DEBATT

Debatt: NAV-skandalen

Det er bra at NAV er restriktive

Det er ikke nødvendigvis det beste for helsa å bli hjemme fra jobb. Dette vet NAV. Det krysspresset som NAV-ansatte og helsepersonell står i når mange mener at arbeid er skadelig for helsa, er ofte ikke enkel å håndtere.

ANBEFALES: Cirka halvparten av de sykmeldte har uspesifikke smertetilstander, eller vanlige psykiske plager. Da anbefales det å være mest mulig i jobb, forutsatt at ikke arbeidsmiljøet er årsak til helseproblemet eller at behandlingstilbudet tilsier noe annet, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
ANBEFALES: Cirka halvparten av de sykmeldte har uspesifikke smertetilstander, eller vanlige psykiske plager. Da anbefales det å være mest mulig i jobb, forutsatt at ikke arbeidsmiljøet er årsak til helseproblemet eller at behandlingstilbudet tilsier noe annet, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Dagbladet 27. november hevder Kristian Heggebø og Vegard Haug fra NOVA ved OsloMet at NAV har glemt at hovedårsaken til at nordmenn mottar trygdeytelser er dårlig helse.

De kritiserer også Sysselsettingsutvalget (NOU 2019:7) med samme begrunnelse. Vi vil derimot hevde at helsesymptomer ofte får en for dominerende plass i dialogen mellom brukere og NAV. Blir det for mye fokus på smertene, nedstemtheten eller uroen, blir løsningen lett at personen forblir på sykelønn og etter hvert går over på andre mer varige ytelser, som uføretrygd.

Internasjonale studier viser at det er en begrenset sammenheng mellom selve helsetilstanden og om personen deltar i arbeidslivet eller ei. Det er ikke lidelsen som er viktigst for å si noe om det er bra å jobbe eller ei, men hvordan en fungerer psykisk og fysisk på jobb. Selvsagt handler det også om hva jobben krever. Forskning har vist at til og med halvparten av de med mest alvorlige psykiske lidelser kan med kunnskapsbaserte tilbud, oppnå å jobbe i det ordinære arbeidslivet.

Cirka halvparten av de sykmeldte har uspesifikke smertetilstander i muskel og skjelett, eller vanlige psykiske plager. Disse vanlige lidelsene har de fleste av oss i løpet av livet. For disse gruppene anbefales det å være mest mulig i jobb, forutsatt at ikke arbeidsmiljøet er årsak til helseproblemet eller at behandlingstilbudet tilsier noe annet. Arbeid er for svært mange et tiltak som i seg selv påvirker helsen i positiv retning. Forskning har for eksempel vist at å delta i arbeidslivet reduserer depresjon. Arbeid kan derved ses som behandling av dårlig helse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.