopia, samme land som Daniel har sitt opphav. Behandlingen har ikke kommet noe lenger, og paret er forberedt på venting opptil flere år.

Jobber med Gimle Ingar Helge Gimle (54) er også med i den premiereklare forestillingen «John Gabriel Borkman».

Kunstnerisk leder ved Teater Ibsen, Anders T. Andersen, har regien og lagt forestilling til nåtid. Gimle er strålende fornøyd med å spille teater i Ibsens fødeby, som bekler rollen som Vilhelm Foldal.

- Dette er en underdanig og selvutslettende type, som aldri får gjort noe. En litt bare vent-person. Det er veldig gjenkjennelig, også for meg selv, sier Gimle til Dagbladet.

«Skurkete utseende» Han trekker paralleller til rollen som Sven O. Høiby i Se og hør-filmen «En helt vanlig dag på jobben».

- Det er noe med levesettet og hvordan man forholder seg til barna sine. Samtidig er det noe inni disse menneskene - de har et bankende hjerte og prøver, men får ikke helt til, sier Gimle.

Han kjenner seg også igjen i det Mia Gundersen forteller om å få en spesiell type roller, men føler ikke han er blitt satt i bås.

- Jeg har gjort en del roller som skakkjørt mann - sånne som har falt og prøver å reise seg. I tillegg har jeg spilt mye skurk, kanskje fordi jeg har et litt «skurkete» utseende, sier Gimle.

- Jeg har hatt mulighet til å gjøre mye forskjellig, og er veldig glad for det. Hvis man føler seg satt i bås, er ikke det hyggelig. Da må man prøve å kjempe seg ut av det, for eksempel ved å sette opp egne forestillinger, sier Gimle.

Spilt sammen før Han og Gundersen jobbet sammen i musikalen «Svindlere med stil» i 2007, og mener det å spille klassiker og show handler om det samme.

- Det nytter ikke å slurve. Jeg har alltid sagt at komedien er en god skole, og man må være til stede uansett hva man spiller.

SAVNER SØNNEN: Mia Gundersen Lelienhof er borte fra sønnen i ukesvis, men har telefonkontakt med ham hver kveld. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
SAVNER SØNNEN: Mia Gundersen Lelienhof er borte fra sønnen i ukesvis, men har telefonkontakt med ham hver kveld. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
JOBBET SAMMEN TIDLIGERE: Mia Gundersen Leliënhof og Ingar Helge Gimle har jobbet sammen tidligere med forestillingen «Svindlere med stil» . Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
JOBBET SAMMEN TIDLIGERE: Mia Gundersen Leliënhof og Ingar Helge Gimle har jobbet sammen tidligere med forestillingen «Svindlere med stil» . Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
OSLO  20100106.
Mia Gundersen og Marcel Leliënhof sammen med sønnen Daniel ankommer førpremieren på animasjonsfilmen Pelle Politibil på Saga Kino i Oslo onsdag kveld.


Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
OSLO 20100106. Mia Gundersen og Marcel Leliënhof sammen med sønnen Daniel ankommer førpremieren på animasjonsfilmen Pelle Politibil på Saga Kino i Oslo onsdag kveld. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer