DEBATT

Det er bygging som gjelder!

Å overlate boligpolitikken til økte skatter, statlig regulering og byråkrati er i beste fall sosialistisk nostalgi.

INGEN KRISE: La oss først slå fast at vi ikke har en nasjonal boligkrise. Dette handler først og fremst om mangel på nok boliger i pressområder, altså byene, skriver innsenderen. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix 
INGEN KRISE: La oss først slå fast at vi ikke har en nasjonal boligkrise. Dette handler først og fremst om mangel på nok boliger i pressområder, altså byene, skriver innsenderen. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet skriver i sin leder at «Det er skatt som gjelder» for å løse boligkrisen. Det er et argument man med jevne mellomrom har hørt fra både venstresiden og finansguruer. Jeg tror ikke vi greier å skatte oss ut av boligmangelen. Vi må bygge oss ut av den.

La oss først slå fast at vi ikke har en nasjonal boligkrise. Dette handler først og fremst om mangel på nok boliger i pressområder, altså byene. Vi må bygge mer, ikke skatte mer. Dette handler om noe så fundamentalt som tilbud og etterspørsel.

Tidenes boligprisbonanza i Oslo etter innføring av eiendomsskatt viser at skatteargumentet i seg selv ikke holder vann. Selv om Ap krever inn mer i eiendomsskatt enn de lovet før valget, så bidrar ikke det til å dempe prisveksten. Vi har også sett at en økt beskatning av sekundærbolig heller ikke har skapt noen særlig demper.

Det er først når byggetakten går opp at tilbudet vil bli bedre. Og for å få byggetakten opp må byggekostnadene ned. Nettopp derfor er det viktig å fortsette å forenkle plan- og bygningsloven, fjerne fordyrende og unødvendige krav, gjøre det enklere for kommunene vise lokal kløkt i arealplanleggingen og hindre store innsigelsesrunder som utsetter store utbygginger med flere måneder og år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer