Debatt: Bolig

Det er bygging som gjelder!

Boligpolitikken bør ikke styres gjennom økte skatter, statlig regulering og byråkrati.

INGEN KRISE: Det er ingen boligkrise. Åtte av ti eier sin egen bolig. Det er unikt selv i nordisk sammenheng. Utfordringen er å få nok boliger i pressområder, altså byene. Det handler om noe så fundamentalt som tilbud og etterspørsel, skriver artikkelforfatterne. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
INGEN KRISE: Det er ingen boligkrise. Åtte av ti eier sin egen bolig. Det er unikt selv i nordisk sammenheng. Utfordringen er å få nok boliger i pressområder, altså byene. Det handler om noe så fundamentalt som tilbud og etterspørsel, skriver artikkelforfatterne. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer
Meninger

Dagbladet skriver i en leder at «Boligskatt er bra for deg», fordi det kan være med på senke boligprisene og hjelpe flere inn i boligmarkedet. Det skal visst få prisene ned i de store byene at folk betaler skatt på sitt eget hjem.

Dette hører vi med jevne mellomrom fra både venstresiden og finansguruer. Høyres svar er at vi ikke kan skatte oss ut av boligmangel. Vi må bygge oss ut av den.

Det er forresten ingen boligkrise. Åtte av ti eier sin egen bolig. Det er unikt selv i nordisk sammenheng. Utfordringen er å få nok boliger i pressområder, altså byene. Det handler om noe så fundamentalt som tilbud og etterspørsel.

Byggetakten har gått opp og tilbudet er bedre. Det har bidratt til å stabilisere boligprisene. For å holde takten oppe, må kostnadene ned. Derfor er det viktig å fortsette å forenkle plan- og bygningsloven, fjerne unødvendige krav, gjøre det enklere for kommunene å vise lokal kløkt i planleggingen og hindre innsigelser som utsetter store utbygginger unødvendig.

God boligsosial politikk trengs i et velfungerende boligmarked. Alle skal ha muligheten til å skaffe seg en god bolig. Derfor har vi styrket bostøtten, særlig for store barnefamilier. Bare i år har Høyre vært med på å bevilge over 120 millioner kroner mer i bostøtte til barnefamilier.

I 2018 ble det utbetalt over ni milliarder i startlån. Det har gjort at flere tusen familier har kunnet kjøpe bolig gjennom denne ordningen.

Vi skal videreføre flere leie til eie-prosjekter sånn at enda flere kan gå fra leid til eid bolig. Det må billigere å kjøpe bolig, ikke dyrere å eie sitt eget hjem.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.