KOMMENTARER

Det er borgerkrig om klima i USA. Motstandsbevegelsen kan vinne

USAs uforente klimastater holder hjulene i gang, klare til å møte bedre tider etter Trump, skriver Geir Ramnefjell.

MOTSTANDSBEVEGELSEN: Hvis det er en «resistance», en motstandsbevegelse, i USA, så er det innenfor klimafeltet du finner noen av de dyktigste. Arbeidet er godt organisert, og klart rettet mot Trumps politikk. Photo by MANDEL NGAN / AFP)
MOTSTANDSBEVEGELSEN: Hvis det er en «resistance», en motstandsbevegelse, i USA, så er det innenfor klimafeltet du finner noen av de dyktigste. Arbeidet er godt organisert, og klart rettet mot Trumps politikk. Photo by MANDEL NGAN / AFP) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

SAN FRANCISCO (Dagbladet): I USA har klimaarbeidet møtt en vegg. Eller, siden det er Trump dette handler om – en mur. Trump sa under presidentkampanjen at klimaendringene er en kinesisk bløff, og har fulgt opp med omfattende og nitid arbeid for å pelle fra hverandre alle klimatiltak forgjengeren har satt i gang. USA er på vei ut av Paris-avtalen – nå som det eneste landet i verden, etter at Syria i fjor valgte å melde seg inn.

Det er dette som danner bakteppet for det store klimatoppmøtet i San Francisco denne uka. Hvis det er en «resistance», en motstandsbevegelse, i USA, så er det innenfor klimafeltet du finner noen av de dyktigste. Arbeidet er godt organisert. En rekke stater i USA, med California i spissen, utfordrer presidenten og administrasjonen med det betydelige praktiske og juridiske spillerommet de har. Sammen med en rekke andre byer, organisasjoner og bedrifter over hele verden, danner de en front denne uka under Global Climate Action Summit i San Francisco. Vert, og en slags leder for motstandsbevegelsen, er Californias demokratiske guvernør Jerry Brown (80). Denne veteranen i amerikansk politikk har gjort kampen mot klimaendringene til sin kanskje viktigste sak. For gammel? Nei, amerikanerne har som kjent ingen problemer med aldrende politikere, og Brown er glassklar i argumentasjonen, fired up & ready to go.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer