Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Det er bra å bli skremt litt av og til

Da Sondre Lerche rømte til New York som 21-åring, flyttet han inn i en museinfisert og råtten leilighet.

NEW YORK STATE OF MIND: Sondre Lerche spaserer rundt i nabolaget sitt i Williamsburg i New York, hvor han bor sammen med kona Mona Fastvold Lerche. Nå er han klar med sitt sjette album. Foto: Johannes Worsøe Berg
NEW YORK STATE OF MIND: Sondre Lerche spaserer rundt i nabolaget sitt i Williamsburg i New York, hvor han bor sammen med kona Mona Fastvold Lerche. Nå er han klar med sitt sjette album. Foto: Johannes Worsøe Berg Vis mer

NEW YORK: (Dagbladet): For snart syv år siden pakket Sondre Lerche (28) gitarkassen og satte kursen for en eksiltilværelse i New York.

Siden da har han lagd musikken til Hollywood-filmen «Dan In Real Life» og solgt en haug med album i USA. New York-livet har imidlertid ikke alltid vært like glamorøst.
 
- Da jeg kom hit, var jeg litt på flukt. Jeg ville bare være for meg selv og lage låter i en råtten leilighet med mus springende rundt. Det med musene synes jeg ikke er så kult nå, men det er greit å ha opplevd det. Man må utfordre seg hele tiden, sier Sondre Lerche til Dagbladet.

Røft område 28-åringen forteller at kontrasten mellom Bergen og det noe hardere, men i dag veldig hippe, nabolaget i Brooklyn var overveldende for en ung nordmann.
 
- Det var litt skummelt. Jeg bodde i et ganske røft område av ytterste Williamsburg, og det var litt av en overgang fra koselige og trygge Bergen til gjengene i «the projects». Men det er bare bra å bli skremt litt av og til, da får man føle litt på tingenes tilstand. For vi har det jævlig fint hjemme.
 
Selv om Lerche nå er klar med sitt sjette soloalbum, er det første gangen han har lagd et album i sin helhet utenfor Norge. «Sondre Lerche» ble spilt inn i studioet til kompisen og produsenten Nicolas Vernhes, som også har jobbet med band som Dirty Projectors, Spoon og Animal Collective.

Personlig Resultatet er ifølge Lerche hans mest rå og konfronterende album til nå.
 
- Tidligere har jeg skrevet mye hvordan jeg skulle ønske ting var - en slags virkelighetsflukt. Dette albumet er mer realistisk og tar for seg ting slik de virkelig er. Jeg har alltid lagt hjertet mitt og alle følelsene mine ut på bordet, men albumet har blitt mer personlig denne gangen. Jeg har sett problemene mer rett inn i øynene, forteller Lerche.
 
- Er det noen spesielle hendelser du skriver om?
 
- Jeg synger sikkert om en hel del som sikkert kunne laget supre tabloidoverskifter, men alt finnes på plata. Man får sjekke det ut der.
 
Når utgangspunktet for plata har vært såpass negativt som det har vært denne gangen, har Lerche vært opptatt av at låtene likevel skal gi publikum en positiv opplevelse.
 
- Uansett hvor trist og kjip opplevelsene som danner grunnlaget for låta er, så er det alltid positivt for meg å kunne dele det med folk. Det gir meg energi og føles som en seier, forteller Lerche.

Ingen flytteplaner Sondre Lerche møtte kona Mona Fastvold Lerche da hun spilte kjæresten hans i musikkvideoen til «Days That Are Over». Selv om han fremdeles føler seg som en bergenser innerst inne, har de ingen planer om å flytte tilbake til Norge.
 
- Slik jeg har levd de siste ti årene, har jeg ikke lagt planer lenger enn noen måneder fram i tid. Det er både en stor luksus og en stor frustrasjon. Det er jo vanskelig å holde kontrollen da, så det har jeg gitt opp for lenge siden. Jeg vet om jeg har en turné på gang, men ellers så kan alt skje, sier Lerche.

POSITIV NEGATIVITET: Sondre Lerche forteller at han har laget en negativt ladet plate denne gangen. Derfor er han opptatt av å gjøre låtene så positive som mulig når han fremfører dem for publikum Foto: Johannes Worsøe Berg
POSITIV NEGATIVITET: Sondre Lerche forteller at han har laget en negativt ladet plate denne gangen. Derfor er han opptatt av å gjøre låtene så positive som mulig når han fremfører dem for publikum Foto: Johannes Worsøe Berg Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media