INGEN KRISE: La oss først slå fast at vi ikke har en nasjonal boligkrise. Dette handler først og fremst om mangel på nok boliger i pressområder, altså byene, skriver innsenderen. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix 
INGEN KRISE: La oss først slå fast at vi ikke har en nasjonal boligkrise. Dette handler først og fremst om mangel på nok boliger i pressområder, altså byene, skriver innsenderen. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

Det er bygging som gjelder!

Å overlate boligpolitikken til økte skatter, statlig regulering og byråkrati er i beste fall sosialistisk nostalgi.

Meninger

Dagbladet skriver i sin leder at «Det er skatt som gjelder» for å løse boligkrisen. Det er et argument man med jevne mellomrom har hørt fra både venstresiden og finansguruer. Jeg tror ikke vi greier å skatte oss ut av boligmangelen. Vi må bygge oss ut av den.

BEDRE TILBUD: Det er først når byggetakten går opp at tilbudet vil bli bedre, skriver Mudassar Kapur (H).
BEDRE TILBUD: Det er først når byggetakten går opp at tilbudet vil bli bedre, skriver Mudassar Kapur (H). Vis mer

La oss først slå fast at vi ikke har en nasjonal boligkrise. Dette handler først og fremst om mangel på nok boliger i pressområder, altså byene. Vi må bygge mer, ikke skatte mer. Dette handler om noe så fundamentalt som tilbud og etterspørsel.

Tidenes boligprisbonanza i Oslo etter innføring av eiendomsskatt viser at skatteargumentet i seg selv ikke holder vann. Selv om Ap krever inn mer i eiendomsskatt enn de lovet før valget, så bidrar ikke det til å dempe prisveksten. Vi har også sett at en økt beskatning av sekundærbolig heller ikke har skapt noen særlig demper.

Det er først når byggetakten går opp at tilbudet vil bli bedre. Og for å få byggetakten opp må byggekostnadene ned. Nettopp derfor er det viktig å fortsette å forenkle plan- og bygningsloven, fjerne fordyrende og unødvendige krav, gjøre det enklere for kommunene vise lokal kløkt i arealplanleggingen og hindre store innsigelsesrunder som utsetter store utbygginger med flere måneder og år.

Den siste tiden har vi sett forslag fra venstresiden som på ingen måte bidrar til økt boligbygging. Både Ap og SV peker heller på staten. SV vil at staten skal bygge boliger og regulere prismarkedet. Hvem vil egentlig tilbake til «penger under bordet»-tiden? Ap på sin side vil lage nye lover på Stortinget som skal tvinge kommuner til å bygge boliger. Det er stikk i strid med kommunenes egne ønsker.

En av de viktigste hindringene for å få til rask regulering av store boligfelt var nettopp den rødgrønne regjeringens store iver etter statlig overstyring og innsigelser. Med Sanner i spissen har denne regjeringen sørget for mer lokaldemokrati, raskere planprosesser og mindre statlig inngripen.

For første gang på mange år er tallene for igangsetting av nye boliger på vei opp. Samtidig er det ingen tvil om at det må settes krav og mål til kommunenes arbeid med planprosesser. Når staten går inn med milliardinvesteringer som Follobane, Fornebubane og A-hus-bane bør det følge noen fortettingskrav sammen med pengene. Men å overlate boligpolitikken til økte skatter, statlig regulering og byråkrati er i beste fall sosialistisk nostalgi.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.