DEBATT

Debatt: NAV-skandalen

Det er bra at NAV er restriktive

Det er ikke nødvendigvis det beste for helsa å bli hjemme fra jobb. Dette vet NAV. Det krysspresset som NAV-ansatte og helsepersonell står i når mange mener at arbeid er skadelig for helsa, er ofte ikke enkel å håndtere.

ANBEFALES: Cirka halvparten av de sykmeldte har uspesifikke smertetilstander, eller vanlige psykiske plager. Da anbefales det å være mest mulig i jobb, forutsatt at ikke arbeidsmiljøet er årsak til helseproblemet eller at behandlingstilbudet tilsier noe annet, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
ANBEFALES: Cirka halvparten av de sykmeldte har uspesifikke smertetilstander, eller vanlige psykiske plager. Da anbefales det å være mest mulig i jobb, forutsatt at ikke arbeidsmiljøet er årsak til helseproblemet eller at behandlingstilbudet tilsier noe annet, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Dagbladet 27. november hevder Kristian Heggebø og Vegard Haug fra NOVA ved OsloMet at NAV har glemt at hovedårsaken til at nordmenn mottar trygdeytelser er dårlig helse.

De kritiserer også Sysselsettingsutvalget (NOU 2019:7) med samme begrunnelse. Vi vil derimot hevde at helsesymptomer ofte får en for dominerende plass i dialogen mellom brukere og NAV. Blir det for mye fokus på smertene, nedstemtheten eller uroen, blir løsningen lett at personen forblir på sykelønn og etter hvert går over på andre mer varige ytelser, som uføretrygd.

Internasjonale studier viser at det er en begrenset sammenheng mellom selve helsetilstanden og om personen deltar i arbeidslivet eller ei. Det er ikke lidelsen som er viktigst for å si noe om det er bra å jobbe eller ei, men hvordan en fungerer psykisk og fysisk på jobb. Selvsagt handler det også om hva jobben krever. Forskning har vist at til og med halvparten av de med mest alvorlige psykiske lidelser kan med kunnskapsbaserte tilbud, oppnå å jobbe i det ordinære arbeidslivet.

Cirka halvparten av de sykmeldte har uspesifikke smertetilstander i muskel og skjelett, eller vanlige psykiske plager. Disse vanlige lidelsene har de fleste av oss i løpet av livet. For disse gruppene anbefales det å være mest mulig i jobb, forutsatt at ikke arbeidsmiljøet er årsak til helseproblemet eller at behandlingstilbudet tilsier noe annet. Arbeid er for svært mange et tiltak som i seg selv påvirker helsen i positiv retning. Forskning har for eksempel vist at å delta i arbeidslivet reduserer depresjon. Arbeid kan derved ses som behandling av dårlig helse.

Det kan synes som om Heggebø og Haug mener at helseplager best løses ved å være borte fra arbeidslivet. Innføringen av et inkluderende arbeidsliv i 2001 har vært premissgiver for hvordan NAV jobber med brukere. I en slik tenkning, som ikke er særnorsk, handler det om å gjøre deltakelse i arbeidslivet mulig, tross helseplager. Fokus blir da på å få tilrettelagt jobbsituasjonen slik at det blir mulig.

Det er altså forskjell på helseproblemer og deltakelsesproblemer. Forskning har også vist at blir en først sykmeldt, er det stor fare for å bli det igjen.

At vi har en sykelønnsordning som ivaretar oss når vi står i vanskelige situasjoner er et gode i vårt velferdssamfunn. Både vanlige helseplager og alvorlig sykdom som krever omfattende behandling kan gjøre sykmelding nødvendig. Det er også en løsning når arbeidsmiljøet blir helsefarlig. Helse- og livsproblemer rammer ofte skjevt, og marginaliserte grupper er spesielt utsatte for å havne på utsida av arbeidslivet. Derfor må NAV se utover det rent helsemessige i møte med sine brukere.

I Norge har vi dobbelt så høyt sykefravær som OECD-landene i snitt. Når en tredjedel av statsbudsjettet går til NAV, når 10 prosent av befolkningen er uføretrygdet og 700.000 nordmenn er på NAV-ytelser, ja da er ikke ordningen bærekraftig for framtida. Dette har også NAV-direktør Sigrun Vågeng uttrykt i media.

Synet som Heggebø og Haug formidler oppleves utbredt. Ofte hører vi når noen har plager, at den beste kuren er å ta det med ro og bli hjemme fra jobb. Rådet gis i beste mening, men for mange er det ikke et godt råd å få fordi sykmelding har bivirkninger. Å gå på jobb gir mening i hverdagen, men også identitet, fellesskap og anerkjennelse. Det skaper roller, gir oss rutiner og bidrar til en rekke helsefremmende effekter. Dette vet NAV. Det krysspresset som NAV-ansatte og helsepersonell står i når mange mener at arbeid er skadelig for helsa er ofte ikke enkel å håndtere.

Derfor er det bra at NAV er restriktive med å gi ytelser når vi har helseplager. At NAV ikke vektlegger nok at mottakerne har helseplager opplever vi derfor som en avsporing i trygdesvindel-saken.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer